Bartoška: Bojím se, že hotel Thermal bude privatizován

Karlovy Vary - Prezident Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Jiří Bartoška se obává, že hlavní sídlo přehlídky - hotel Thermal, by mohl být zprivatizován. Uvedl to v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce, vysílaném přímo z dějiště karlovarského festivalu.

"Představa, že tento hotel s obrovským sálem s 1250 místy bude zprivatizován, byť bude ve smlouvě napsáno "věcné břemeno mezinárodní filmový festivalů, tak ta je špatná. Protože to věcné břemeno se dá kdykoliv obejít," podotkl Jiří Bartoška a dodal: "Karlovy Vary jsou v současné době z 80 procent ruské a kde je záruka, že ten hotel nekoupí Rusové? A už příští ročník se s moskevským filmovým festivalem o dva dny překrýváme."

Bartoška vyjádřil obavu, že pokud by došlo k privatizaci Thermalu a koupil by ho ruský kapitál, mohlo být dojít k likvidaci festivalu, který je konkurentem toho moskevského.

"Může se stát, že 14 dnů před festivalem někdo hodí namočený hadr od petroleje do výtahové šachty, zapálí ho, čímž udělá minimální pojistnou událost a řekne: omlouváme se, že letošní ročník nemůže být, protože nám tu trochu hořelo. A jak jednou neuděláme festival, tak ho znova budeme jen těžko startovat," dodal Bartoška.

Jednou z šancí je podle něj vznik příspěvkové organizace, do níž by byl Thermal vložen. "Je to jedna z šancí, jak zachránit Thermal pro festival. Thermal není urbanisticky nejšťastnější budova, ale je absolutně funkční pro festival. Patřil ke své době a patří i do budoucna," sdělil v pořadu Otázky Václava Moravce Jiří Bartoška.

Ideální by podle něj bylo, aby zůstal hotel státní, nebo aby se tedy stal příspěvkovou organizací, na niž lze pak čerpat další peníze. "Thermal potřebuje obrovské peníze na rekonstrukci. Každý rok musíme například posilovat elektrickou síť, je pravda, že vnitřek by potřeboval trochu proinvestovat," uvedl Bartoška.

Prezident karlovarského festivalu si postěžoval na to, že část kolonády ve Varech se v době konání festivalu stále ještě rekonstruuje. "Bylo špatně načasováno, kdy to má začít. Festival je každoročně první víkend v červenci, to se nemění, a rekonstrukce ve městě začala vloni koncem října. Kdyby začala dříve, mohlo být nyní už vyzdobené město."

Související

film Nabarvené ptáče

Kameraman Smutný získal festivalovou cenu za Nabarvené ptáče

Kameraman Vladimír Smutný získal na filmovém festivalu v Chicagu ocenění za nejlepší kameru filmu Nabarvené ptáče. ČTK to dnes za produkci filmu sdělila Jana Šafářová. Film režiséra a producenta Václava Marhoula také získal amerického distributora IFC Films. Marhoul dál objíždí festivaly po celém světe a do začátku příštího roku ho čeká klání o nominaci na cenu Zlatý Glóbus i o nominaci na cenu za Nejlepší zahraniční film udílený při amerických filmových cenách Oscar.

Více souvisejících

filmové festivaly Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy