V Karlových Varech startuje 50. ročník filmového festivalu. Přijel Richard Gere

Karlovy Vary - V Karlových Varech bude dnes vpodvečer zahájen 50. ročník mezinárodního filmového festivalu. Uvede přes 220 snímků z více než šesti desítek zemí a hned při zahajovacím ceremoniálu ocení amerického herce Richarda Gera Křišťálovým glóbem za mimořádný přínos světové kinematografii.

Premiéru bude mít nová festivalová znělka, v níž účinkuje loňský držitel této prestižní ceny Mel Gibson. Účastníci večera pak zhlédnou psychologické drama Time Out of Mind s Richardem Gerem v nezvyklé roli bezdomovce.

Na ceremoniál naváže festivalová party v centru lázeňského města. Organizátoři přehlídky totiž zahájení pojali jako oslavu těch, kteří jí poslední dvě desetiletí dělají charakter - filmových fanoušků. Vybaveni papírovými motýlky u krku a v případě dívek s rudě nalíčenými rty se budou moci zdarma zúčastnit například předpůlnočního koncertu skupiny Lucie, audiovizuální show performera Vladimira 518, projekce celovečerního dokumentu Miroslava Janka Filmová lázeň a dalších akcí, organizovaných vesměs ve spolupráci s festivalovými partnery.

I když jedenáctidenní filmový maraton bude zahájen vpodvečer, už během dneška mohou zájemci vidět více než tři desítky projekcí.

Americký herec Richard Gere je už v Karlových Varech                

Americký herec Richard Gere, který na slavnostním zahájení 50. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, přicestoval už dnes odpoledne do tohoto lázeňského města. Přivítal ho prezident festivalu Jiří Bartoška.

Gere spolu s herečkou Jenou Maloneovou a režisérem Orenem Movermanem v pátek po slavnostním ceremoniálu uvede film Time Out of Mind. Ztvárnil v něm bezdomovce v současném New Yorku, jehož jedinou nadějí v bezvýchodné situaci je dávno odcizená dcera, k níž se snaží najít cestu.

V sobotu před půlnocí Gere uvede v karlovarském Letním kině projekci legendární romantické komedie Pretty Woman, od jejíhož vzniku letos uplynulo pětadvacet let. Pracovní večer bude tento hollywoodský herec mít i v neděli, kdy společně s režisérem Andrewem Renzim uvede snímek Franny. Diváci, kteří si zakoupí lístky na toto představení, budou zároveň účastníky živého natáčení pořadu Plovárna Marka Ebena, které se uskuteční bezprostředně před začátkem projekce.

Richard Gere se narodil 31. srpna 1949 ve Filadelfii. Dva roky studoval filozofii na Massachusettské univerzitě a v roce 1971 se začal profesionálně věnovat divadlu. Na jevišti si vysloužil divadelní cenu Theatre World Award - v roce 1980 za roli homosexuálního vězně v koncentračním táboře ve hře Bent. Ve filmu debutoval v polovině 70. let, kdy si zahrál mimo jiné s Diane Keatonovu v dramatu Hledání pana Goodbara.

Mezi hollywoodské hvězdy se vyšvihl snímkem Americký gigolo (1980) a svoji popularitu podpořil například romantickým dramatem Důstojník a gentleman (1982). Nejvíce ho proslavila role uhlazeného milionáře v romantické komedii s Julií Robertsovou Pretty Woman z roku 1990. V 90. letech hrál mimo jiné po boku Jodie Fosterové v dramatu Návrat Sommersbyho, s japonským režisérem Akirou Kurosawou natočil Srpnovou rapsodii, s Julií Robertsovou se znovu objevil v romantické komedii Nevěsta na útěku a hrál i v thrillerech Rudý labyrint, Mrazivá vášeň či Šakal. Úspěšný byl pro něj rok 2002, kdy kromě remaku francouzského filmu Clauda Chabrola Nevěrná hrál i v Oscary ověnčeném muzikálu Chicago, za nějž dostal Zlatý glóbus.

Svou popularitu již dlouhá léta Gere využívá v řadě charitativních projektů, mimo jiné v boji proti AIDS či při záchraně Galapág. Buddhista Gere proslul také jako zapálený bojovník za svobodný Tibet. Na humanitární účely věnoval například výtěžek z dražby své proslulé sbírky kytar, kterou v roce 2011 prodal za téměř milion dolarů.

Související

film Nabarvené ptáče

Kameraman Smutný získal festivalovou cenu za Nabarvené ptáče

Kameraman Vladimír Smutný získal na filmovém festivalu v Chicagu ocenění za nejlepší kameru filmu Nabarvené ptáče. ČTK to dnes za produkci filmu sdělila Jana Šafářová. Film režiséra a producenta Václava Marhoula také získal amerického distributora IFC Films. Marhoul dál objíždí festivaly po celém světe a do začátku příštího roku ho čeká klání o nominaci na cenu Zlatý Glóbus i o nominaci na cenu za Nejlepší zahraniční film udílený při amerických filmových cenách Oscar.

Více souvisejících

filmové festivaly Richard Gere Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV)

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

Jednotky izraelské armády porušují lidská práva, tvrdí USA. Zvažují sankce

Americké ministerstvo zahraničních věcí zjistilo, že pět izraelských bezpečnostních jednotek hrubě porušilo lidská práva Palestinců na Západním břehu Jordánu, ještě před vypuknutím války Izraele s palestinským radikálním hnutím Hamás v Pásmu Gazy v říjnu 2023.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy