Kvůli němu padl Gross či Lánský. A Gangster Ka? Není to autobiografie Krejčíře. Je to příběh gangstera, který tu opravdu řádil, říká Kmenta

Praha - Gangster Ka zkoumá mechanismus organizovaného zločinu, vnáší světlo do šesti miliardového tunelu a snaží se objektivně ukázat zrod skutečného gangstera. První část Gangster Ka se soustředí na události okolo postavy Káčka na území ČR, druhá část Gangster Ka: Afričan, která vychází z Káčkovy exilové anabáze, vstoupí do kin 26.11.2015. Server EuroZprávy.cz je mediálním partnerem obou filmů.

Jaroslav Kmenta (námět a spoluautor scénáře)

Jeho články odhalující korupci či spojení mafie a politiky, dovedly k rezignaci řadu politiků včetně premiéra Stanislava Grosse, vicepremiéra Egona Lánského či ministra dopravy Víta Bárty. Kvůli knize Kmotr Mrázek II – Krakatice přijali politici náhubkový zákon, který médiím (nesmyslně) zakazoval zveřejňovat odposlechy. Kmenta je jedním z průkopníků takzvané investigativní žurnalistiky v České republice. V roce 2010 získal prestižní cenu Karla Havlíčka Borovského za dlouhodobou a důslednou investigativní žurnalistiku. Knihy o českém podsvětí Trilogie Kmotr Mrázek a Svědek na zabití se staly bestsellery. Na motivy knihy Kmotr Mrázek byl natočen film Příběh kmotra.  3. září 2015 vyjde nová kniha o vyšetřování zločineckých aktivit Radovana Krejčíře. Kniha se bude jmenovat „Padrino Krejčíř – Gangster". Vrátí čtenáře na začátek kariéry Krejčíře do devadesátých let a na přelom tisíciletí.

Zatímco loňský titul „Padrino Krejčíř – Afričan" popisoval aktuální dění uprchlíka v Jihoafrické republice, tentokráte se příběh vrací v časové smyčce zpět do Česka. Čtenáři se dozví, jak Krejčíř začínal, jaké podvody plánoval, proč se na něj zaměřila policie a co vedlo k tomu, že se dal na dráhu gangstera. Kniha přinese řadu novinek, bude mít bohatou obrazovou přílohu a také velkou mapu s pavoukem vztahů kolem Krejčíře a jeho podvodů. Zároveň s knihou vznikl i scénář pro film Gangster Ka.

Zdroj: YouTube

Autor námětu a spoluscénárista Jaroslav Kmenta: „Není to autobiografie Krejčíře.  Ale je to příběh gangstera, který tu opravdu řádil."

Nečekejte nějakou autobiografii zločince Radovana Krejčíře. Není to film o Krejčířovi. Je to film inspirovaný realitou a mými knihami Padrino Krejčíř. Ale scénář jsme s Honzou Pachlem psali s vědomím, že řadu scén budeme muset hodně posunout do umělecké licence. Řekl bych, že 80 procent filmu je inspirováno naprosto skutečnými událostmi a postavami. Zbytek je licence. Zejména v rodinném životě gangstera Káčka nehledejte prosím podobenství se skutečností. Nevíme a ani nechceme rozebírat rodinné vztahy skutečného Krejčíře. Chceme poskládat příběh zločince, který zasáhl do života společnosti, ovlivnil vysokou politiku a vyvolal řadu skandálů, kvůli kterým padl i policejní prezident.

Měl jsem největší obavu, jak se podaří ve filmové zkratce vysvětlit neuvěřitelně drzé a sofistikované podvody, které se v realitě kolem případů Radovana Krejčíře staly. Spadl mi kámen ze srdce, když to po prvních pracovních projekcích lidé chápali. Nad pasážemi kolem podvodů firmy Čepro jsme s Honzou Pachlem strávili řadu hodin. Uvědomil jsem si, že léta strávená sledováním a analyzováním těchto kauz jsou nepřenositelná. A nedají se jen tak v celé šíři obsáhnout do dvou hodin. V tomto sehrál Honza Pachl klíčovou roli, protože když jsem do něj nakonec hlavní teze podvodů dostal, přišel s nápadem, jak to celé obrazově ztvárnit a vysvětlit.

Scénář a předlohu, nechť hodnotí někdo jiný. Ale podle mě se podařilo režisérovi Janu Pachlovi natočit pravou gangsterku. Má to skvělou atmosféru a vynikající herecké výkony. Jestli máte rádi herecké umění Hynka Čermáka, máte se fakt na co těšit. A nejen na něho.

Související

Více souvisejících

film Gangster Ka Jaroslav Kmenta

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy