Olga Hepnarová zamíří na prestižní Berlinale

Berlín - Film o poslední popravené ženě v Československu s názvem Já, Olga Hepnarová bude mít světovou premiéru v rámci soutěžní sekce Panorama na mezinárodním festivalu Berlinale, který bude probíhat od 11. do 21. února. V tuzemských kinech se ho dočkáme 24. března.

Námět filmu Já, Olga Hepnarová vznikl podle skutečné události, kdy teprve 22letá žena v roce 1973 úmyslně přejela na tramvajové zastávce v Praze osm lidí vypůjčeným nákladním vozem. Svůj čin vysvětlila jako pomstu společnosti, která jí prý celý život ubližovala. V roce 1975 byla jako poslední žena na území Československa popravena. Její život popsal v knize Oprátka za osm mrtvých spisovatel Roman Cílek.

Film Já, Olga Hepnarová je vůbec prvním pokusem přenést příběh Olgy Hepnarové do filmu. Jedná se o existenciální drama o osamělém člověku vymezujícím se proti většinové společnosti, je to příběh, který vyústí v tragédii a nemá vítěze ani poraženého. Film nabízí pohled na traumatický život i čin hlavní hrdinky z určitého odstupu tak, aby se emotivně na stranu Olgy Hepnarové neklonil. Snímek je současně i dramatem lidí z okolí Olgy Hepnarové a snaží se najít příčiny jejího strašného agresivního aktu.

Do hlavní role byla obsazena polská herečka Michalina Olszańska. Z českých herců ztvárnila matku vražedkyně Klára Melíšková, přítele Martin Pechlát a lesbickou přítelkyni Marika Šoposká. V dalších rolích se objevili například Martin Finger, Ondřej Malý, Zuzana Stavná či Juraj Nvota.

Po světové premiéře na Berlinale bude film Já, Olga Hepnarová uveden v národní premiéře v rámci soutěžní sekce Nová Evropa na 23. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest, který se koná 17. - 25. března 2016. Hned poté od 24. března 2016 zamíří na plátna českých kin v distribuci společnosti Bontonfilm. Prozatím je plánovaná také kino-distribuce v Polsku, na Slovensku a ve Francii.

JÁ, OLGA HEPNAROVÁ

Hrají:Michalina OlszańskaKlára Melíšková, Martin Pechlát, Marika Šoposká, Ondřej Malý, Martin Finger, Juraj Nvota, Zuzana Stavná, Jan Novotný, Ivan Palúch, Roman Zach, Viktor Vrabec, Malwina Turek, Marta Mazurek, Lukáš Bech, Petra Nesvačilová, Magdalena Borová, Martina Eliášová, Pavel Neškudla

Režie a scénář:Tomáš Weinreb a Petr Kazda

Kamera:Adam Sikora

EuroZprávy.cz jsou mediálním partnerem filmu.

Související

Z filmu Sur l'Adamant

Zlatého medvěda za nejlepší film festivalu Berlinale získal dokument Sur l'Adamant

Zlatého medvěda za nejlepší film 73. ročníku mezinárodního filmového festivalu Berlinale dnes v německé metropoli získal francouzskou-japonský dokument Sur l'Adamant (Na Adamantu) režiséra Nicolase Philiberta. O Zlatého medvěda, který je hlavním oceněním festivalu, se letos ucházelo 19 snímků. Český mezi nimi stejně jako loni chyběl.

Více souvisejících

Berlinále Olga Hepnarová film Já, Olga Hepnarová

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy