Febiofest letos přivítá Petera Morgana, tvůrce filmů Královna a Poslední skotský král

Praha - 23. ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest se uskuteční 17. – 25. března. Pozvání na něj přijal i britský scenárista a dramatik Peter Morgan, kterého proslavily především životopisné snímky o osobnostech 20. století, jako např. Poslední skotský král nebo Královna. Po loňské úspěšné spolupráci s festivalem Berlinale organizátoři Febiofestu znovu představí sekci Culinary Cinema.

Jako první přijal pozvání na Febiofest Peter Morgan, kterému scénář k snímku o britské královně Alžbětě II. vynesl Zlatý glóbus. Morgan je známý také pro svůj snímek Rivalové o soupeření mezi závodníky Formule 1 Niki Laudou a Jamesem Huntem a mimo jiné i pro manželství s dcerou politika Karla Schwarzenberga Annou Carolinou. Febiofest Peteru Morganovi udělí Kristiána za přinos světové kinematografii.

Letos podruhé představí Febiofest filmy z kulinářského prostředí spojené s exkluzivní večeří. Tentokrát budou organizátoři v rámci Culinary Cinema promítat během festivalového víkendu od pátku 18. 3. do neděle 20. 3. v kině CineStar Praha – Anděl a večeře budou následně servírovat v prostředí speciálně upravené restaurace v přilehlém Andel's Hotelu Prague. Na programu bude spolu s italským menu americká nezávislá komedie Trattoria, dále pak michelinské nouvelle cuisine a první „gurmánský thriller", dokument Ryba, kuře, krab a na závěr asijská kuchyně a japonský historický milostný příběh Kuchyň samurajů.

Febiofest letos přichází s novým grafickým konceptem. Hlavním motivem pro rok 2016 je postava toulavého černého kocoura, tajemného pražského bonvivána, který nám přejde přes cestu a ovlivní tak náš směr.

„Vloni jsme představili světu tzv. febiokuláry, tvůrcův pohled na svět. Když si brýle nasadíte, zříte obraz, který má umělec před očima. Nyní je čas představit Febia. Je to potulný pražský kocour znající všechna zákoutí, postava, která se dostane všude jako stín, kocour, který malého ptáčka sežral," řekl autor grafiky Georgi Stojkov.

Festivalové projekce se budou konat především v jednom z divácky nejoblíbenějších českých multiplexů CineStar Praha – Anděl a dále pak v CineStaru Praha – Černý Most. Festival následně probíhá ve všech regionech České republiky jako Regionální ozvěny Febiofestu. Vybrané filmy lidé uvidí v rámci Ozvěn Febiofestu ve čtrnácti českých městech napříč celou Českou republikou od 29. března do 21. dubna.

Související

Divadlo Na zábradlí: Mýcení (foto: KIVA)

Divadlo Na zábradlí uvede skandální román Thomase Bernharda

Praha - Slavnostní setkání několika umělců u večeře završí příchod slavného herce Národního divadla a večeře se stane hlubokou, ironickou a jízlivě zábavnou sondou do života lepší společnosti. Román Mýcení Thomase Bernharda ve své době vyvolal jeden z největších skandálů v dějinách moderní rakouské literatury. Divadlo Na zábradlí jej uvede v režii Jana Mikuláška.

Více souvisejících

Febiofest CineStar

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy