Febiofest představí film s českou účastí, ale i výstavu polského umělce Andrzeje Wajdy

Praha - K původním osmi snímkům s českou účastí v programu Febiofestu přibyde i právě dokončený česko-rakouský snímek Menandros & Thaïs režisérů Antonína Šilara a Ondřeje Cikána a česká předpremiéra filmu Nikdy nejsme sami režiséra Petra Václava.

Programová ředitelka Hana Cielová ke vzniku Menandros & Thaïs říká: „V době, kdy je miláčkem radikálních cineastů na celém světě portugalský režisér Miguel Gomes, tvůrce trilogie Arabské noci, je skvělé, že se i v Česku najdou filmaři přicházející s podobnou poetikou, odvážně a invenčně kombinující historii a mytologii se současností. Nebojí se experimentovat a nesnaží se natočit ‚hezký český‛ film pro každého, jak je tomu u nás v poslední době zvykem."Tento experimentální film vychází ze stejnojmenné románové předlohy Ondřeje Cikána a podle autorových slov je nejdivočejším antickým milostným románem všech dob.

Další zajímavý počin je i nový film Petra Václava Nikdy nejsme sami. Václav tomto dramatu z prostředí českého pohraničí rozvíjí téma svého posledního filmu Cesta ven a také spolupráci s herci, jako jsou Karel Roden, Lenka Vlasáková nebo Klaudia Dudová. Dalšími snímky s českou účastí jsou Já, Olga Hepnarová, Eva Nová, Šiška Deluxe, Smrtelné historky, Noc bezMoci, Prach, Červený pavouk a Road-Movie.

Letos organizátoři festivalu pořádají v prostorách multiplexu CineStar Praha – Anděl výstavu reprodukcí kreseb polského umělce Andrzeje Wajdy. Filmový režisér a dramatik Andrzej Wajda původně studoval Akademii výtvarných umění, ale nakonec se rozhodl pro filmovou školu. Avšak neutuchající láska k výtvarnému umění mu zůstala a odráží ji ve svých filmech jako Popel a démant, Země zaslíbená, Člověk z mramoru či Katyň. Wajda je nejvýraznější postava polské filmové školy a v roce 2000 získal Oscara za celoživotní dílo.

1. března převezme filmový a televizní režisér, producent, zakladatel a prezident Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest Fero Fenič nejvyšší uznání a to čestné občanství Prahy. Stane se tak prvním filmařem, který ho získá. V minulosti jej získali například sir Nicholas Winton, dirigent Rafael Kubelík, spisovatel Josef Škvorecký nebo Václav Havel.

Festival se uskuteční 17.-25.3. 2016 v Praze.

Související

Divadlo Na zábradlí: Mýcení (foto: KIVA)

Divadlo Na zábradlí uvede skandální román Thomase Bernharda

Praha - Slavnostní setkání několika umělců u večeře završí příchod slavného herce Národního divadla a večeře se stane hlubokou, ironickou a jízlivě zábavnou sondou do života lepší společnosti. Román Mýcení Thomase Bernharda ve své době vyvolal jeden z největších skandálů v dějinách moderní rakouské literatury. Divadlo Na zábradlí jej uvede v režii Jana Mikuláška.

Více souvisejících

Febiofest filmy

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy