Marek Vašut po 30 letech opět v ringu – tentokrát jako moderátor galavečera Manažerské extraligy boxu

Praha - Letos to bude již třicet let od premiéry dnes již kultovního filmu Pěsti ve tmě. Hlavní roli boxera Vildy Jakše tehdy ztvárnil Marek Vašut, čímž odstartoval svou úspěšnou hereckou kariéru. Nyní opět vstoupil do ringu.

15. 3. v hotelu Olšanka v Praze při příležitosti 23. galavečera Manažerské extraligy boxu (MEB) se Marek Vašut poprvé oficiálně představil jako nový patron MEB a také moderátor vzrušujícího večera, kde vedle boxerských výkonů hraje roli i charita.

Marek Vašut na natáčení filmu Pěsti ve tmě vzpomíná rád. Třeba proto, že získal první hlavní roli - režisér Jaroslav Soukup uvěřil pětadvacetiletému, lehce oplácanému herci bez boxerských zkušeností, že zvládne zahrát šampiona.

„Vzpomínám i na legendárního prvorepublikového promotéra české mlátičky Franty Nekolného, pana Malinského, který mi dal spoustu cenných rad," dodává Marek Vašut a pokračuje: „Ale nejvíc samozřejmě vzpomínám na Jardu Tomsu, mého trenéra, českého boxera, hokejistu, zakladatele české kaskadérské školy, který se v průběhu skoro ročního natáčení stal mým dobrým přítelem, stejně jako slavný fighter Rosťa Osička, se kterým jsme tehdy sparovali."

„Pěsti ve tmě se fakticky moc povedly a to díky režisérovi – kamarádovi Jaroslavu Soukupovi a výbornému hereckému obsazení," potvrzuje Rosťa Osička. „Vildu Jakše zahrál parádně Marek Vašut, nikdo by to nezahrál lépe! Skvělou práci odvedl i hlavní koordinátor a v té době šéf filmových kaskadérů Jarda Tomsa."

Vilda Jakš, rváč s něžným srdcem, nebyl jediným boxerem, kterého Marek Vašut ve filmu hrál. Málokdo ví, že v roce 2011 natočil pro italskou televizi RAI 1 snímek Tajná olympiáda, odehrávající se, stejně jako Pěsti ve tmě, v boxerském prostředí v období 2. světové války. Fanouškem boxu je Marek Vašut dodnes. Čas od času moderuje profesionální i amatérská utkání. „Rád jsem přijal nabídku, stát se patronem, nebo chcete-li tváří, Manažerské extraligy boxu. Zaujalo mě propojení soutěže boxerů amatérů, manažerů firem s dobročinností, považuji to za originální a zároveň chvályhodnou myšlenku."

Sportovní asociace Manažerská extraliga boxu vznikla v roce 2009. Klade si za cíl zpřístupnit boxerský trénink všem a zpopularizovat box v očích široké veřejnosti. MEB pořádá galavečery se zápasy svých členů ve všech váhových kategoriích. Ty jsou tradičně též spojované se sbírkou na dobrou věc. Součástí 23. galavečera 15. 3. v hotelu Olšanka v Praze bylo předání nového elektrického vozíku těžce tělesně postižené Zuzance a její rodině. Na ten členové MEB a charitativní organizace Dobrý skutek vybrali 200 000 Kč.

MEB zajišťuje svým členům po celé ČR tělocvičnu v místě bydliště a kontakt na trenéra, pomáhá též s nákupem základní výbavy boxera. Prostřednictvím MEB je možné se zapojit do věkově neomezené národní boxerské soutěže – buď jako jednotlivec, či reprezentant firmy. Vyvrcholením sezóny je každoročně galavečer v České národní bance.

Související

Ivo Valenta

Valenta chce změnit autorský zákon, stovky známých umělců se bouří

Umělci nesouhlasí s pozměňovacím návrhem novely autorského zákona senátora Iva Valenty (za Soukromníky), o kterém budou poslanci rozhodovat na svém jednání 22. ledna. Vadí jim dovětek, jehož přijetí by zrušilo poplatky za hudbu v podnicích a provozovnách, kde hudba nemá vliv na hospodářský výsledek podnikatele. Tento návrh je podle nich v rozporu s českým autorským právem, s právem Evropské unie a rozhodovací praxí Soudního dvora EU. Novináře o tom dnes informoval místopředseda Svazu autorů a interpretů (Sai) Jakub Nový. Valentovy návrhy jsou v rozporu s unijními právními předpisy i podle ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD).

Více souvisejících

Marek Vašut

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí na státní svátek: Středa bude nejchladnějším dnem týdne

I příští týden si lidé kromě víkendu užijí volno také ve středu, kdy je druhý z květnových státních svátků. Podle předpovědi by měl být Den vítězství nejchladnějším dnem nadcházejícího týdne. Maxima dosáhnou 17 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy