RECENZE: Šťastný nový rok 2 aneb zmar prvního dílu se opakuje, jen v kulisách Chorvatska

Volné pokračování dva roky starého snímku o tom, jak parta lidí stráví Silvestr na horách. Tentokrát se vydáme až do slunného Chorvatska, kde je spoustu neokoukaných míst pro zábavné taškařice. Dostaneme opět místo pohodové komedie tradiční české peklíčko s hloupým humorem a nefunkčním scénářem?

Tentokrát je přelom roku pouze úvodním hybatelem událostí, protože během noci plné prskavek a ohňostrojů požádá bohatý podnikatel Marek (Ján Koleník) o ruku svou přítelkyni Hanu (Táňa Pauhofová). Dorazí i trojice kamarádek Antónia Lišková, Gabriela Marcinková a Zuzana Norisová. Všichni spolu se svými partnery se setkávají v Chorvatsku, kde má proběhnout luxusní svatba.

Čtveřice kamarádek spolu řeší své životní trable s muži, manžely či svými ex a inspirací zřejmě byly pořady typu Sex ve městě. Bohužel dialogy jsou často příliš hloupé a bez nápadu, respektive zůstávají u první myšlenky a postrádají jakoukoliv hloubku.

Kromě této linie nabízí snímek směsicí téměř náhodně poskládaných záběrů, na nichž muži výše zmíněných užívají malebného středomořského letoviska. Záběry by bylo možné poskládat v podstatě libovolně za sebe a na jakékoliv místo snímku, protože se nekoná ani zdánlivý pokus o hmatatelnější příběhový oblouk. K tomu si přičtěte laciné a čitelné vtipy, chatrnou kompozici scén a o absenci dramaturgie se snad ani nemá smysl bavit.

Aby toho nebylo málo, tak i v postprodukci si tvůrci přisadili. Hudební složce dominují diskotékové rytmy středomoří, kdybyste náhodou nevěděli, kdeže se to nacházíte. Podivně působí také postsynchrony a o práci střihače se raději nebudeme příliš bavit, neboť již tak tristní kompozici záběrů ještě podtrhuje nefunkčním střihem.

Pohled na jména podepsaná pod tímto výtvorem dává tušit, proč snímek dosahuje této „kvality“. Na režijní sesli usedl podobně jako v případě prvního dílu Jakub Kroner, zatímco o scénář a produkci se postarala jeho matka Adriana Kronerová. Zbytek štábu taky nedostál mnoha změn, takže již se znalosti této konstelace bylo možné vydedukovat, o jaký snímek půjde.

Občas se člověk musí zamyslet, proč takové filmy vůbec vznikají. Ještě by se to dalo pochopit u projektů amatérského zrna, ale u komerční tvorby je to až nepochopitelné. Na druhou stranu jsme si vlastně sami odpověděli – první film navštívilo 165 tisíci diváků, a to mu vystačilo na post osmého nejnavštěvovanějšího snímku roku 2020 a v kinech utržil téměř 42 miliónů korun. K tomu připočtěme ještě neznámý obnos ze Slovenska a je jasné, že díky nízké ceně produkce se jedná o solidní kasovní úspěch a je nutné diváky podojit znovu.

U toho snímku bohužel nemůžeme říct, že se jedná o neškodnou zábavu, protože divák často zažívá fyzická muka. Šťastný nový rok 2: Dobro došli nefunguje na žádné z rovin, ale stejně si své publikum najde. Diváci vyhledávající laciné tuzemské oddechovky z ranku Špindlu dorazí i na tento snímek, protože konkurence tvorby tohoto ražení je aktuálně nulová. To je snad raději vše, pokud jste dočetli až sem tak obdivuji vaši morální sílu a na tento snímek s ní neplýtvejte.

Celkové hodnocení: 20 %

Šťastný nový rok 2: Dobro došli (2021)

Hrají: Táňa Pauhofová, Antónia Lišková, Gabriela Marcinková, Zuzana Norisová, Emília Vášáryová, Dagmar Havlová, Anna Kadeřávková, Nina Petrikovičová, Ján Koleník, Tomáš Maštalír, Jiří Bartoška, Jozef Vajda, Marek Majeský, Petr Vaněk, Marco Bonini, Toni Gojanovic, Goran Bogdan, Marek Vašut, Daniel Fischer

Režie: Jakub Kroner

Scénář: Adriana Kronerová

Kamera: Mário Ondriš

Hudba: Marián Čeky Čekovský

Slovensko / Česko / 95 min / romantický, komedie

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.
Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze filmy Kina komedie Táňa Pauhofová (herečka) film "Šťastný nový rok 2: Dobro došli" Zuzana Norisová Falcon (filmová distribuční společnost) Jiří Bartoška Dagmar Havlová Emílie Vášáryová Marek Vašut

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy