Tim Burton: Podivín nebo génius?

Praha - Dnes již legendární režisér Tim Burton se díky svým jedinečným magicky temným příběhům hřeje na filmovém výsluní už desítky let. Co za tím vším stojí a co mistr svého oboru připravil na letošní rok?

Filmy Tima Burtona se staly celosvětovým fenoménem, má za sebou nespočetnou řadu skalních fanoušků a jeho práce inspirovala nejednoho režiséra nebo scénáristu. Často je označován za mistra ve svém, tedy hororovém oboru. Je znám tím, že má své „osobní herce" které opakovaně obsazuje do svých filmů jako jsou Johnny Depp či Helen Bonham Carter, a cokoliv Burton natočí, stane se legendou.

Kde se vzal tento na první pohled nenápadný podivín?

Všechno začalo v kalifornském Burbanku, kde se Burton narodil, vystudoval tamní uměleckou školu v oboru animace a se svým talentem se dostal až do Disneyho studia. Tato spolupráce však neměla dlouhého trvání, protože Burtonovi se nelíbilo, že nemohl tvořit podle své vůle a možná právě tenkrát vzešla jeho touha po tom, ztvárňovat pohádkové postavy "po svém". V té době, právě díky Burtonovu talentu, přichází na scénu Stephen King, notoricky známý spisovatel hororů, který si zamiloval Burtonův příběh o mrtvém psovi Frankenweeniem a doporučil tak Burtona do studií Warner Bross, kde natočil fenomenálního Beetlejuice. Dal tak světu najevo, že se zrodila hvězda hororových, někdy až bizarních příběhů, avšak natolik uchvacujících a fenomenálních, že lidem jeho tvorba zůstane v povědomí, i kdyby sami nechtěli.

Fenomén Burton? Proč a čím

V dnešní době se můžeme setkat tím, že se tvůrci jiných filmů snaží Burtonovi vyrovnat a napodobit ho, avšak tato snaha je veskrze marná, protože nikdo zatím nepřišel s takovou dávkou šílenosti, jako právě Burton. Co se ale vrylo do filmového světa, je takzvaný pojem „Burtonovský film". Tento pojem slouží jako označení žánru filmu, který svým obsahem nelze tak snadno zařadit. Burtonovy filmy nezaměnitelným způsobem spojují temnotu a nezbednost, zlověstnost a dětskost. Témata, která ve svých filmech předkládá, jsou místy až nadčasová. Jeho postavy jsou do posledního detailu originální a zasazené do nečekaných a dech beroucích prostředí. Právě díky tomu se Burton řadí mezi režiséry, kteří umí vytvářet osobní filmy i v hollywoodské mašinerii.

Filmy, které vzaly dech

Temnota, samota, hořkost, rozpolcení osobností, ale i naděje, láska a touha stát se něčím víc i přes nepřízeň osudu, nemluvě o nekonečné spleti barev, především puntíků, kostek a proužků, ale také motiv psa jakékoliv rasy, je pro Burtona typický. Tohle a ještě mnohem víc se odráží v Burtonových filmech. Střihoruký Edward, dnes už klasika stříbrného plátna, ale taky zlomový film právě pro Johnnyho Deppa, původní hlavní roli si měl titž zahrát Tom Cruis, ale protože trval na typickém hollywoodském happy endu, Burton ho odmítl. A tak vznikla nerozlučná dvojka Burton a Depp a jejich kariéra stoupala ruku v ruce závratnou rychlostí. A proto, když se dneska řekne Johnny Depp, lidem se vybaví Burton a opačně. Nějakým záhadným způsobem toto spojení dokonale funguje a tak vznikly filmy jako Ospalá díra, Ed Wood, Karlík a továrna na čokoládu, Sweeney Todd, Temné stíny a v neposlední řadě Alenka v říši divů, která se již brzy dočká svého pokračování, sice s Deppem v hlavní roli, bohužel však bez Burtona v režisérském křesle.

Zdroj: YouTube

Burtona nedělá Burtonem pouze Johnny Depp, ale také jeho bývalá žena Helen Bonham Carter, která se kromě filmů po boku Deppa také objevila ve snímcích Velká ryba nebo Planeta opic. Burtonovi jeho škola animace rozhodě k něčemu byla, protože kdo by dnes neznal jeho legendární Mrtvou nevěstu a v roce 2012 znovu natočený animovaný Frankenweenie, příběh o mrtvém mazlíčkovi, kterého oživí blesk. Mezi další Burtonovi slavné filmy patří Mars útočí a Batman, ve kterých si zahrál Jack Nicholson. Mimo jiné i řadu filmů produkoval, například Batman navždy, Abraham Lincol: Lovec upírů nebo Číslo 9. Sám se také postavil do role herce a to ve snímcích Muži v černém 3 nebo ve filmu Singles. Není tedy pochyb, že Burton je muž mnoha talentů, mnoha tváří a především autor mnoha fascinujících dobrodružství, která zůstanou na výsluní filmového světa ještě řadu let.

Co chystá Burton na letošní rok?

Burton rozhodně nezahálí a na letošní rok připravuje film typicky „burtonovský", nechal se totiž inspirovat knihou spisovatele Ransoma Riggse – Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. Příběh o chlapci, který je jako malý fascinován příběhy svého dědy, který mu vypráví zážitky ze sirotčince během druhé světové války. Chlapcův děda umírá za podivných okolností a jediné co zbývá je odhalit tajemství, kterými byl jeho život opředen. Burton nás tak zavede na tajuplný ostrov mezi děti se zvláštními schopnostmi, kde se budou dít neuvěřitelné věci. Samotná kniha ihned po svém vydání vzbudila obrovskou vlnu diskuzí a dostala se na vrchol mezi oblíbené knihy roku 2012, právě díky svému temnému dobrodružství. A pokud si tento příběh vezme do parády právě Tim Burton, bude se rozhodně jednat o jeden z nejlepších filmů roku 2016. Film vstoupí do kin 29. září a v uplynulých dnech spatřil světlo světa první trailer. V hlavních rolích se představí Asa Butterfield, Eva Green, která se objevila v Burtonových Temných stínech, ale také Samuel L. Jackson nebo Judi Dench.

Zdroj: YouTube

Ve svým sedmapadesáti letech je Tim Burton na vrcholu svojí kariéry a sám o sobě tvrdí: „Ve skutečnosti se nepovažuju za opravdového režiséra. Když čtu o všech těch dávných režisérech, kteří šli od jednoho žánru filmu k druhému, a dařilo se jim – já bych tohle nemohl udělat. Takže vše, co jsem kdy natočil, jsem musel doopravdy milovat a mít k tomu určitý vztah." Je tedy zcela jisté, že se od něj dočkáme ještě velkých a nezapomenutelných filmů.

Související

Johnny Depp ve filmu Karlík a továrna na čokoládu

Karlík a továrna na čokoládu se vrací. Budou však chybět dvě klíčové postavy

Hollywood - Každé dítě na světě touží navštívit továrnu na čokoládu Willyho Wonky. To se ve filmu Tima Burtona díky zlatým kuponům povedlo pár šťastlivcům v čele s chudým Karlíkem. Johnny Depp ztvárnil roli Wonky jedinečným a neopakovatelným způsobem, proto se studio Warner Bross rozhodlo natočit další Wonkovo dobrodružství, avšak bez dvou zásadních postav. Bez Burtona a Deppa.
film Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti

RECENZE: Tim Burton ztrácí dech. Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti zachraňuje pouze Eva Green

RECENZE - Děti jsou naše budoucnost. Jednoduché rčení, které přeneseně říká, že naše ratolesti jednou vyrostou a zestárnou. Co když se ale navždy zaseknou v jednom jediném dni, který prožívají pořád dokola? Co když v rámci této časové smyčky nezestárnou a nezemřou, ale nemohou ji nikdy opustit? A co když se chopí filmového zpracování populárního knižního díla pološílený režisér Tim Burton? Pak to nemůže dopadnout jinak než dobře, pomyslíte si. No, nejásejme předčasně.

Více souvisejících

Tim Burton (režisér) Johnny Depp horor

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy