Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny je očekávaný film oscarového režiséra Mela Gibsona. Už má český TRAILER

Praha - Film oscarového režiséra Mela Gibsona, inspirovaný skutečným příběhem muže, který se během války stal hrdinou bez jediného výstřelu.

Na jaře roku 1945, když válka v Pacifiku vstupovala do závěrečné fáze a americké síly se na Okinawě dostaly do nejzuřivějších bojů, jeden voják se od ostatních lišil. Desmond T. Doss, odpůrce vojenské služby, který navzdory slibu nikdy nezabít, sloužil odvážně jako neozbrojený zdravotník u pěchoty.Bez pomoci zachránil desítky životů pod smrtící palbou nepřítele bez vypálení jediné kulky.

Doss žil ve Virginii a byl členem Církve adventistů sedmého dne, když se rozhodl narukovat do armády USA. Neměl zájem bojovat, ale chtěl sloužit jako zdravotník. Doss byl hubený, vegetarián, odmítal v sobotu trénovat, ale hlavně odmítal nosit zbraň. Díky tomu byl zpočátku zesměšňován a šikanován ostatními vojáky, kteří byli přesvědčeni, že neozbrojený muž, který s nimi bude v zákopech, představuje nebezpečí a snažili se ho z armády vyhnat. Ale Doss vytrval.

Cestou do Okinawy dostala jeho jednotka téměř nemožný úkol. Obsadit 120 metrů vysoký útes Maeda Escarpment, známý jako Hacksaw Ridge. Na vrcholu tohoto útesu leželo silně opevněné kulometné hnízdo, minové nástrahy a japonští vojáci v jeskyních.

Na tomto místě Doss dokázal, kolik v sobě má odvahy. Tváří v tvář těžké palbě se odmítl ukrýt. Když jeho jednotka dostala rozkaz k ústupu, on sám zůstal ve smrtící zóně pouze se svou vírou a přesvědčením. Postupně odtáhl do bezpečí 75 těžce zraněných mužů, kteří by zemřeli, kdyby jim Doss nepomohl.

V říjnu 1945 byl Doss vyznamenán prezidentem Harry Trumanem Medailí cti.R ozhodl se dál vést tichý a skromný život.

Producent filmu Bill Mechanic říká: „Desmond nikdy nechtěl prodat práva ke zfilmování svého příběhu, nechtěl sám sebe popularizovat, bylo to pro něj v rozporu s tím, kdo byl. Až později, na sklonku jeho života, ho ostatní přesvědčili, že nastal čas, aby byl jeho příběh vyprávěn, aby jeho příběh žil dál."Doss zemřel ve věku 87 let, v březnu 2006. O několik let předtím, dostal režisér Terry Benedict jeho požehnání, aby o něm začal produkovat dokument s názvem „Odpůrce" a zajistil práva vyprávět jeho příběh. Benedict získal zájem producenta Davida Permuta, ten přizval producenta Billa Mechanica, kterého příběh nadchnul.

Mechanic říká: „Vždycky jsem viděl tento příběh jako příběh muže, který má velmi silné přesvědčení, které je pak zkoušeno v absolutním pekle. A z toho pekla ten muž vychází ještě silnější."Tři světy Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny

Děj Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny se odehrává ve třech ostře kontrastních prostředích: maloměstský Lynchburg ve Virginii, kde Desmond vyrůstal, kasárny, kde Desmond dokazuje nepolevující odhodlání sloužit jako zdravotník a šílenství na útesu Hacksaw Ridge.

Aby tohle všechno bylo možné vytvořit, sestavil Mel Gibson snový tým spolupracovníků:

kameraman Simon Duggan (Velký Gatsby, 300: Vzestup říše, Já, robot)výtvarník Barry Robinson (X-Men Origins: Wolverine, Ohnivý oceán, Odvlečen)
kostýmní výtvarnici a držitelku Oscara Lizzy Gardiner (Dobrodružství Priscilly, královny pouště) střihače a na Oscara nominovaného Johna Gilberta (Pán prstenů: Společenstvo prstenu)

Natáčení filmu probíhalo celé v Austrálii, která byla schopná simulovat Virginii roku 1930 a stejně tak drsný terén Hacksaw Ridge.

Hodně náročný úkol čekal na supervizora zvláštních efektů Chrise Godfreyho a jeho tým, kteří museli vytvořit zbořené okolí Okinawy. Godfrey vysvětluje: „Okinawa bylo poslední místo, které spojenci chtěli dobýt, takže Američané ho bombardovali týdny. Německo už bylo fakticky mimo, takže všechny prostředky se soustředily na Okinawu. Útes byl zpustošený ve všech směrech, takže jsme museli vytvořit různé stupně devastace – od zničeného statku obklopeného zelení až po rozbité tanky."

Štáb úzce spolupracoval s odborníky na 2. světovou válku, se kterými konzultoval typy zbraní, které byly používané, způsob útoků lodí, velikost a reálnost výbuchů. Godfrey říká: „Existuje naštěstí spousta odborníků, kteří znají drobné detaily druhé světové války, a my jsme se na ně v tomto ohledu naprosto spoléhali."

Detailní příprava scén a dekorací herce přenesla do války: „Bylo to šílené," vzpomíná herec Luke Bracey. „Když nás přivezli na první scénu, kdy se točila bitva, byla to prostě konfrontace s realitou té doby. Krásný travnatý kopec, trocha červené hlíny a pak najednou absolutní pustina plná kráterů a děr, spálených stromů – obraz krajiny, která je rozervaná absolutní zkázou. Pomohlo nám to pochopit, jak se ti vojáci museli cítit."

To byla realita, které Desmond Doss čelil. Realita trýznivé války pro člověka, který svou neprůstřelnou vírou věří v mír. Mel Gibson na závěr dodává: „Jak vzdát hold člověku, jako Desmond Doss? Myslím, že nejlepší, co můžete udělat, je pokusit se vytvořit příběh, který ctí pravdu. Desmond šel daleko za hranice toho, co by většina z nás udělala. Byl výjimečný, ale je připomínkou, že každý z nás se může pokusit čelit zlu a zůstat lidský."Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny(Hacksaw Ridge)

Režie: Mel GibsonScénář: Robert Schenkkan, Andrew KnightKamera: Simon DugganStřih: John GilbertHudba: Rupert Gregson-WilliamsKostýmy: Lizzy GardinerVýprava: Barry RobinsonSupervizor vizuálních efektů: Chris GodfreyProducenti: Terry Benedict, Paul Currie, Bruce Davey, William D. Johnson, Bill Mechanic, Brian Oliver, David Permut, Tyler Thompson

Hrají:

Andrew Garfield: Desmond T. DossSam Worthington: kapitán GloverVince Vaughn: seržant HowellTeresa Palmer: Dorothy SchutteHugo Weaving: Tom DossRachel Griffiths: Bertha DossLuke Bracey: SmittyRyan Corr: poručík ManvilleNathaniel Buzolic: Harold DossMatt Nable: poručín CooneyMilo Gibson: Lucky Forda další...

Související

hhh

Mel Gibson na vrcholu tvorby: Nový film Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny získal 7 nominací na prestižní ocenění

Hollywood - Americký herec Mel Gibson se kromě herectví věnuje také režírování. Nadání pro tuto profesi dokázal například ve filmech Umučení Krista nebo Apocalypto. Jeho snímky jsou kontroverzní, ale natolik kvalitně zpracované, že se Gibsonovi hrne jedno ocenění za druhým. Nejinak je tomu i v novém filmu Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny, který obdržel 7 nominací na cenu Critics’ Choice Award.

Více souvisejících

film Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny

Aktuálně se děje

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

včera

včera

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

včera

včera

Madonna do starého železa nepatří. Brazilskou show sledoval více než milion lidí

Madonna zůstává i v 65 letech tahákem pro hudební nadšence po celém světě. Na sobotní bezplatnou show na slavné pláži Copacabana přišlo podle odhadu úřadů v Riu de Janeiro přes půldruhého milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Koncert v Brazílii proběhl na závěr turné Celebration, které začalo loni na podzim. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy