Mel Gibson na vrcholu tvorby: Nový film Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny získal 7 nominací na prestižní ocenění

Hollywood - Americký herec Mel Gibson se kromě herectví věnuje také režírování. Nadání pro tuto profesi dokázal například ve filmech Umučení Krista nebo Apocalypto. Jeho snímky jsou kontroverzní, ale natolik kvalitně zpracované, že se Gibsonovi hrne jedno ocenění za druhým. Nejinak je tomu i v novém filmu Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny, který obdržel 7 nominací na cenu Critics’ Choice Award.

Snímek oscarového režiséra Mela Gibsona Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny je inspirovaný skutečným příběhem muže, který se během války stal hrdinou a to bez jediného výstřelu.

Nedlouho poté, co Japonci 7. prosince 1941 podnikli útok na Pearl Harbor, přihlásil se maldý Američan Desmond Doss, tak jako spousta jiných mladíků, do služby americké armády. Avšak na základě svého přesvědčení odmítal nosit zbraň a zabíjet. Stal se proto vojenských zdravotníkem.

Dossovo odmítání zbraně se nesetkávalo s pochopením u jeho spolubojovníků. Často musel překonávat nevraživosti a útoky ostatních vojáků. Nakonec však, jako jediný americký voják ve 2. světové válce, bojoval v první linii beze zbraně. Když v březnu 1945 vypukla bitva o Okinawum měla Dossova rota za úkol dobýt 120 metrů vysoký útes. Vojáci se naneštěstí dostali do těžké dělostřelecké, minometné a kulometné palby. Doss se odmítl schovat a zůstal uprostřed krvavé bitvy.

Zachraňoval jednoho zraněného za druhým a během vyčerpávajících 12 hodin, za stálého ostřelování, zachránil životy 75 mužů. Za svůj čin obdržel od prezidenta Harryho Trumana nejvyšší ocenění – Medaili cti.

Zdroj: YouTube

Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny je jedinečný příběh o odvaze a obětavosti, který se stal legendou. Na scénáři spolupracovali držitel Pulitzerovy ceny Robert Schenkkan (The Kentucky Cycle, Tichý Američan) a Andrew Knight (Cesta naděje).

Mel Gibson v tomto filmu opět dokazuje svůj obrovský cit pro vyprávění silného příběhu. V hlavních rolích excelují Andrew Garfield (Amazing Spider-Man), Vince Vaughn (Útěk do divočiny), Sam Worthington (Avatar), Hugo Weaving (trilogie Matrix), Teresa Palmer (Zhasni a zemřeš).

Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny, získal 7 nominací Critics' Choice Award, včetně nominace za nejlepší film, nejlepšího herce a nejlepší režii. K dnešnímu dni film  vidělo v českých kinech 40 523 diváků.

Nejlepší film:PříchozíFencesHacksaw RidgeHell or High WaterLa La LandLionLovingMísto u mořeMoonlightSully: Zázrak na řece Hudson

Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli:Casey Affleck – Místo u mořeJoel Edgerton – LovingAndrew Garfield – Hacksaw RidgeRyan Gosling – La La LandTom Hanks – Sully: Zázrak na řece HudsonDenzel Washington – Fences

Nejlepší režie:Damien Chazelle – La La LandMel Gibson – Hacksaw RidgeBarry Jenkins – MoonlightKenneth Lonergan – Místo u mořeDavid Mackenzie – Hell or High WaterDenis Villeneuve – PříchozíDenzel Washington – Fences

Nejlepší střih:Tom Cross – La La LandJohn Gilbert – Hacksaw RidgeBlu Murray – Sully: Zázrak na řece HudsonNat Sanders/Joi McMillon – MoonlightJoe Walker – Příchozí

Nejlepší masky:Doctor StrangeFantastická zvířata a kde je najítHacksaw RidgeJackieStar Trek: Do neznáma

Nejlepší akční film:Captain America: Občanská válkaDeadpoolDoctor StrangeHacksaw RidgeJason Bourne

Nejlepší mužský herecký výkon v akčním filmu:Benedict Cumberbatch – Doctor StrangeMatt Damon – Jason BourneChris Evans – Captain America: Občanská válka Andrew Garfield – Hacksaw RidgeRyan Reynolds – Deadpool

Související

Více souvisejících

film Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny Mel Gibson filmy

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy