RECENZE: David Matásek jako Kendy z Básníků řeší v seriálu Polda nezáživné vraždy a vzpomíná na stará dobrá devadesátá

Recenze - Přemýšleli jste někdy nad tím, co byste dělali, kdybyste se po dvaceti letech probudili z kómatu? Do světa internetu, chytrých telefonů, navigací, přísných předpisů a navíc s povoláním policisty? Právě tento problém řeší hlavní hrdina nového českého seriálu Polda Michal Bříza. Hlavní role se překvapivě zhostil David Matásek, který to, co natrénoval jako Kendy v Básnících, může nyní naplno zužitkovat. Jako moderní policajt by rozhodně nikoho neohromil, ale jako starý pes, co se učí novým kouskům může přinést i nějaký ten vtípek. Dokáže ovšem dostatečně nahradit Bartošku a jeho Mordpartu?

Komisař Michal Bříza byl v roce 1995 při akci proti mafii zasažen kulkou do hlavy. Následkem toho upadl do hlubokého kómatu, ze kterého se jako zázrakem po dvaceti letech probouzí. Po rekonvalescenci, kterou stihne rychlostí světla, se vrací do práce a nestačí se divit, co všechno se kolem něj změnilo.

Z bývalého parťáka je Břízův pravidladodržující šéf, manželka žije s policejním patologem, dcera dospěla. Svět pohltily moderní technologie jako navigace, mobily nebo kávovary a nový start Břízovi neulehčuje ani jeho nový kolega Andrej Křížek či psycholožka, které se odmítá svěřovat, protože po dvaceti letech v kómatu přece nemůže mít žádný problém.

Bříza se však nevzdává, byť se kolem něj věci změnily k nepoznání, jedno zůstává stejné – vraždy. Tak se s vervou sobě vlastní pouští do prvního případu a všem se rozhodne ukázat, že on a jeho metody jsou to nelepší. K práci a k životu mu stačí krabička cigaret, postel, láhev alkoholu a stará kožená bunda.

Tak začíná příběh nového podzimního seriálu televize Prima, který ve vysílacím čase nahradil Mordpartu. Prvních patnáct minut prvního dílu utvrzuje Matásek v tom, že se do role vůbec, ale vůbec nehodí. Nakonec však usoudíte, že se jedná pouze o chybu scénáristy a Matásek není zase až tak špatný. A to díky již zmiňovanému Kendymu, který jakoby si odskočil z Básníků a nezapomněl si s sebou vzít i nějaký ten vtípek. Staré mravy v nové době Matáskovi sednou a boj s kávovarem či mobilním telefonem je opravdu věrohodný.

Volba Igora Orozoviče, který si prošel seriály Rapl i Mordparta, jako Matáskova parťáka je zpočátku rozporuplná, avšak nakonec dostatečně snesitelná. Orozovič v roli Křížka skvěle znázorňuje výdobytek moderní doby. V nažehleném kvádru, se smartfonem v ruce, prohánějící se Prahou v naleštěném fáru se všemožnými vymoženostmi dělá Matáskovi dokonalý protiklad.

Ostatní obsazení je však poněkud fádní. Ondřej Pavelka kvůli pravidlům nemá k vyjadřování dost prostoru, Jana Kolesárová jako psycholožka je spíše jen okrasou seriálu. Milým zpestřením je naopak Lenka Vlasáková, jako bývalá/současná Břízova manželka, která snad dostane více prostoru v dalších dílech.

Nakonec všechna pozornost spočine na Matáskovi, který se snaží a to se mu musí nechat, protože sem tam se mu opravdu nějaká ta hláška povede. Ale tím to končí. To, že se má jednat o kriminální seriál nakonec není až tak podstatné, protože dějová linka vraždy je tak zaplácáná jmény podezřelých, že se v ní okamžitě ztratíte. Téměř hodinu se tak pouze nostalgicky kocháte a vzpomínáte na dobu, kdy pivo stálo devět korun a místo navigace se používala stará dobrá mapa, to vše navíc podkreslené hitovkami z posledních dvaceti let.

Body k dobru nemůže seriál dostat ani za nápad. Myšlenka probudit policajta po letech z kómatu je už recyklovaná tolikrát, že v tomto případě seriál zachrání pouze Matásek a vzpomínky na "naše" devadesátá léta. Polda se tak zařadí mezi německý seriál Poslední polda, francouzský seriál Falco – příběh poldy a Stallonova Demolition Mana, které pojí právě policajt probuzený do zcela jiné doby. Zatímco na Stallona ještě dalších dvacet let nikdo nezapomene, na českého Poldu se zapomene hned po skončení série.

Celkové hodnocení: 50%

POLDA

Krimi / KomedieČesko, 2016 (8x55 min)

Režie: Jaroslav FuitScénář: Tomáš HolečekKamera: Aleš HartHudba: Karel HavlíčekHrají: David Matásek, Igor Orozovič, Ondřej Pavelka, Lenka Vlasáková, Jiří Vyorálek, Jana Kolesárová, Mário Kubec, Zdeněk Vencl, Jan Chudý, Jan Szymik, Veronika Bajerová, Ludmila Kartousková, Nicola Votavová, Josef Horák, Jitka Sedláčková, Jana Eva, Lukáš Tišnovský

Související

David Matásek

David Matásek jako český Schimanski v novém seriálu Polda

Praha - David Matásek se na televizních obrazovkách objeví ve zcela novém kabátě. Představí se jako svérázný policista Michala Bříza. Nový seriál s Názvem Polda startuje již za pár dní na TV Prima a kromě Davida Matáska diváci uvidí například Igora Orozoviče, Janu Kolesárovou, Ondřeje Pavelku nebo Lenku Vlasákovou.

Více souvisejících

seriál Polda David Matásek recenze

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 7 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 12 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 12 hodinami

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy