Příběh Milady Horákové ožije v prvním českém celovečerním filmu s hollywoodskou herečkou v hlavní roli

Praha - Právě v těchto dnech se v Praze začíná natáčet první celovečerní film o Miladě Horákové Milada. Roli ženy, která se stala symbolem odvážného boje za svobodu, se zhostí jedna z nejúspěšnějších izraelských hereček Ayelet Zurer. Rodačka z Tel Avivu se prosadila nejen doma, ale i v Hollywoodu ve své první anglicky mluvené roli ve filmu Stevena Spielberga Mnichov.

Režisér, scenárista a producent David Mrnka obsadil také do dalších rolí výrazné mezinárodní herecké osobnosti. Aňa Geislerová si zahraje soudkyni Ludmilu Brožovou, v roli manžela Milady Horákové Bohuslava se představí Američan Robert Gant. Chybět nebudou ani známá česká jména jako Tatjana Medvecká, Vica Kerekes, Jaromír Dulava či Karel Dobrý.

David Mrnka fim Milada chystá již několik let, délka a náročnost příprav se však odrážejí v jeho unikátnosti projektu. V původní verzi zazní angličtina a herci budou mít jemný český přízvuk. Film bude poté předabován i do českého jazyka. Výsledný obraz bude zbarven tak, aby ladil s dobovými materiály, ve filmu použitými, a připomínal 50. léta minulého století nejen kostýmy, ale i celkovou atmosférou. Natáčení bude probíhat na autentických místech, především v Praze, Terezíně, na Šumavě a také u Hradce Králové, odkud pochází Bohuslav Horák.

Tvůrci mají za cíl přiblížit dramatický osud Milady Horákové, který ve své době otřásl světem. Scénář Davida Mrnky nebude popisovat tehdejší politickou situaci v Československu, ale na základě skutečných událostí bude vyprávět osobní příběh hlavní protagonistky. Představí Miladiny ambice i pochybnosti, rozpolcenost mezi povinnostmi k vlasti a rodině, odhodlání žít v souladu se svým přesvědčením.

Dcera Milady Horákové, Jana Horáková – Kánská, dala tvůrcům přístup k dosud nezveřejněnýcm materiálům jako napříkal osobní dopisy, rodinné fotografie či paměti Bohuslava Horáka. „Film Milada není dokument a ani jsme se o něj nesnažili. Nicméně obsahuje pasáže s přesnými citacemi – například poslední Miladiny dopisy, její řeč během soudního procesu, Gottwaldův projev z Února a další. Zbývající texty byly napsány na základě toho, jak a o čem reálné postavy v té době hovořily. Jde o historický film, založený na pravdivém příběhu," vysvětliluje režisér David Mrnka.

Premiéra filmu Milada je plánovaná na podzim 2017.

Související

Více souvisejících

film Milada Milada Horáková filmy

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy