Ohlédnutí za komiksovým rokem, 3. díl: Batman, Superman, Harley Quinn a nejrychlejší seriál světa

Praha – Naše putování zakončíme filmy a seriály ze stáje DC Comics. Zatímco se marvelovské filmy již několik let hřejí na výsluní, pro DC byl zásadní právě rok 2016. Právě loni přibyli k dosud osamocenému Muži z oceli hned dva bratříčci odehrávající se ve stejné fikční realitě. Na poli televizním ovšem nejstarší komiksové studio sklízí úspěchy již pár let, ovšem i pro toto médium se stal letopočet 2016 přelomovým.

Souboj titánů

Když v roce 2013 spatřil světlo světa Muž z oceli, pro mnoho fanoušků to byl šok. Drsnější, temnější verze největšího ze všech superhrdinů Supermana (Henry Cavill) se snažila o dospělý přístup v duchu úspěšné trilogie Batman začíná, Temný rytíř a Temný rytíř povstal. Strhující akce přinášející destrukci olbřímích rozměrů divákům připomínala, že když se perou bozi, lidstvo se může maximálně krčit v koutě a vzrušeně si cumlat palec. Kritikům filmu vadilo, že takto naložil právě se Supermanem – majákem naděje, bytostí všemocnou a přesto (nebo možná právě proto) cenící si lidský život nade vše na světě. Proto hlasitě nesouhlasili s pojetím Kal-Ela zabíjejícího své nepřátele a bojujícího nehledě na škody a ztráty na životech, které tím způsobil.

Fanoušci netrpělivě očekávali, jak se s touto kritikou režisér Zack Snyder vypořádá v pokračování s názvem Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti. Souboj dvou největších ikon komiksového světa je něčím, po čem čtenáři lačnili dlouhé roky, ale dosud se nikdy neodvažovali doufat. Nutno říci, že právě s výše zmíněnou kritikou snímek velmi zajímavě pracuje. Batman (Ben Affleck) je zde tím, kdo ve svém mimozemském kolegovi vidí hrozbu pro lidstvo. Film bohužel přidává mnoho dalších zápletek a vedlejších dějových linek a plánů v plánech, takže se z něj stává jen chaotický pokus dát divákovi vše, po čem kdy toužil. Komiksový guláš nespasí ani velkolepé uvedení Wonder Woman (Gal Gadot), jejíž scény patří k těm nejlepším.

Nebylo by fér celý ten spektákl odsoudit, přeci jen Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti rozdělil veřejnost napůl. Mnoho lidí v čele se zkušenými čtenáři příběhů Temného rytíře Gothamu a Muže z oceli si jej užilo a doceňuje jeho práci s látkou. Přestože snímek vydělal celosvětově přes 800 milionů dolarů, silně mu k tomu dopomohlo vydání speciální „vylepšené“ edice na Blu-Ray. Studio Warner Bros. si navíc jistě myslelo minimálně na miliardu. (Ano, v takto hamižném světě žijeme.)

Jsme záporáci… kdybyste to nevěděli

S vidinou ohromného úspěchu vzešlého ze souboje dvou těžkých vah a se vzpomínkou na úspěch konkurenčních Strážců galaxie se u DC rozhodli pro trochu neortodoxní vedlejší projekt – mainstreamovému publiku neznámý Sebevražedný oddíl. S příchodem rozpačitých reakcí na jejich vlajkovou loď a zároveň nadšenými ohlasy na první ukázku z příběhu Harley Quinn (Margot Robbie), Deadshota (Will Smith), Captaina Boomeranga (Jai Courtney) a spol., podbarvenou hitem Bohemian Rhapsody, se z nedůležitého projektu režiséra Davida Ayera stala spásonosná holubice naděje v lepší zítřky.

Psali jsme: Ohlédnutí za komiksovým rokem, 1. díl: Doctor Strange, Mutanti, Avengers v Občanské válce

A protože Warneři svým filmařům evidentně nevěří a jako diktátoři zasahují do jejich projektů (jedna z výtek mířených už na adresu Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti se týkala přesně tohoto), jejich nenechavé prsty se upnuly na čerstvou kořist. Těžko se již dozvíme, která z tisícovky verzí scénáře a milionu výsledných sestřihů byla původní, jediné, co je jisté, je, že jí není ani popletená přihlouplá kinoverze, ani film později vydaný na Blu-Ray. Sebevražedný oddíl, byť se s ním mnoho lidí spokojilo, opět zklamal, když představil tuctovou zápletku, vskutku otravnou inkarnaci psychopatického superpadoucha Jokera (Jared Leto) a povětšinou nezajímavé charaktery, které vyzněly do prázdna. Čestná výjimka Deadshotovi, Harley Quinn (která si do budoucna vysloužila vlastní film zatím pojmenovaný jako Gotham City Sirens), El Diablo (Jay Hernandez) a Amandu Waller (Viola Davis). A poněvadž jsou všichni naši tak řečení zlí hoši a zlobivé holky v rámci jejich polidštění spíše antihrdiny, z této vládní agentky se nakonec vyklubala jedna z mála veskrze záporných postav.

Nejlepší Joker je jedi

Bez povšimnutí běžným divákem a přímo na DVD a Blu-Ray si to zamířil animovaný Batman: The Killing Joke. Znalci ale adaptaci dnes již klasického díla Alana Moorea, mimo jiné tvůrce komiksových předloh Watchmen – Strážci či V jako Vendeta, netrpělivě očekávali. Vždyť na poli animovaných filmů DC Comics již několik let vládnou a batmanovské filmy jsou výkladní skříní jejich úspěchů. Pro mnohé fanoušky je nejlepším Batmanem všech dob dabingový veterán Kevin Conroy a nejděsivějším Jokerem Mark Hamill, většině lidí známý pouze jako Luke Skywalker z Hvězdných válek.

Převedení Kameňáku do filmu sází na neklasickou animaci a směsici dvou příběhů, z nichž v jednom dostala zásadní roli netopýří pomocnice Batgirl (Tara Strong). I skeptici očekávali od filmu hodně… a stejně jako v případě hraných počinů této značky byli nakonec rozčarovaní – někteří spokojení více, jiní méně, málokdo ovšem vyloženě nadšený.

Arrowverse aneb seriály lepší filmů

Zatímco na filmovou divizi DC Comics se valí kritika ze všech stran, jejich seriálová tvorba letos prožila velmi úspěšný rok. Poté, co se (pro někoho výprodejová) variace na Bruce Waynea Arrow po dvou sériích opět zvedla a létající sestřenice Clarka Kenta Supergirl přehnízdila ze stanice CBS na The Crimson White, domovskou televizi tzv. Arrowverse – sdíleného vesmíru zastřešujícího seriály Arrow, The Flash,  Legends of Tomorrow… a nově tedy také Supergirl, koexistují spolu čtyři silné seriálové světy, jejichž postavy se vzájemně navštěvují a pomáhají si. Obzvlášť The Flash, sledující příběhy „Nejrychlejšího muže světa“ Barryho Allena, který letos úspěšně vyběhl do své třetí série, sklízí nadšené ovace a láká do svých řad talentované filmaře (dvě epizody režíroval také autor kultovních Mladých mužů za pultem Kevin Smith).

Psali jsme: Ohlédnutí za komiksovým rokem, 2. díl: neprůstřelný černoch nebo Ghost Rider?

Na filmech nezávislý Arrowverse se plánuje dále rozrůstat a ovládnout tak pole televizní komiksové zábavy.

Tímto jsme se rozloučili s rokem 2016, dvanácti měsíci napěchovanými komiksovými adaptacemi. V příštím seriálu, na který se můžete těšit již brzy, se podíváme na připravované komiksové filmy pro rok 2017.

Související

Dwayne Johnson ve filmu Black Adam.

RECENZE: Dwayne Johnson se jako Black Adam zmůže jen na prázdné fráze a pěsti

Black Adam byl prezentován jako inovativní superhrdinský snímek, který ukáže budoucí cestu DCEU. Místo toho však odhalil bezradnost produkčního týmu, jenž nedokáže vymyslet smysluplný příběh, natož vesmír. To jen ukazuje, jak v této disciplíně zaostávají za Marvelem. Snímek nabídne jen prázdné dialogy a spoustu bitek, jimiž maskuje duševní prázdnotu.

Více souvisejících

DC comics studio Warner Bros. film Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 7 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy