Komiksové filmy v roce 2017 (2/2): Amazonská princezna bojovnice a Liga spravedlnosti

Praha – Zatímco jejich největší konkurenti již devátým rokem kralují komiksovým adaptacím, DC Comics válčí spíš sami se sebou. Letos se pokusí udobřit odborníky i velkou část fanoušků prvním sólovým příběhem ženské superhrdinky po dvanácti letech (přičemž Elektru, ani o rok starší Catwoman snad ani nelze brát vážně) a prvním dílem Justice League.

Pravda o první světové válce

Ve snímku stručně nazvaném Wonder Woman se již podruhé setkáme s amazonskou válečnicí. Tu v loňském souboji titánů Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti ztvárnila izraelská kráska Gal Gadotová (série Rychle a zběsile) příznivci i odpůrci tohoto filmu se shodují, že se jednalo o jednu z jeho nejlepších částí. Princezna z rasy polobožských Amazonek se na stránkách obrázkových příběhů poprvé objevila v roce 1941, je jednou z nejstarších a nejoblíbenějších superhrdinek vůbec. Většina lidí si ji neomylně spojí s jejími dvěma ikonickými atributy – magickým Lasem pravdy a neviditelným tryskáčem.

Psali jsme: Ohlédnutí za komiksovým rokem, 3. díl: Batman, Superman, Harley Quinn a nejrychlejší seriál světa

Letos se s Dianou Princeovou, jak zní její civilní jméno tady na Zemi, vrátíme do doby před sto lety, kdy tato zkušená bojovnice pomáhala USA v zákopech první světové války. V dobovce režírované Patty Jenkinsovou (ta má vedle nemála seriálů na svědomí také oceňované drama Zrůda s Charlize Theronovou v hlavní roli) se kromě jednatřicetileté hlavní hvězdy objeví také Robin Wrightová (seriál Domek z karet) a Chris Pine (nový Star Trek) v roli její životní lásky majora Stevea Trevora. Trailery zatím napovídají, že by se mohlo jednat o vyvážený mix dospělé tematiky (na které si filmový vesmír DCEU zakládá) a tolik postrádané lehkosti a zábavnosti, pro níž je většina komiksů tolik oblíbená. Na druhou stranu – studio Warner Bros. nás dokázalo navnadit a obalamutit už dvakrát (naposledy u našlapaných ochutnávek k Sebevražednému oddílu), takže opatrnost je na místě. Wonder Woman dorazí do kin 1. června.

Nejmocnější supertým

Srovnáme-li komiksové Avengers a Justice League, partička okolo Kapitána Americy nemá ve většině svých inkarnací ani na to, aby svým protějškům od DC Comics naleštila boty. Polobohyně Wonder Woman, nadsvětelnou rychlostí se pohybující Flash, Batman jakožto nejlepší detektiv světa a navrch komiksová obdoba švýcarského nože v podobě Supermana, jen tito čtyři jsou spolu k nezastavení. Když k nim připočítáte high-tech kyborga Cyborga, Green Lanterna disponujícího silou stvořit, cokoli mu jeho imaginace dovolí, a vládce moří Aquamana a máte nejúdernější jednotku ve vesmíru. Na uvedení Green Lanterna si sice budeme muset ještě rok dva počkat, ale jinak jste byli právě seznámeni se složením Ligy spravedlivých, jejíž prvního dílu se dočkáme letos (část 2 je plánována až na rok 2019).

Psali jsme: Komiksové filmy v roce 2017 (1/2): Extra drsný Wolverine, Thor a konec vesmíru

Superman (Henry Cavill) je mrtev. Dočasně, samozřejmě. Bruce Wayne aka Batman (Ben „Batfleck“ Affleck) nad jeho hrobem přísahal, že sežene nejmocnější jedince, jimiž tato planeta disponuje, aby svět ochránil proti podobným monstrům, jakým byl Doomsday. Kromě Wonder Woman si vyhlédnul hláškujícího rychlíka Barryho Allena známého jako Flash (Ezra Miller), nasteroidovanou havajskou verzi v komiksech jinak blonďatého a v podstatě směšného Aquamana (Jason Momoa) a oplechovaného Cyborga Victora Stonea (Ray Fisher). Se svým verbováním by si ale měl pospíšit, neboť Steppenwolf (Ciarán Hinds), generál vojsk temného ničitele světů Darkseida, se blíží. I v případe Ligy spravedlivých, jíž se opět ujal režisér Zack Snyder, to vypadá, že se v DC pomalu ustupuje od temných tónů. Rozjuchanosti marvelovek se sice jen těžko dočkáme (a je to tak správně), ale zdá se, že ledy tají. Na tento střet gargantuovských rozměrů se můžeme těšit 16. listopadu.

Související

Dwayne Johnson ve filmu Black Adam.

RECENZE: Dwayne Johnson se jako Black Adam zmůže jen na prázdné fráze a pěsti

Black Adam byl prezentován jako inovativní superhrdinský snímek, který ukáže budoucí cestu DCEU. Místo toho však odhalil bezradnost produkčního týmu, jenž nedokáže vymyslet smysluplný příběh, natož vesmír. To jen ukazuje, jak v této disciplíně zaostávají za Marvelem. Snímek nabídne jen prázdné dialogy a spoustu bitek, jimiž maskuje duševní prázdnotu.

Více souvisejících

DC comics film Wonder Woman film Liga spravedlnosti

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 5 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy