Zlatého medvěda získal na Berlinale film O těle a duši, svého vítěze vybrala i dětská porota

Berlín - Zlatého medvěda za nejlepší film dnes na 67. ročníku festivalu Berlinale získal maďarský snímek O těle a duši režisérky Ildikó Enyediové. Rozhodla o tom mezinárodní porota v čele s nizozemským režisérem Paulem Verhoevenem.

Film vypráví o dvou zaměstnancích jatek v Budapešti a zachycuje překvapivý zrod lidských citů v kulisách smrti zvířat.

Polsko-česko-německý film polské režisérky Agnieszky Hollandové s názvem Přes kosti mrtvých získal na festivalu cenu Alfreda Bauera pro snímek, který otevírá nové perspektivy ve filmovém umění.

Velkou cenu poroty, která je považována za druhé místo mezi oceněnými filmy, si z Berlína odváží snímek Félicité, jenž natočil režisér Alain Gomis ze Senegalu.

Stříbrného medvěda za nejlepší režii obdržel Fin Aki Kaurismäki za film Druhá strana naděje.

Stříbrného medvěda pro nejlepší herečku získala Kim Min-hi (34) z Jižní Koreje za svůj výkon ve filmu On the Beach at Night Alone. Nejlepším hercem zvolila porota Rakušana Georga Friedricha (50) za roli ve snímku Helle Nächte (Jasné noci).

Stříbrného medvěda za nejlepší scénář získali Sebastián Lelio a Gonzalo Maza za film Una mujer fantástica (Fantastická žena).

Dětská porota na Berlinale udělila Křišťálového medvěda pro nejlepší film v soutěžní sekci Generation Kplus slovensko-česko-maďarskému snímku Pátá loď. Film režisérky Ivety Grófové měl na Berlinale svou světovou premiéru. Do českých kin ho distribuční společnost Cinemart uvede 6. dubna.

Rodinné drama Pátá loď vzniklo na motivy stejnojmenného románu Moniky Kompaníkové. Je příběhem netradiční dětské rodiny inspirovaným skutečnou událostí. Malá Jarka má mámu, která nechce být matkou. Hledá lásku a nachází ji náhodou, když za zvláštních okolností vezme dvě batolata do opuštěné zahradní chatky.

Související

Z filmu Sur l'Adamant

Zlatého medvěda za nejlepší film festivalu Berlinale získal dokument Sur l'Adamant

Zlatého medvěda za nejlepší film 73. ročníku mezinárodního filmového festivalu Berlinale dnes v německé metropoli získal francouzskou-japonský dokument Sur l'Adamant (Na Adamantu) režiséra Nicolase Philiberta. O Zlatého medvěda, který je hlavním oceněním festivalu, se letos ucházelo 19 snímků. Český mezi nimi stejně jako loni chyběl.

Více souvisejících

Berlinále filmy kultura

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy