Parodický pohled na Krásku a zvíře: Emancipační pohádka, nebo oslava stockholmského syndromu?

Hollywood – S příchodem hraného filmu do kin se lidé houfně vracejí také k jeho klasické kreslené předloze. Oblíbené youtuberské kanály Screen Junkies (Honest Trailers), How It Should Have Ended a Cinema Sins se při této příležitosti nezapomněly podělit o svůj názor na vůbec první animák nominovaný na Oscara v kategorii Film roku.

Tři z pravděpodobně nejúspěšnějších pořadů parodujících filmové hity se na Krásku a zvíře jako tradičně vrhly každý po svém. Přesto nemůžeme mezi upřímným trailerem, návrhy alternativních vyústění scén a výčtem filmařských prohřešků nevidět ústřední téma Belle pohrdající maloměšťáky či fenoménu oběti zamilovávající se do svého únosce. Přiložená videa jsou pochopitelně v angličtině a bez titulků.

Honest Trailers

Partička Screen Junkies jako vždy sází na Epic Voice Guye Jona Bailieho, vypichování nesrovnalostí a podivných paralel, kladení rýpavých otázek a – jako v případě všech muzikálů – na předělávky písniček do jejich „upřímné podoby“. Fanoušci se dočkají všech klasických tropů jako oblíbeného eufemismu pro sex (pork), přednesu vtipných komentářů Bailieho epickým hlasem nebo alternativních starrings (seznam herců). To vše na ploše necelých šesti minut. Po dvou dnech má video přes 1 700 000 zhlédnutí.

How It Should Have Ended

Jako vždy animované HISHE před divákovýma očima rozehrává zásadní scény filmu, kterým pak dávají zcela jiné vyústění. Tvůrci nám díky této rekontextualizaci klíčových momentů ukazují, jak by se postavy zachovaly, kdyby jednaly podle logiky, a nikoli podle toho, co jim přikazuje scénář. Kanál specializovaný na superhrdinské filmy (jejich série Superhero Café, v níž se všichni komiksoví hrdinové setkávají v jedné kavárně a debatují o svých posledních filmech, stojí za pozornost všech milovníků tohoto žánru) si neodpustí nahrazení jedné z klíčových postav Krásky a zvířete záporačkou z loňského Sebevražedného oddílu. Také tomuto tří a půl minutovému videu povedlo překonat hranici 1 700 000 zhlédnutí.

Cinema Sins

V případě posledního z našich satirických videí se dočkáme dokonce čtvrthodinové porce chyb a prohřešků, které vypravěč vypočítává jednu po druhé podle toho, jak se ve filmu objevily. Každou z nich vždy ohlašuje lehké zazvonění. Cinema Sins opět komentují, cokoli je napadne a vyšťourají při tom lecjaký detail, který by normální smrtelník snadno přehlédl. Řádnou porci chyb se nestydí zalít hutnou omáčkou přezíravého cynismu. 1 250 000 zhlédnutí dokazuje, že ani nejtvrdší kritika (jejich) oblíbené pohádky není dnešním divákům proti srsti.

Hraná Kráska a zvíře má premiéru 16. 3. (tedy dnes). Na její recenzi se můžete těšit v příštích dnech.

Související

Emma Watson ve filmu Kráska a zvíře

RECENZE: Kráska a zvíře aneb co by byla romantika bez pogromu?

RECENZE – U Disneyho nadále pokračují v úspěšném trendu převádění animovaných klasik do hrané podoby. S výpomocí nikoho menšího než Hermiony Grangerové se tentokrát dočkal převyprávění také vůbec první na Oscara nominovaný animovaný film, Kráska a zvíře z roku 1991.

Více souvisejících

Film Kráska a zvíře YouTubeři Youtube parodie studio Disney

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy