RECENZE: Peter Parker se v novém Spidermanovi konečně chová jako školák, a taky tak vypadá

RECENZE – Nejnovější film společnosti Marvel s názvem Spider-Man: Homecoming má v českých kinech premiéru 6. července a diváci se mohou těšit na to, že oblíbený pavoučí hrdina konečně vypadá jako to, čím má být. Tedy puberťák.

Začátek filmu krátce zopakuje dění Civil War z pohledu Petera Parkera (Tom Holland), který je prostě nadšený z toho, že se dostal mezi velké hráče. Dopad zpátky na zem je však pro Spider-Mana náročný. Balancovat školu, rodinu, přátele, a ještě se snažit být super-hrdinou je pro patnáctiletého kluka těžké.

Jeho snaha zvládnout vše najednou samozřejmě skončí pravým opakem a Spider-Man si začne uvědomovat, že není ještě zcela připravený na první ligu super-hrdinství. Do toho se přimíchá Keatonův Vulture, který se chopil příležitosti a užívá technologii po bojích Avengers s mimozemšťany nebo i s Ultronem k výrobě zbraní.

Downeyho Tony Stark se snaží být Peterovi dobrým mentorem, ale sám neměl zrovna dobrý vzor, takže se s mladým hrdinou nedokáže domluvit tak, jak by chtěl. Tím víc se však Peter snaží ukázat, že může být užitečný. A když přijde o technicky vyspělý oblek, Peter si musí uvědomit, kým je.

Na rozdíl od předchozích sérií se tato netýká Petera Parkera, který se pomalu stává Spider-Manem. Naopak Spider-Man je ten, kdo se musí znovu naučit být Peterem Parkerem a nenechat svou touhu pomáhat lidem zničit to, co je v jeho okolí nejdůležitější.

I právě proto se film jmenuje Homecoming. Název má hned několik významů. Odkazuje ke komiksové sérii, ale také ke středoškolské tradici, kdy homecoming je něco jako česká obdoba maturitního plesu. A slovo homecoming také znamená návrat domů. Možná se Peter Parker vrací domů a možná se Spide-Man vrací zpátky Marvelu.

Jedná se již o třetí – a odlišný – pokus odstartovat sérii filmů o Spider-Manovi. První trilogie od Sama Raimiho začala v roce 2002 a mezi fanoušky je stále oblíbená. Rozhodně však v divákovi nevzbuzovala pocit, že se jedná o teenagera, který má problémy ve škole. The Amazing Spider-Man z roku 2012 v tomto odvedl lepší práci. Andrew Garfield sice nebyl zcela náctiletý, ovšem vypadal mladší než téměř třicetiletý Toby Maguire.

Tom Holland je v tomto ohledu velmi osvěžující změnou. Sice už mu je 21, ovšem pořád vypadá dost mladě, aby člověkem otřáslo, když na něho spadne budova. Jakmile začne panikařit a volat o pomoc, divák si uvědomí, že je to vlastně ještě kluk, co by měl být doma a dělat úkoly. A tento film nepotřebuje větu o „velké moci a velké zodpovědnosti“, protože příběh to řekne místo umírajícího strýčka.

I to pak Peterovi pomůže uvědomit si, že sám svět nezachrání a že patnáctiletý hrdina by raději měl prozatím zůstat jen „hodným sousedem Spider-Manem“ a se záchranou vesmíru ještě chvíli počkat. To, že k tomu došel sám o sobě, ukazuje, jak daleko během filmu došel.

Snímek však není jen vážný. Spider-Man je známý pro své průpovídky a těch se ve filmu rozhodně diváci dočkají. Scény jako Kapitán Amerika promlouvající do duše poškolákům pomáhají zlehčit situaci a dávají prostor pro vtipné dialogy.

V konečném důsledku je to velmi zdařilý film, který se řadí mezi ty lepší z dílny Marvelu. Jako první Spider-Man zachycuje mládí hrdiny i jeho vtipnost, ale zároveň závažnost situace, do které by se „puberťák“ prostě dostat neměl. Můžeme jen doufat, že se ve světě Marvelu tento svěží vánek udrží a prosadí se mezi velkými jmény.

Celkové hodnocení: 90 %

Spider-Man: Homecoming (2017)

Hrají: Tom Holland, Robert Downey Jr., Zendaya, Marisa Tomei, Michael Keaton

Režie: Jon Wats

Scénář: John Francis Daley, Jonathan M. Goldstein, Erik Sommers, Jon Watts, Christopher D. Ford, Chris McKenna

Hudba: Michael Giachino

USA / 133 minut / Akční, dobrodružný, komiks

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Více souvisejících

recenze filmy film Spider-Man: Homecoming studio Marvel Marvel Comics

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 9 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 9 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 9 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 10 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy