Karlovarský festival ocení světové filmaře a uvede 170 filmů, fanoušky déšť neodradil

Karlovy Vary - 52. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech bude zahájen v pátek 30. června a potrvá do 8. července. Hlavní soutěž obsahující tucet celovečerních snímů nemá jednotící téma; je však žánrově i tematicky rozmanitá. I přes deštivé počasí čekaly dnes ráno stovky filmových fanoušků na zahájení prodeje vstupenek.

Teritoriálně se snaží představit nejnovější snímky ze střední a východní Evropy, zemí bývalého Sovětského svazu a Balkánu. "To je hlavní důvod, proč k nám přijíždějí filmoví profesionálové a novináři, aby právě tyto snímky především v hlavní soutěži zhlédli," uvedl umělecký ředitel Karel Och.

Podle něj si od ledna dramaturgové promítli 1700 snímků, festivalový program jich uvede 170. "Polovinu z tuctu titulů, zařazených do hlavní soutěže, tvoří debuty," dodal.

Při letošním zahájení Bartoška předá hned dvě "své" ceny, a to dvěma hvězdám americké kinematografie. Cenu prezidenta festivalu převezme herečka Uma Thurmanová, která v neděli 2. července před půlnocí uvede v karlovarském Letním kině oba díly kultovního snímku Quentina Tarantina Kill Bill. Vstup bude zdarma.

Druhý laureát ceny, herec Casey Affleck, v neděli odpoledne ve Velkém sále Thermalu uvede s režisérem Davidem Lowerym a producenty Tobym Halbrooksem a Jamesem M. Johnstonem projekci filmu Přízrak.

Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii převezme při zahájení americký skladatel James Newton Howard, osmkrát nominovaný na Oscara. I ten nezůstane bez práce, neboť vzápětí bude od 22:45 hodin před hotelem Thermal řídit Český národní symfonický orchestr při světové premiéře provedení části své hudby k filmu Fantastická zvířata a kde je najít.

Dalšími oceněnými budou režisér Ken Loach a jeho scenárista Paul Laverty. V pondělí 3. července ve 14:00 převezmou před projekcí filmu Sladkých šestnáct let ve Velkém sále Thermalu Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Pracovní program čeká na festivalu i režiséra Václava Vorlíčka, který ve čtvrtek 6. července uvede v karlovarském Městském divadle snímek Kdo chce zabít Jessii. V závěru přehlídky převezme Cenu prezidenta festivalu za přínos české kinematografii. Stejného ocenění se na tomto ceremoniálu dočká i americký herec a hudebník Jeremy Renner.

První fanoušci přišli už ve středu večer, aby byli dnes v 9:00 mezi prvními. "Minule jsem byl čtvrtý ve frontě, letos jsem třetí. Přišel jsem o dvě hodiny dřív než minulý rok. Jsem tu od 2:30," řekl Pavel Dvořák z Neratovic.

Festival podle šéfa produkce Petra Lintimera zajišťuje, podobně jako v minulých letech, asi 1200 lidí. "Zájem je, ale letos už nebyl takový převis jako v minulých letech," řekl ČTK. Festival už tradičně své nejtrpělivější fanoušky ocení. První tři ve frontě získají akreditaci na celý festival zdarma.

První vlna prodeje lístků byla už v pondělí, kdy festival jednu desetinu vstupenek nabídl v online předprodeji. Asi 8000 vstupenek bylo rozebráno asi za šest minut. Vstupenky se dnes prodávají na první dva dny festivalu, od pátku, kdy se otevře všech 25 pokladen, včetně těch umístěných ve stanovém městečku v areálu Rolava, se začnou prodávat vždy na daný den a den následující.

Související

Russell Crowe okouzlil diváky před hotelem Thermal jako muzikant

Russell Crowe okouzlil diváky před hotelem Thermal jako muzikant + FOTO

Australský herec Russell Crowe, který dnes převzal Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, se v Karlových Varech představil také jako muzikant. Poté, co ho odpoledne na červeném koberci přivítaly davy fanoušků a novinářů a absolvoval slavnostní zahájení, se na festivalu objevil jako zpěvák skupiny Indoor Garden Party. Zaplněnému hledišti před hotelem Thermal na bezplatném vystoupení nabídl svoji bluesrockovou a country hudbu.

Více souvisejících

Karlovy Vary filmy kultura Jiří Bartoška Uma Thurmanová Casey Affleck Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy