Večerníček oslavil 53 let. Jaká je jeho historie?

Každý z nás jej zná. Prožil s ním spoustu kouzelných podvečerů, jeho příběhy nám přinášely a přinášejí radost. Řeč je o malém klukovi s papírovou čepicí jménem Večerníček. Jeho Dobrý večer a Dobrou noc diváci tehdy Československé televize uslyšeli poprvé právě 2. ledna před 53 lety. Pojďme nyní se serverem EuroZprávy.cz nahlédnout do archívu tohoto tak populárního pořadu.

Ač první televizní vysílání v naší zemi se datuje k 25. únoru 1954. Myšlenka na pravidelné vysílání pro děti začala vznikat po devíti letech a nesla jméno Stříbrné zrcátko, což byly nedělní podvečerní pohádky s nepravidelnou stopáží. Možná i dnes nám něco stále říká název oblíbené pohádky Robot Emil. Večerníčkem se nedělní pohádka stala právě až 2. ledna 1965 a první pohádkou, která tehdy potěšila malé diváky, byl Kluk a kometa režiséra Ludvíka Ráži za účasti Černého divadla a Štěpánky Haničincové.

Zakladatelem a duchovním otcem této myšlenky se stal Milan Nápravník, známý surrealista, výtvarník, básník a prozaik. Ten po třech letech externí spolupráce s Československou televizí nastoupil v dubnu 1960 do této instituce jako dramaturg redakce vysílání pro děti a mládež; od roku 1966 zde působil jako redaktor. V rámci své profese pobýval delší dobu v Moskvě, Berlíně a Paříži. Po okupaci republiky v roce 1968 emigroval. Žil ve Frankfurtu nad Mohanem, kde v loňském roce, 27. října, v 86 letech zemřel.

Dramuturgii měli na starost Irena Povejšilová, Marie Kšajtová, Kateřina Krejčí či Jan Kutálek. V letních měsících roku 1965 vznikala nám dnes tak známá večerníčkovská znělka.Hudbu k ní zkomponoval Ladislav Simon a hlas propůjčil Večerníčkovi tehdy pětiletý Michal Citavý, který v té době trávil prázdniny v blízkosti Prahy. Nad realizací znělky (tehdy ještě černobílé) bdělo pozorné oko produkční KF – studia Bratři v triku, paní Zdenky Deitchové.

Výtvarníkem byl Radek Pilař a režisérem Václav Bedřich. Animace byla svěřena Antonínu Burešovi, dědečkovi známého herce Marka Vašuta.         V prvním roce vysílání Večerníčku jej sledovalo zhruba 2 milióny diváků. Tolik bylo totiž zhruba televizí v československých domácnostech. Navíc se nevysílal v podobě, jak ji známe dnes, ale jen jednou týdně - v neděli. Frekvence se během let proměnila. Do roku 1967 se vysílal opravdu jen jednou týdně v neděli. Poté to už bylo třikrát týdně, v úterý, čtvrtek a neděli. Od roku 1970 k těmto dnem přibyl pátek. O rok později přibyla středa, následující rok i pondělí. A od roku 1973, kdy zároveň začalo i barevné vysílání Československé televize, se vysílal v současné podobě, tedy každý den. 

Večerníčkovská nej:

Večerníček je nejžádanějším programem ČT při prodeji, kromě všech evropských zemí se dostal i do vzdálených zemí jako je Austrálie, Malajsie, Spojené arabské emiráty, Turecko, Japonsko, Čína, Korea, Indonésie, Keňa, Zimbabwe, Island a další. Večerníčkovská znělka je vůbec nejstarší českou televizní znělkou. Nejdelším seriálem večerníčku je s počtem 52 dílů Bob a Bobek na cestách (2005), režie Ivo Hejcman. Nejproduktivnějším režisérem večerníčku byl již zmiňovaný Václav Bedřich (1918–2009), autor seriálů jako Bob a Bobek – králíci z klobouku, O zvířátkách pana Krbce, Maxipes Fík, Říkání o víle Amálce, O makové panence a motýlu Emanuelovi, Štaflík a Špagetka a mnohých dalších. Nejpoužívanější technologií realizace večerníčku je kreslená animace, následuje plošková a loutková.Za dobu čtyřiceti let večerníčku bylo vytvořeno cca 300 seriálů, od roku 1991 do roku 2005 (březen) bylo odvysíláno 120 premiér. Nejoblíbenějším večerníčkem se v anketě vyhlášenou Českou televizí v roce 2005 staly Krkonošské pohádky (1974), jediný čistě hraný večerníček režisérky Věry Jordánové. Vesmírem dokonce putuje planetka 33377Večerníček, kterou v r.1999 objevil astronom Petr Pravec z observatoře Ondřejov a dal jí tento název.

Existují dokonce stránky, které jsou věnovány celé Večerníčku. A pokud Vás například zajímá, jaký Večerníček se vysílal v určitý den v historii, je to právě zde možné.

Jak předchozí řádky dokumentují, Večerníček se za dobu své existence stal opravdu fenoménem, který už neodmyslitelně patří na naše obrazovky.Takže:

Dříve, než nám klesnou víčka těsně před spaním,uvidíme Večerníčka, jak se uklání, pokud vám není moc, Dobrý večer, Dobrou noc,zamává čepičkou,z kouzelných hromádek hází lístky pohádek maličkou ručičkou.

Související

Divadlo, ilustrační fotografie.

Návštěvnost kultury se předloni kvůli covidu propadla o polovinu

Počet návštěv kulturních zařízení v Česku se v roce 2020, tedy v prvním roce epidemie nemoci covid-19, meziročně snížil zhruba o 55 procent na téměř 45 milionu. Propad návštěvnosti se týkal hlavně historických památek, knihoven, kin, výstav, koncertů, festivalů a divadel, což se negativně podepsalo i na hospodaření.

Více souvisejících

kultura večerníček

Aktuálně se děje

před 2 minutami

Aktualizováno před 9 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 25 minutami

Aktualizováno před 41 minutami

před 41 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy