RECENZE: Návrat legendy. Úžasňákovi 2 a role (super)muže a (super)ženy v superzábavné superrodině

RECENZE – Čekali jsme na ně dlouhých 14 let, ale jsou tu. Pokračování možná nejlepší Pixarovky ze všech navazuje, kde jednička skončila, a vyváženým mixem humoru, akce a rodinného dramatu hodlá vytřít zrak generacím starým i novým.

První scéna Úžasňákových 2 začíná přesně tam, kde nás zastihly titulky jedničky. Velkolepá akční naháněčka, v níž se oblíbená rodinka superhrdinů utká s Podkopávačem, ale představuje jen úvod k dalším problémům a předznamenává návrat strašlivého protivníka, kterému se kdysi podařilo všechny superhrdiny srovnat do latě – veřejného mínění.

A protože Pan Úžasňák, který v každé své akci zdemoluje, když už ne budovu, tak aspoň automobil, představuje chodící noční můru každého pojišťováka, je to jeho flexibilní žena Elastička, kdo se tentokrát vydává prohánět padouchy. Na Boba Parra tak zůstává péče o rodinný krb představující výchovu pubertální dcery Violet, která právě řeší strasti první lásky, s matematikou zápolícího syna Dashe a hlavně Jack-Jacka – nemluvněte vybaveného tolika smrticími schopnostmi, že by i švýcarský armádní nůž zrůžověl závistí.

To očividné si odbydeme hned na začátku. Úžasňákovi 2 se mohou pochlubit prvotřídní animací. Pixar se tentokrát rozhodl pro realističtější styl, takže nečekejte pohádkovou záplavu barev z Coco ani ksichtící se ryby, vizuálem se ale tento animovaný film hlásí jak k 60. letům, kdy se jeho děj odehrává, tak ke komiksové superhrdinské tradici, jíž se inspiruje.

Příběh samotný pak možná patří k těm jednodušším a předvídatelnějším, což je trochu škoda, nabízí ale mnoho zajímavých a zábavných dějových linek a scén. Ať už se jedná o politiku, pátrání po zlosynu Hypnotizérovi, pokračující manželskou etudu Boba a Helen nebo problémy se zvládáním nezvladatelného supermimina, které se vám, když se náhodou na chvíli podíváte jinam, teleportuje do jiné dimenze, Úžasňákovi mají co nabídnout téměř všem věkovým kategoriím. Pravda, ty nejmenší film dvakrát nešetří a hodně věcí z něj děti nepochopí (nebo minimálně ne na první zhlédnutí), je ale zaručené, že se u něj i tak budou bavit. Vždyť na podobném principu fungovala i jednička – kolika desetiletým dojde, že si ve filmu Pan Úžasňák prochází krizí středního věku a jeho žena ho podezřívá z nevěry? A kolik z nich tento film i tak miluje?

Oproti jedničce – a vlastně oproti velkému procentu ostatních Pixarovek – přibylo humoru. Bob bojující s povinnostmi muže v domácnosti, za všech okolností roztomilý Jack-Jack, který tentokrát dostane možná až nečekané množství prostoru, ale svým žvatlavým charismatem ho zvládá bez problémů zaplnit, i stará dobrá návrhářka Edna Módní hází jeden vtip za druhým a je jedno, jestli je vám 7 nebo 77, určitě vás rozesmějí.

Největším problémem filmu je jeho nesoustředěnost. Děj sleduje hned několik dílčích zápletek a film tak občas působí trochu roztěkaně. Hlavně se ale jeho jednotlivý zápletkám nedostává mnoho prostoru, takže snímek většinou jen klouže po povrchu.

Úžasňákovi 2 si nejde nezamilovat. Srší humorem, nápady i zábavnou akcí. Navíc mají srdce. Je jisté, že se jedná o jeden z těch animovaných filmů pro celou rodinu, které si můžete pustit za všech okolností a nálad. Jestli se zařadí do zlatého fondu pixarovských klasik je ale otázkou. Zatím to vypadá, že spíš ne.

Celkové hodnocení: 80 %

Incredibles 2 (2018)

Hrají: Craig T. Nelson, Holly Hunter, Sarah Vowell, Huck Milner, Samuel L. Jackson, John Ratzenberger, Bob Odenkirk, Sophia Bush, Catherine Keener a další

České znění: Jaromír Meduna, Tatiana Vilhelmová, Klára Jandová, Daniel Rchichev, Iva Pazderková, Eli FucileIgor Bareš, Pavel Kříž, Jiří Strach

Režie: Brad Bird

Scénář: Brad Bird

Hudba: Michael Giacchino

USA / 126 minut / animovaný, akční, komedie, sci-fi

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.
Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze film Úžasňákovi 2 animovaný film Pixar Animation Studios superhrdinové

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy