RECENZE: Návrat legendy. Úžasňákovi 2 a role (super)muže a (super)ženy v superzábavné superrodině

RECENZE – Čekali jsme na ně dlouhých 14 let, ale jsou tu. Pokračování možná nejlepší Pixarovky ze všech navazuje, kde jednička skončila, a vyváženým mixem humoru, akce a rodinného dramatu hodlá vytřít zrak generacím starým i novým.

První scéna Úžasňákových 2 začíná přesně tam, kde nás zastihly titulky jedničky. Velkolepá akční naháněčka, v níž se oblíbená rodinka superhrdinů utká s Podkopávačem, ale představuje jen úvod k dalším problémům a předznamenává návrat strašlivého protivníka, kterému se kdysi podařilo všechny superhrdiny srovnat do latě – veřejného mínění.

A protože Pan Úžasňák, který v každé své akci zdemoluje, když už ne budovu, tak aspoň automobil, představuje chodící noční můru každého pojišťováka, je to jeho flexibilní žena Elastička, kdo se tentokrát vydává prohánět padouchy. Na Boba Parra tak zůstává péče o rodinný krb představující výchovu pubertální dcery Violet, která právě řeší strasti první lásky, s matematikou zápolícího syna Dashe a hlavně Jack-Jacka – nemluvněte vybaveného tolika smrticími schopnostmi, že by i švýcarský armádní nůž zrůžověl závistí.

To očividné si odbydeme hned na začátku. Úžasňákovi 2 se mohou pochlubit prvotřídní animací. Pixar se tentokrát rozhodl pro realističtější styl, takže nečekejte pohádkovou záplavu barev z Coco ani ksichtící se ryby, vizuálem se ale tento animovaný film hlásí jak k 60. letům, kdy se jeho děj odehrává, tak ke komiksové superhrdinské tradici, jíž se inspiruje.

Příběh samotný pak možná patří k těm jednodušším a předvídatelnějším, což je trochu škoda, nabízí ale mnoho zajímavých a zábavných dějových linek a scén. Ať už se jedná o politiku, pátrání po zlosynu Hypnotizérovi, pokračující manželskou etudu Boba a Helen nebo problémy se zvládáním nezvladatelného supermimina, které se vám, když se náhodou na chvíli podíváte jinam, teleportuje do jiné dimenze, Úžasňákovi mají co nabídnout téměř všem věkovým kategoriím. Pravda, ty nejmenší film dvakrát nešetří a hodně věcí z něj děti nepochopí (nebo minimálně ne na první zhlédnutí), je ale zaručené, že se u něj i tak budou bavit. Vždyť na podobném principu fungovala i jednička – kolika desetiletým dojde, že si ve filmu Pan Úžasňák prochází krizí středního věku a jeho žena ho podezřívá z nevěry? A kolik z nich tento film i tak miluje?

Oproti jedničce – a vlastně oproti velkému procentu ostatních Pixarovek – přibylo humoru. Bob bojující s povinnostmi muže v domácnosti, za všech okolností roztomilý Jack-Jack, který tentokrát dostane možná až nečekané množství prostoru, ale svým žvatlavým charismatem ho zvládá bez problémů zaplnit, i stará dobrá návrhářka Edna Módní hází jeden vtip za druhým a je jedno, jestli je vám 7 nebo 77, určitě vás rozesmějí.

Největším problémem filmu je jeho nesoustředěnost. Děj sleduje hned několik dílčích zápletek a film tak občas působí trochu roztěkaně. Hlavně se ale jeho jednotlivý zápletkám nedostává mnoho prostoru, takže snímek většinou jen klouže po povrchu.

Úžasňákovi 2 si nejde nezamilovat. Srší humorem, nápady i zábavnou akcí. Navíc mají srdce. Je jisté, že se jedná o jeden z těch animovaných filmů pro celou rodinu, které si můžete pustit za všech okolností a nálad. Jestli se zařadí do zlatého fondu pixarovských klasik je ale otázkou. Zatím to vypadá, že spíš ne.

Celkové hodnocení: 80 %

Incredibles 2 (2018)

Hrají: Craig T. Nelson, Holly Hunter, Sarah Vowell, Huck Milner, Samuel L. Jackson, John Ratzenberger, Bob Odenkirk, Sophia Bush, Catherine Keener a další

České znění: Jaromír Meduna, Tatiana Vilhelmová, Klára Jandová, Daniel Rchichev, Iva Pazderková, Eli FucileIgor Bareš, Pavel Kříž, Jiří Strach

Režie: Brad Bird

Scénář: Brad Bird

Hudba: Michael Giacchino

USA / 126 minut / animovaný, akční, komedie, sci-fi

Související

Více souvisejících

recenze film Úžasňákovi 2 animovaný film Pixar Animation Studios superhrdinové

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy