RECENZE: Blaníci a pohádková satira. Humorné Čertí brko srší amatérským nadšením

RECENZE – Režisér Kanceláře Blaník Marek Najbrt naverboval pár svých kamarádů, tvář novácké Tváře Honzu Cinu a zkušeného pohádkového matadora Ondřeje Vetchého a rozhodl se natočit pohádku o čertech, volbách a korupci.

Že Peklo není holubník, víme už přes třicet let. Až teď ale zjišťujeme, co tedy Peklo vlastně je. A světe div se, Peklo je úřad. Byrokratický aparát někde mezi ministerstvem spravedlnosti, BIS, berňákem a policií. Má vlastní pobočky (tedy podpekla) a disponuje čarovným brkem, které na každého ví i to, na co jen pomyslí. Co se ale stane, když tento brk padne do rukou lidem?

Jsou recenze, které se píšou samy. A pak tu je recenze na Čertí brko, film, jehož trailer sliboval, že si ho nejlépe užijete, pokud si ono brko koupíte u nejbližšího dealera na rohu a vykouříte těsně před projekcí. Jenže tak jednoduché to s Najbrtovou pohádkou není. Už jen proto, že není tak šílená, jak by mohla. A to je prosím šílená celkem dost.

V podstatě se jedná o dva filmy v jednom kabátě. V popředí se odehrává velmi podařená politická a společenská satira, která si bere na paškál volby, politická koryta nebo umlčování lidí starými dobrými triky jako párky a pivo, které jim z hlavy vyženou jakoukoli touhu myslet za sebe. Tvůrci přitom nerozlišují mezi pravicí a levicí, současností a minulostí, intelektuály a dělnickou třídou. Kritika směřuje na univerzální lidské neřesti, které tu jsou už odnepaměti, a nebojí se si s nimi vyhrát.

Zde září zejména Jan Budař jako vykuk švec, který čerty připraví o jejich brko. Zpočátku baví také zkorumpovaný starosta Jakuba Jeřábka, ten je ale brzy odstaven na vedlejší kolej a jeho vtipy ztratí jiskru. Z řad poddanského „plebsu“ vystupuje snadno manipulovatelný měšťan (jeho blanictvo Marek Daniel osobně) a jeho svérázná žena v podání Jany Plodkové, která jako jediná pobrala dost rozumu a odvahy, aby se vrchnosti sem tam vzepřela. Jejich příspěvek je ale spíš epizodického charakteru.

Maličko upozaděná je paradoxně klasická pohádková linka, ve které se čertí nemehlo Bonifác (Jan Cina) zamiluje do hostinského dcery Markétky (Judit Bárdos). Na druhou stranu je to asi dobře, protože tato romance s jednou postavou mdlou a druhou bez osobnosti je minimálně nezáživná, kolikrát dokonce vyloženě otravná.

Někde mezi pak jsou čerti, jejichž eskapády je sice docela zábavné, ale Vetchý, Kopta a spol. jsou zkrátka tak nějak mimo – mimo skutečné dění, mimo ty nejlepší vtipy. Možná proto také vypadají, že jsou po většinu času nepřítomní i duchem.

Co se týče zmiňovaného „kabátu“, v něm tkví velká část problému Čertího brka. Film totiž působí, jako by ho natočil soubor ochotníků, a ne profesionální filmaři. Počínaje příšernými, ale opravdu příšernými replikami a texty písniček (Bonifác se v jednu chvíli lekne, že chytil poezii – ve skutečnosti se ale lehce nakazil spíš veršováním dítěte v mateřské školce), které nezachrání ani zvýšená hustota nápaditých slovních hříček, přes amatérské herecké výkony (Budař a Plodková světlou, i když zdaleka ne zářnou výjimkou) až po to, jak je celý film pospojovaný k sobě (dalo by se říct, že je sešitý čertovskou horkou jehlou, která má v pohádce prominentní postavení), může mít divák pocit, že nesleduje pohádku, ale podivný experimentální umělecký břichabol, který si maličko hraje na Svěráka, aniž by ale věděl jak. A to nezachrání ani na české poměry standardně kvalitní kostýmy a kulisy. Vše je pak okořeněno spoustou infantilního a laciného humoru, který zbytečně a podbízivě tlačí na pilu a opakuje se tak dlouho, až začne být skutečně otravný.

A i když se u nás feminismus, emancipace a takové věci moc nenosí, nemůžu si nepostesknout, že jsou v celé pohádce, čítající možná dvacet mužských postav, pouze DVĚ ženy, z nichž ta hlavní je tam jen a pouze na okrasu a aby se před ní většina chlapů naparovala jako kohouti. Druhá zástupkyně něžného pohlaví pak sice do vínku dostala jak osobnost, tak rozum, přesto ji ale film často předvádí jen jako semetriku, která má manžílka pod pantoflem.

Čertí brko mělo na to být dobrou pohádkou – nebo alespoň zábavnou kuriozitou české filmové scény. Rozhodně mu nechybí vtip, nápady a v některých případech i nadšení. Na kvalitní satiru bohužel přilepilo spoustu trapného balastu a ani se neobtěžovalo svůj výtvor úhledně zabalit.

 

Celkové hodnocení: 55 %

Čertí brko (2018)

Hrají: Jan Cina, Ondřej Vetchý, Judit Bárdos, Jan Budař, Marek Daniel, Jana Plodková, Václav Kopta, Tomáš Jeřábek, Marián Geišberg, Jakub Žáček a další

Režie: Marek Najbrt

Scénář: Robert Geisler, Tomáš Hodan

Kamera: Martin Žiaran

ČR, Slovensko / 99 minut / pohádka, komedie

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Více souvisejících

recenze film Čertí brko pohádka politická satira

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy