Konec Her o trůny se blíží. Co čekat ve velkolepém finále?

Legendární seriál z produkce HBO Hra o trůny spěje pomalu do finále. Zítra v ranních hodinách bude mít premiéru očekávaný první díl z poslední 8. série. Tentokrát se celá série smrskla na šest dílů, z nichž poslední doputuje na obrazovky 19. května. V tomto článku si posvítíme na to, co nás čeká v nejočekávanějším seriálu tohoto roku.

Seriál Hra o trůny se v posledních měsících stal jednou z nejdiskutovanějších televizních záležitostí po celém světě. I když se o seriálu hodně hovoří stále toho nevíme dostatek. Většina publikovaných informací totiž figuruje na bázi drbů a spekulací. HBO dělá skvělou práci ve vytváření pozornosti, aniž by něco důležitého sdělilo.

Od srpna 2018 HBO nepravidelně vypouštělo řadu upoutávek na chystanou novou sérii. Oficiální trailer se objevil až 5. března, v němž se objevila řada postav jako Daenarys, Arya Stark, Jon Snow nebo Tyrion. Zvláštní pozornost vzbudili draci letící nad Zimohradem nebo třeba armáda kráčející do války o Westeros.

Nicméně kostra příběh je stále utajená. Casey Bloys, programový ředitel HBO, řekl magazínu Entertainment Weekly, že během produkce 8. série zvýšili bezpečnostní opatření. V praxi to znamenalo, že v průběhu natáčení nemohl dron či jakékoliv jiné cizí zařízení narušit jeho průchod. Vzhledem k tomu, že v minulosti bylo HBO hacknuto tak jsou tato opatření na místě. Dokonce bylo natočeno několik paralelních konců, aby se předešlo možnému úniku.

“Tentokrát byli ohledně bezpečnosti opravdu příšní. Dostali jsme scénáře, natočili jsme scénu, a protože jsme je měli pouze v digitální podobě, tak po dotočení zmizeli. Bylo to jako v Mission Impossible jako nějaké sebedestruktivní zařízení,” řekl herec Nikolaj Coster-Waldau ztvárňující Jaime Lannistera na festivalu v Cannes.

V závěrečné sérii by se podle portálu TV Guide měli objevit nové postavy – dívka ze Severu a chlapec z chudé rodiny. Jejich role v příběhu je prozatím neznámá. Herečka Sophie Turner (Sansa Stark) dodala, že poslední série bude nejkrvavější ze všech. Bude prý plná zrady, válčení a nebezpečí. Opět se nejedná ze strany aktérů o přibližné nastínění příběhu.

HBO rozdělila finálních třináct epizod Her o trůny na dvě série, proto sedmá série měla sedm dílů a závěrečná pouze šest dílů. Z tohoto důvodu byla prodloužena stopáž. První čtyři epizody budou mít 54, 58, 60 a 78 minut a velkolepé finále pak stopáž 1 hodinu 20 minut. Každá epizoda bylo natočena s rozpočtem 15 milionu dolarů, tudíž celá série mohla stát kolem 90 milionů. Fanoušci se dočkají i tradičních bitev, z nichž jedna bude trvat nepředstavitelných 55 minut.

“Je radost sledovat, to, co tvůrci David Benioff a D.B. Weiss dokázali. Měl jsem z toho pocit, že se dívám na film. Hodně navýšili laťku. Viděl jsem je dvakrát pracovat bez CGI efektů a byl jsem naprosto ohromen. Mají neuvěřitelný cit pro vyprávění příběhu,” řekl na konto tvůrců a seriálu ředitel HBO Richard Plepler.

Posledních šest epizod natočili staří známí tvůrci z přechozích sérii Her o trůny – David Nutter (Deště Kastameru – 9. epizoda 3. série, Matčino milosrdenství – 10. epizoda 5. série) natočil 1,2 a 4 epizodu, Miguel Sapochnik (Tvrdodomov – 8. epizoda 5. série, Vichry zimy – 10. epizoda, 6. série) má pod palcem 3 a 5 a scénáristé Benioff a Weiss natočili závěrečné finále.

Koncem sedmé série vytanula řada otázek a otevřených vodítek, z nichž není úplně jisté, kam vlastně doputují. Velmi dlouho ve vzduchu visí otázka možné smrti Cersei a vůbec to, kdo bude jejím vrahem. Jon Snow se v minulosti pokusil vystopovat, kdo jsou jeho rodiče a samotné zjištění bude šokující. To samé můžeme říct o těhotenství Deanerys. Jak je u Her o trůny ve zvyku, těch zamotaných věcí ještě přibude, ale jakmile se rozmotájí, bude to opravdová podívaná.

Finále bude pro fanoušky velmi emocionální záležitostí. Pravděpodobně je rozdělí na dva tábory, jedni budou konec oplakávat, druzí zase si zase budou stěžovat, že to nedopadlo podle jejich představ. Ostatně této dvojakosti jsou si vědomi nejen tvůrci, ale také i herci.

“Závěr mě totálně odzbrojil. To vědomí, že to budou poslední slova, co Daenary řekne je nepopsatelné. Sami se o tom přesvědčíte až to uvidíte,” řekla herečka Emilia Clarke Vanity Fair.

“Bylo mi do breku, když jsem četl scénář. Berte na vědomí, že jsme na tom pracovali osm let a nikomu na tom nezáleží tak, jako právě nám,” řekl BBC One Herec Kit Harrington.

Svět Her o trůny na televizních obrazovkách nekončí, HBO zvažují až pět příbuzných projektů, z nichž jeden se dává do pohybu. Nese pracovní název Dlouhá noc a objeví se v něm třeba herečka Naomi Watts nebo herec Josh Whitehouse. Natáčení by mělo začít někdy v létě. Chystaný seriál se bude odehrávat stovky let před tím, co známe z Her o trůny, v době, bude vyprávět příběh vzniku Westerosu. Týden po poslední epizodě osmé řady bude mít premiéru dokument zachycující natáčení grandiozního finále.

Závěrečná série Her o trůny bude mít premiéru v pondělí 15. dubna v 3:00 a v 20:00 na stanici HBO nebo v aplikaci HBO GO.

Související

seriál Hra o trůny (HBO)

HBO natočí prequel k seriálu Hry o trůny

Kabelová televize HBO chce navázat na globální úspěch své televizní adaptace populární fantasy ságy Hra o trůny. Divákům proto nabídne desetidílný seriál o událostech, které jejímu ději předcházely.

Více souvisejících

seriál Hra o trůny (HBO) Emilia Clarke Kit Harington HBO

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 37 minutami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

Výrazně se sníží důchody, nebo porostou daně. Jurečka popsal, co bez reformy hrozí Česku

Bez důchodové reformy hrozí v budoucnosti buď výrazné snížení výše důchodů nebo zvýšení daní. Ministr práce Marian Jurečka zdůraznil, že navrhované změny, včetně navyšování důchodového věku nad 65 let, mají za cíl udržet propad systému penzí na úrovni jednoho procenta HDP, což odpovídá loňským hodnotám.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy