RECENZE: Nejšílenější, nejkrvavější, nezastavitelný. John Wick 3 je jedna nepřetržitá akční scéna

RECENZE – Zabili mu psa, pomstil se. Zničili mu dům, pomstil se jim taky. Tentokrát jde po legendami opředeném zabijákovi ruské mafie celé zločinné podsvětí. Porušil totiž pravidla, a to se nedělá. Nestárnoucí Keanu Reeves se vrací v roli, jež mu byla na tělo ušitá jako neprůstřelný oblek.

John Wick (Keanu Reeves) je moderní variací na nezastavitelné akční mašiny 80. a 90. let minulého století. Umí to s nožem, sekerou i vlastními pěstmi, headshoty sbírá po hrstech a když už je nutné improvizovat, zabije vás třeba tužkou, knížkou, nebo páskem. Jeho největšími zbraněmi jsou ale vynalézavost, spalující nenávist a odhodlání, protože své nesplnitelné mise úspěšně dotahuje do konce právě proto, že si to tak umínil. No a také má díl od dílu větší štěstí na náhodná přežití věcí, které by přežít neměl.

A všechny tyto věci se mu ve třetím pokračování série budou nadmíru hodit. Nejenže totiž minule zabil člena nejvyšší zločinecké rady, stalo se tak navíc na posvátné půdě hotelu Continental. To z něj učinilo veřejného nepřítele č. 1 s 14milionovou odměnou vypsanou na jeho hlavu. A protože se v tomto pokřiveném světě plném pravidel, tajných organizací a zlatých mincí všichni zodpovídají Radě, každý, kdo Johnovi pomůže, riskuje nehezké a dosti bolestivé následky.

John se tedy snaží přežít a přemluvit Radu, aby z něj sejmula statut excomunicado a mezitím se ho snad celý svět snaží zabít. Doslova celý svět a doslova na každém rohu. Aby ale nebyl John Wick 3 skutečně jen jednou nekonečnou akční scénou, seznámíme se při jeho malé, krvavé cestě kolem světa s dalšími bizarními místy a figurkami a dozvíme se něco málo o Johnově minulosti. Těšte se proto třeba na marocký Continental, klan ruských Cikánů vedených Anjelicou Huston, strohého arbitra (Asia Kate Dillon) – v podstatě hlavní záporačku filmu – nebo Halle Berry a její párek psů zabijáků. Chybět samozřejmě nesmí ani ninjové a vrátí se i většina starých známých v čele s králem holubů a bezdomovců Laurencem Fishburnem a kultivovaným manažerem newyorského Continentalu s tváří Iana McShanea.

Johna Wicka mají na svědomí přední hollywoodští kaskadéři Chad Stahelski a David Leitch, pro které se v roce 2014 jednalo o jejich vůbec první režijní počin. Leitch si poté odskočil k Deadpoolovi 2 a brzy se můžeme těšit na jeho spin-off Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw; Stahelski ale zůstal a spolu se scénáristou Derekem Kolstadem táhne tuto sérii dál. A protože je to zkušený kaskadér, specialista na bojová umění a navíc má k ruce Keanu Reevese, je film zárukou té nejlepší možné akce plné propracované choreografie a nápaditých způsobů, jak někomu vytlouct duši z těla. A akční scény trojky jsou skutečně ještě divočejší než v obou předchozích dílech dohromady, a je jich mnohem víc. Kromě toho si ponechávají charakteristickou johnwickovskou estetiku – velmi ostré kontrastní barvy, hodně odlesků a krev šplíchající po stěnách. A hlavně má divák většinou dobrý přehled o tom, kdo bojuje s kým a kde se zrovna nachází.

Po příběhové stránce je to maličko horší. Je sice fascinující objevovat nové a nové aspekty tohoto světa, je ale zřejmé, že se v tom tvůrci začínají maličko plácat. To sice úplně neubližuje hlavní dějové linii, ale postupná demytizace zabijáckého podsvětí jen upozorňuje na absurditu celého konceptu. Pořád je to sice blbé takovým milým, snadno odpustitelným způsobem, jistě by ale bylo lepší nechat některé věci nedořečené a soustředit se víc na porcování nepřátel, nebo na rozvoj postav.

Protože byly tentokrát odsunuty do pozadí nejvíce. Nikdo samozřejmě neočekává od Johna Wicka realismus, ale o starých postavách jsme se toho bohužel moc nového nedozvěděli. John sice poodhalí něco ze svých začátků, ale v přítomnosti více méně přešlapuje na místě. Postava Halle Berry začala velmi zajímavě, ale nakonec byla bez pořádného rozuzlení utopená v hlavní dějové linii. Návrat Laurencea Fishburna se pro změnu omezil jen na pár frází, kterými pouze zopakoval, co už o něm dávno víme. Vpřed se posunul jen hoteliér Ian McShane. Ona by to asi nebyla taková škoda, kdyby všechny ty prapodivné figurky byly jen voskoví panáci, a ne zajímavě načrtnuté charaktery, o kterých prostě chcete vědět víc a chcete je vidět dělat víc, než jen stát, žvanit a slibovat.

John Wick 3 tak trochu připomíná nedávný remake Šíleného Maxe. Neláme si hlavu s logikou a nabízí řetězec na sebe napojených akčních scén okořeněných ochutnávkami ze svého prapodivného hyperrealistického světa. A přestože se jeho soukolí na mnoha místech zadrhává a občas některé hlouposti dotáhne až za hranici únosnosti, pořád setsakramentsky baví.

 

Celkové hodnocení: 75 %

John Wick: Chapter 3 – Parabellum (2019)

Hrají: Keanu Reeves, Halle Berry, Ian McShane, Jason Mantzoukas, Asia Kate Dillon, Laurence Fishburne, Anjelica Huston, Lance Reddick a další

Režie: Chad Stahelski

Scénář: Derek Kolstad

Kamera: Dan Laustsen

Hudba: Tyler Bates, Joel J. Richard

USA / 130 minut / akční, thriller, krimi

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.
Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze film John Wick 3 Keanu Reeves (herec) Halle Berry Chad Stahelski Laurence Fishburne Ian McShane John Wick

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 14 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy