RECENZE: Všechno nebo nic. Godzilla jako nejstupidnější i nejvelkolepější film roku?

RECENZE – Kdo by ho neznal. Ještěrovité monstrum větší než největší mrakodrap, jehož atomový dech rozpustí i ty nejpevnější zákony logiky. V pokračování Godzilly z roku 2014 se „ten hodný“ příšerák setká se svými odvěkými kaiju nemesis, hydrou Ghidorah, pterodaktylem Rodanem a můrou Mothrou.

Je to už pět let, co Godzilla zachránil (ano, nehledě na českou tradici je Godzilla on) svět před dvěma dalšími bezejmennými titány hmyzího vzezření. Od té doby jako by se po něm slehla zem. Mezitím ve světě malých lidí zuří spor o to, zda tyto titány (film se vyhýbá původnímu japonskému názvu kaiju, na který si v USA činí nárok Del Torova série Pacific Rim, která ale paradoxně taktéž patří studiu Legendary) pozabíjet, což je tradiční řešení armády, nebo je studovat a v případě jejich probuzení jim umožnit žít mezi námi pod dohledem velkého pastýře Godzilly. Toto řešení propaguje tajná mezinárodní organizace Monarc, která hrála roli nejen v prvním dílu série, ale také ve spřízněném Kongovi z roku 2017.

Monarc, pod vedením dr. Serizawy (Ken Watanabe), od posledního incidentu objevil mnoho dalších hybernujících titánů a postavil kolem nich tajné základny, které je mají studovat a v případě nebezpečí zneškodnit. Na jedné takové základně žije a pracuje i doktorka Emma Russell (Vera Farmiga) se svou dcerou Madison (Millie Bobby Brown). Samozřejmě dojde k nehodě a než se nadějete, začnou po celém světě pobíhat a poletovat obrovské nestvůry, kterým rozkazuje ten zlý – Ghidorah. A je proto na Monarcu a zejména legendární radioaktivní ještěrce, aby tříhlavou saň zastavili.

Godzilla II Král monster se naštěstí poučil od svého předchůdce. Ten totiž tak nějak pozapomněl na to, že má být filmem o trojici všemocných obrů, kteří si své neshody řeší pěstními souboji v nejlidnatějších městech světa, a místo toho se soustředil na nudnou zápletku o nevýrazném vojákovi, který má neskutečný talent být ve špatný čas na špatném místě. Nový snímek Michaela Doughertyho sice také obsahuje hned několik v podstatě nezajímavých a neoriginálních vedlejších dějových linií, prokládá je ale esteticky působivou, trikově (téměř) dokonalou a hlavně megalomanskou akcí, ve které si jednotliví titáni dávají po čuni a likvidují při tom města i cokoli, co jim lidé přistrčí do cesty. Je sice pravda, že po „choreografické“ a emocionální stránce nejsou tyto rvačky nic moc, rozhodně se ale jedná o krok kupředu.

Zlepšily se také samotné lidské postavy. Těch je sice ve filmu přehršel a většina z nich představuje chodící klišé (fanatický ekoterorista, černošská chrlička stereotypně černošských rádobycool komentářů, racionální taťka od rodiny, sarkastický vědátor, specialistka na vysvětlování toho, co se právě děje …), alespoň nejsou mdlé, mají ucházející charisma a vědí, v jakém filmu jsou. Trávit s nimi čas tak sice není bůhvíjaká zábava, dá se to ale přetrpět.

Dost možná největší předností druhé(ho) Godzilly je právě vědomí všech zúčastněných, že se jedná o absolutní nelogickou zhovadilost… a odvaha stejně se do toho ponořit naplno a neschovávat se za cynické meta komentáře. Scénář je plný nesmyslů, směšně naivní a zároveň ad absurdum překombinované mytologie, postav s IQ houpacího megakoně, náhodných souvislostí a replik, které snad nejde přejít s kamennou tváří. Na všech zúčastněných je ale znát, že si jsou brakovosti Godzilly nejen plně vědomi, ale dokonce se v ní i trochu vyžívají. Díky tomu lze filmu leccos odpustit.

Král monster do toho dal vše, peníze, odhodlání, celou svatou čtveřici. Věděl, jakým filmem chce být, a stal se jím. Dost se mu toho cestou nepovedlo a nikdy se z něj nestane klasika, svoje publikum si ale určitě najde. V rámci žánru je ale pořád číslem jedna Pacific Rim, jestliže máte spíš radši něco více dramatického, sáhněte po Jacksonovu King Kongovi z roku 2005. No a pokud vám nevadí gumové obleky, možná se radši poohlédněte po nějaké japonské Gojiře.

PS: V kině vypadá film naprosto úchvatně. Je ale hodně temný, takže velké plátno je jediný způsob, jak si ho opravdu užít. Na telefonu ani notebooku nic neuvidíte. A ani velká LCD televize nenabídne optimální zážitek.

Celkové hodnocení: 60 %

Godzilla: King of the Monsters (2019)

Hrají: Millie Bobby Brown, Vera Farmiga, Sally Hawkins, Bradley Whitford, Kyle Chandler, Charles Dance, Ziyi Zhang, O'Shea Jackson Jr., Ken Watanaa další

Režie: Michael Dougherty

Scénář: Michael Dougherty, Zach Shields

Kamera: Lawrence Sher

Hudba: Bear McCreary

USA / 132 minut / akční, sci-fi, katastrofický

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Více souvisejících

recenze film Godzilla: Král monster Godzilla

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 2 hodinami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 4 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 5 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 6 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy