Na karlovarský festival dorazí Julianne Mooreová, dostane Křišťálový glóbus

Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii dostane při zahájení festivalu v Karlových Varech americká herečka a držitelka Oscara a Zlatého glóbu Julianne Mooreová. Novinářům to dnes řekl prezident festivalu Jiří Bartoška. Zahajovacím filmem bude snímek Po svatbě, který natočil její manžel, režisér a scenárista Bart Freundlich. Uvedení filmu doprovodí další z jeho protagonistů, americký herec a držitel divadelní ceny Tony Billy Crudup.

Při zakončení festivalu dostane Křišťálový glóbus také americká herečka Patricia Clarksonová známá v poslední době především ze seriálu Ostré předměty. Na festival se také vrátí herec Casey Affleck, držitel Ceny prezidenta festivalu. Uvede svůj nový film Světlo mého života, který režíroval a zahrál si v něm hlavní mužskou roli.

Osobní i filmové partnerství Mooreové a Freundlicha se zrodilo při natáčení filmu Otisky prstů z roku 1997, který byl Freundlichovým režijním debutem a od té doby se Mooreová pravidelně objevuje v jeho filmech.

Julianne Mooreová započala hereckou kariéru v televizních seriálech, vstup do velkého filmového světa ji otevřela role v thrilleru Uprchlík z roku 1993. Postupně začaly přicházet pro Mooreovou nabídky jak do velkých komerčních titulů jako Dva v tom, Ztracený svět: Jurský park, Hannibal, Potomci lidí či Hunger Games: Síla vzdoru, tak i charakterní role, jež jí vynesly ceny. K těm patří tituly Big Lebowski, Magnolie, Daleko do nebe, Hodiny, Děcka jsou v pohodě nebo Mapy ke hvězdám.

První nominaci na Oscara pro ni znamenal snímek Hříšné noci z roku 1997; na cenu americké filmové akademie byla nominována pětkrát. Pátou nominaci za roli ženy trpící Parkinsonovou chorobou ve filmu Pořád jsem to já z roku 2014 proměnila v zisk ceny. Je držitelkou tří Zlatých glóbů mimo jiné za hlavní roli témže v dramatu a šesti nominací na tuto cenu.

Křišťálový glóbus převezme ve Varech i Patricia Clarksonová, letošní držitelka Zlatého glóbu za seriál Ostré předměty, jehož vybrané díly loni karlovarský festival uvedl. Clarksonová debutovala ve filmu již coby respektovaná divadelní herečka. V roce 1988 vytvořila hlavní roli po boku Clinta Eastwooda jako Drsného Harryho v kriminálce Sázka na smrt.

Za účinkování v sérii v žánru černé komedie Odpočívej v pokoji získala dvakrát cenu Emmy pro nejlepší hostující herečku. Spolupracovala s režiséry jako Lars von Trier, s nímž natočila snímek Dogville, Woody Allen - Vicky Cristina Barcelona nebo Martin Scorsese - Prokletý ostrov. Diváckou popularitu umocnila právě Zlatým Glóbem oceněná role Adory v televizní sérii Ostré předměty. Objevila se také v 11 epizodách dalšího seriálového hitu Dům z karet.

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech se uskuteční od 28. června do 6. července. Již dříve pořadatelé oznámili, že Cenu prezidenta karlovarského festivalu dostane kameraman Vladimír Smutný. Ve znělce festivalu se objeví herečka Jiřina Bohdalová a přehlídka uvede digitálně zrestaurovaný film ze zlatého fondu české kinematografie, snímek Juraje Herze Spalovač mrtvol.

Související

karlovarský mff

Juliane Mooreová uvedla ve Varech film Otisky prstů, publikum aplaudovalo

Film Otisky prstů z roku 1997, který stál u zrodu jejich spolupráce i manželského soužití, představili dnes na filmovém festivalu v Karlových Varech herečka Julianne Mooreová a režisér a scenárista Bart Freundlich. Komedie o ne příliš funkční rodině se čtyřmi dětmi byla Freundlichovým debutem, v pátek při slavnostním zahájení festivalu se promítal film Po svatbě, který je zatím čtvrtým jejich společným snímkem. Na herečku, která na festivalu září úsměvy a viditelně si pobyt v lázeňském městě užívá, čekaly dnes večer před divadlem desítky lidí. Také v hledišti sklidila znovu velký potlesk.
karlovarský mff

MFF Karlovy Vary: Ve filmu nemám strach z ničeho. Herečka Julianne Moore naznačila své další plány

Zatímco o svém osobním životě říká herečka Julianne Mooreová, že je usedlý a obyčejný a právě tak ho má ráda, na hraní ji prý baví, že se ve filmu může stát cokoli a ona se může stát kýmkoli. V životě mám z lecčeho strach, ve filmu z ničeho, řekla dnes na první tiskové konferenci karlovarského festivalu. Zúčastnila se jí spolu s manželem Bartem Freundlichem, který režíroval film Po svatbě a v němž Mooreová hraje jednu z hlavních rolí.

Více souvisejících

Julianne Moore (herečka) Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV) kultura

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 3 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 16 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy