Rusové zveřejnili upoutávku na svou verzi Černobylu. Lidé se jí vysmáli

Kriticky velmi oceňovaný seriál Černobyl vyvolal pozdvižení i v Rusku. Některé ruská média a komentátoři jej označila za lživou americkou propagandu. Rusové se rozhodli natočit rozhodla natočit vlastní verzi, založené na populární konspirační teorii, že za černobylskou katastrofou může americký agent.

Podle serveru Moscow Times seriál Černobyl od stanice HBO byl prokremelskými médii odsouzena jako americká propaganda, která se vysmívá ruských schopnosti a podrývá její postavení jaderné velmoci. Např. jeden z nejčtenějších ruských bulvárních listů, Komsomolskaya Pravda napsal, že za seriálem stojí zahraniční konkurence Rosatomu (Federální agentury pro atomovou energii Ruské federace).

Rusové se tak rozhodli vytvořit vlastní verzi událostí Černobylu, postavené na konspirační teorii, že jaderná továrna byla sabotována Američany. Seriál má natočit televize NTV patří do mediální skupiny Gazprom Media, mediální pobočky energetického koncernu Gazprom.

Na seriál by mělo přispět ministerstvo kultury 30 miliónů rublů (asi 10 a půl milionu korun). Celková výše rozpočtu však není známa.

Nyní se objevila upoutávka na 12dílný seriál, který bude zobrazovat boj hrdinného příslušníka sovětské tajné služby KGB Andreje Nikolajeva (Igor Petrenko) proti zločinnému agentovi CIA, Albertu Lenzovi (Dmitrij Uljanov), pokoušejícímu se o sanitaci proslulé jaderné továrny na Ukrajině.

„(Upoutávka) představuje hrdinské sovětské velitele, kteří se hluboce zajímají o životy záchranářů, a také americké špiony, kteří bez zjevného důvodu sabotují příměstskou železniční dopravu,“ popsal upoutávku Max Seddon, moskevský korespondent ekonomických novin Financial Times.

Jím zveřejněná upoutávka už není na YouTube dostupná, neboť si Amalgama Studio, tvůrce seriálu, si nárokuje vlastnická práva. „Jiná CIA sabotáž, zřejmě,“ komentoval to jeden diskutující na Seddonově Twitteru.

Další se vysmál přízvuku hlavního amerického agenda. „(Je to) poněkud komické, že Rusové hrající americké padouchy mají stejný přízvuk jako Američané hrající ruské padouchy.

Seriál začal být natáčen v roce 2018. Natočila jej ruská filmová společnost Amalgama Studio. Skutečnost, že byl produkován ještě předtím, než vyšel ven ruskými médii kritizovaný Černobyl od stanice HBO, ukazuje, jak silně je v Rusku rozšířená teorie o napojení CIA na černobylskou katastrofu.

„Jedna teorie tvrdí, že Američané infiltrovali do černobylské jaderné elektrárny a mnoho historiků nepopírá, že v den výbuchu byl na stanici přítomen agent nepřátelských zpravodajských služeb," řekl režisér seriálu, Alexej Muradov, ruskému bulvárnímu listu Komsomolskaja Pravda.

Ačkoliv ruská média americký Černobyl strhala, běžní ruští diváci se v jeho hodnocení nijak nelišili od těch v jiných zemích včetně USA. Na ruské filmové databázi KinoPoisk, obdobě amerického IMDb, získal skóre 9,1. Pro srovnání, na IMBd to je 9,7. I ruští diváci jej tedy – dle hodnocení – považují za jeden z nejlepších seriálů všech dob. 

Související

seriál Chernobyl

Je to blbost, okomentoval seriál Černobyl pamětník ze Slovenska

Seriál Černobyl se stal nejlépe hodnoceným fanoušky na filmové databází IMDB. Kromě řady ocenění a divácké pozornosti, se s ním pojí také řada kontroverzi. Na Slovensku dokonce žije jeden z účastníků likvidace elektrárny, který se k seriálu vyjádřil.

Více souvisejících

seriál Chernobyl Černobyl Rusko seriály

Aktuálně se děje

před 38 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy