Vachler dnes sdělí, zda postoupí Českého lva filmové akademii

Praha - Bývalý ředitel České filmové a televizní akademie (ČFTA) Petr Vachler, který 3. června rezignoval na svou funkci, sdělí v pondělí své rozhodnutí o budoucnosti udělování výročních cen Český lev. Prezidium ČFTA mu jako zakladateli, producentovi a majiteli obchodní známky na tuto trofej předložilo minulý týden návrh na vzájemné vypořádání; navrhlo, aby České lvy postoupil akademii za deset milionů korun, vyplácených po milionu Kč po dobu deseti let.

"Během dopoledne se rozhodnu, jestli přistoupím na jednostranný návrh ČFTA. Nebo požádám o změnu návrhu, pokud bude druhá strana ochotna jednat, i když nabídka je prezentována jako ultimativní," oznámil Vachler ČTK v tiskové zprávě. Český lev je podle něj obchodovatelná značka, na kterou sponzoři dobře slyší. "Nepovažuji za nemorální mít po 20 letech práce v případě přenechání značky druhé straně, tedy novým produkcím, kompenzační finanční příjem. Jedná se tedy kromě mravní otázky i o otázku obchodní. Tudíž je na místě jednat o částce za licenci, či prodej," dodal Vachler.Podle dřívějších informací Vachler za prodej značky Český lev žádal až 25 milionů korun. "Řekl, že její cenu vidí na úrovni nákladů českého filmu. Když jsem namítl, že umím natočit film za čtyři miliony, odpověděl, že měl na mysli průměrný rozpočet, tedy pětadvacet milionů korun," uvedl koncem května pro server iDnes.cz režisér Vladimír Michálek, jehož dílo Je třeba zabít Sekala patří s deseti soškami k legendám Lvů.Podle předsedy dozorčí rady ČFTA Iva Mathého došlo k roztržce mezi ČFTA a Vachlerem poté, co si dnes už bývalý ředitel nechal napsat Českého lva na sebe a navíc prý usiluje i o získání ochranné známky i na název ČFTA. "Problémy však trvají už několik let a týkají se i kvality nominačních a vyhlašovacích večerů těchto cen," řekl Mathé ČTK. Vachler je podle něj soukromá osoba, jež vlastní firmu VAC - Vachler Art Company, která předávání Českých lvů produkuje, jedná se sponzory i televizemi.Spor o budoucnost těchto cen, který vyvrcholil koncem května na valné hromadě ČFTA, by tak mohl skončit. Českého lva Vachler založil v roce 1993, po dvaceti letech práce ho primárně prodávat nechce a ani nechtěl. Od kolegů z prezidia ČFTA, kterou založil o dva roky později, však dostal 31. května striktnější a ultimativní podmínky.V případě Vachlerova nesouhlasu si zřejmě ČFTA založí nová ocenění, čímž by se však ztratila dvacetiletá kontinuita. S návrhem a postupem prezidia Vachler primárně nesouhlasí. Připomněl, že Český lev nikdy nebyl státní cenou a také ČFTA nebyla státní institucí. Už před mnoha lety se vzdal práv zakladatele akademie, která patří filmařům. Osmnáct let ji však financoval a staral se o její chod.

Související

Filmaři se smějí ceně, o kterou si řekl Vachler za Českého lva

Filmaři se smějí ceně, o kterou si řekl Vachler za Českého lva

Praha - Filmaři považují cenu 25 milionů korun, za kterou by byl producent udělování výročních cen Český lev Petr Vachler ochoten tuto značku prodat, za slušným slovem nadhodnocenou. ČTK to dnes řekl předseda dozorčí rady České filmové a televizní akademie (ČFTA) Ivo Mathé. Spor o značku Český lev je vyvrcholením konfliktu mezi ČFTA a Vachlerem, k němuž muselo podle Mathého dojít. Kromě odkupu značky je ve hře také pronajmutí licence, nebo vznik úplně nových filmových cen.

Více souvisejících

Petr Vachler ČFTA

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 3 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 11 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy