Na co jít do kina? Tenet Christophera Nolana, Trojanův Šarlatán a Noví mutanti

Pomalu to začíná vypadat, že se do kin vrátí i hollywoodské velkofilmy, ovšem zatím nejásejme. První pomyslnou vlaštovkou je Tenet od Christohpera Nolana. Příjemným překvapením je velmi kladně přijatý Šarlatán a letní komedie Palm Springs. Jaké filmy se objeví v následujících čtrnácti dnech?

Nejprve krátká rekapitulace. V kinech pomalu dobíhá horor Démon zatracení, český snímek Havel a velmi nepřesvědčivý pokus o akční trhiller Ava: Bez soucitu. Omalovánky pro děti, Scoob! a Hurá do džungle na plátnech ještě chvíli zůstanou, ale Velké dobrodružství malé pandy se již odporoučí do zapomnění. A pokud máte chuť na romantickou komedii, tak rozhodně se raději vydejte na podařený snímek Palm Springs, jenž rozpracovává téma uvěznění v časové smyčce. Castingu na lásku se pak raději vyhněte, pokud nejste cílovou skupinou.

Novinkou posledního týdne je snímek Agnieszka Holland, Šarlatán, který se dočkal pozitivního přijetí diváků i kritiků. Životopisné drama sledující osudy léčitele Jana Mikoláška poutá hodně pozornosti, ať již se jedná o vynikajícího Ivana Trojana, jenž si tímto spravil reputaci po propadáku Bourák nebo o velmi precizní režijní vedení. Šarlatán je jeden z mála českých snímků, který si zaslouží být viděn v kině – litovat rozhodně nebudete.

Tento týden ještě dorazí průměrný animovaný snímek Křupaví mazlíčci a česká komedie Štěstí je krásná věc. Dále se na plátna podívá povídkové drama Mezi dnem a nocí. Snímek z roku 2018 vypráví trojici příběhů o otci a synovi. Na festivalech byl přijat vcelku pozitivně, takže proč nezkusit trochu balkánské kinematografie. Mezi dnem a nocí hledejte spíše v menších umělecky zaměřených kinech.

Na plátna by se také měl podívat snímek Noví mutanti, který se pokusí oživit filmový svět X-Menů. Hvězdné obsazení se tentokrát nekoná, a tak dostávají prostor méně okoukané tváře. Nejznámější je asi Maisie Williams (Arya Stark – Hra o trůny) a Charlie Heaton (Jonathan Byers – Stranger Things). O režii a scénář se postaral Josh Boone, který má na svědomí povedené snímky Hvězdy nám nepřály a Spisovatelé. Zatím nad Novými mutanty visí hodně otazníků, takže je není možné s klidnou duší doporučit, ale již brzy budeme chytřejší.

Film, na něhož všichni jistě čekáte, jsem si nechal až na závěr. Další velkofilm z dílny Christophera Nolana, o kterém jste již jistě slyšeli, nese název Tenet. První reakce zahraničních novinářů jsou mírně rozpačité, ale všichni se shodují, že se jedná o technicky precizně vybroušený snímek. Ovšem někteří kritici si ztěžují, že je Tenet až příliš komplikovaný a matoucí. Údajně se jedná o nejzamotanější film, který dosud Nolan natočil.

Jisté je však to, že se jedná o film, který je potřeba vidět několikrát, aby člověk docenil jeho kvality. To je poměrně charakteristická vlastnost Nolanových filmů, které zkrátka nestačí vidět jen jednou. Je velmi pravděpodobné, že Tenet bude těžit z vakua, které se nyní drží v nabídce filmů, ale finančně mu bude škodit především pomalý rozjezd v Americe. Zvát Vás do kina na tuto krasojízdu je asi zbytečné, protože tam snad zavítají všichni filmoví fanoušci a nadšenci.

A co je připraveno na září? První týden dorazí velkolepá pohádka od Disneyho Mulan. Následující týden se pokusí Robert DeNiro bavit jako Děda, postrach rodin. V druhé polovině září by měli dorazit noví Kingsmani, nebo třeba ambiciózní česká pohádka Princezna zakletá v čase. V posledním týdnu pak přijde romantická česká komedie Bábovky, slovenské drama Pijavice a k tomu všemu se objeví ještě několik artových filmů pro náročnější diváky. Ale o tom všem zase příště.

Související

film

Konec září v kinech. Princezna zakletá v čase, Bábovky a evropská produkce

Ze záplavy evropských snímků vystupuje česká pohádka Princezna zakletá v čase. Poslední zářiový týden pak dorazí česká komedie Bábovky. Z evropské provenience stojí za vidění historické drama Žaluji či norské romantické drama Naděje. Dále se objeví řada dokumentů, které osloví především cílovou část publika.

Více souvisejících

film "Tenet" film "Noví mutanti" film Šarlatán Agnieszka Holland Christopher Nolan film "Palm Springs" studio Disney studio Warner Bros. Ivan Trojan (herec) filmy Kina komedie thriller drama X-Men film Havel film Casting na lásku CinemArt Bontonfilm

Aktuálně se děje

před 31 minutami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Schopnost Ukrajiny bránit se ruským útokům je stále horší. Bez pomoci USA se situace nezlepší

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) se schopnosti Ukrajiny bránit se intenzivním ruským útokům na východě země zhoršují a pravděpodobně budou pokračovat ve zhoršování, pokud nedojde k urychlení americké vojenské pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy