RECENZE: Párty Hárder: Summer Massacre jde až za hranu vkusu a korektnosti

Jemná letní komedie o dospívání mladých mužů a jejich emancipaci od rodičů. Párty Hárder však jednoduché a oblíbené téma zasazuje do příběhu, který je lemován dekadentními kulisami a oplzlými vtípky. Ale nakonec se Marty Pohl alias Řezník drží hodně zpátky a snaží se zaujmout širší publikum.

Dva kamarádi a outsideři Miky (Jiří Bohatý) a Tomáš (Daniel Žáček) se nečekaně spojí se školním frajírkem Pájou (Adam Ernest), aby se dostali na proslulou metu letních mejdanů, Ibizu východu, na legendární Mácháč. Místo, kde se paří celý den za zvuku neutuchající muziky, které nabízí nespočet příležitostí k nevázanému sexu, a které je opředenou legendou o rybích lidech.

Snímek Párty Hárder: Summer Massacre navazující na ulítlou poloamatérskou komedii Párty Hárd sice pracuje s o něco větším rozpočtem než původní dílo, ale i tak se stále řadí mezi nízkorozpočtovou produkci. Marty Pohl, režisér a scénárista snímku, který je známý pod pseudonymem Řezník, opět pracuje s obrovským zápalem a nechybí ani nadšení hereckého ansámblu a štábu, protože jinak by se mu za takové peníze nepodařilo vykřesat produkt, jež svou komičností a dějovými oblouky šlape na paty i zavedené české produkci.

Hned z kraje filmu nás však tvůrce ujišťuje, že nepůjde o žádnou mainstreamovou záležitost a připravuje diváka na humor hrubšího zrna. Výborně fungují dialogy postav i spousta gagů a prostých frků. Zejména pak rozličných projevů fekálního humoru se autor vůbec neštítí a odkrývá tak pohled na lidskou část existence, s níž se příliš často na velkém plátně nesetkáváme.

Nechybí tak vtípky s fekáliemi, nacistickou tématikou či epileptiky, ale jejich vyznění nemá působit dojmem výsměchu či pohrdání. Je to spíše svobodný humor, který klouže za hranou běžné společenské mravnosti. Snad jedinou zásadní skupinou, která je opomíjena jsou ženy, protože snímek je vyprávěn výhradně z mužské perspektivy, jež je silně šovinistická a něžné pohlaví redukuje na pouhý objekt sexuálního chtíče.

Přestože jsou některé scény až fyzicky nepříjemné neb pod tíhou zvrácenosti, fekálií a nevábných puchů se i otrlejším divákům dokáže pohnout žaludek, snímek je jaksi nepřirozeně rozkročen mezi zvířeckostí a normalitou. Pokleslá odpudivost tak často působí jako vějička, která má diváky nalákat, ale z hlediska příběhu vlastně není vůbec důležitá. Marty Pohl totiž ukazuje, že dokáže napsat zajímavý příběh a jeho zasazení do dekadentní oplzlosti působí spíše jako očekávaná póza než nezbytný hnací prvek.

Vizuální stránka kolísá mezi solidně vyladěným vizuálem po rychlokvašený mokument, ale díky neotesanosti a jisté surovosti docela dobře zapadá do celkového vyznění.

Párty Hárder: Summer Massacre se nebojí jít za hrnu společenského vkusu a korektnosti, přičemž dokáže ukázat lidstvo v nepříliš lichotivém světle. Snímek trpí rozpolceností mezi normalitou a totální zvráceností, která působí jako nucený trademark a zdroj fekálních vtípků. Nelze se však ubránit dojmu, že snímek je jen dobře sešněrovanou sekvencí scének, gagů, vtípků a hlášek, jež jsou napleteny na ohraný příběh. Ten, ač vycházející z tradičních šablon, dokáže nabídnout velmi nečekaný zvrat, který je však velmi jasně proponován a pozorný divák jej odhalí s velkým předstihem. Vývoj postav však graduje a směřuje k silné katarzi, která je oproti většina české produkce velmi uspokojující.

Celkové hodnocení: 65 %

Párty Hárder: Summer Massacre (2022)

Hrají: Daniel Žáček, Jiří Bohatý, Adam Ernest, Kostas Zerdaloglu, Radim Neuvirt, Václav Žáček, Vojtěch Vodochodský, Petr Reif, Martin Kocián, Lucie Vojtová, Miroslav Čáslavka, Hugo Holý, Marty Pohl, Michal Schmutzer, Rostislav Neidhardt, Michal Böhm, Marek Milko, Stanislav Lukeš, Damián Richter

Režie: Marty Pohl

Scénář: Marty Pohl

Kamera: Marek Brožek

Česko / 100 min / komedie

Související

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze filmy Kina české filmy komedie film Párty Hárder: Summer Massacre Řezník (rapper) Bontonfilm

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

Írán popřel zprávy o útoku Izraele. Za výbuchy stály drony z vnitrozemí

Íránská média v pátek popřela tvrzení o napadení země ze zahraničí. Reagují tak na zprávy amerických médií o izraelském nočním útoku na Írán. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy