Pixar připravuje dva originální filmy na rok 2020: Frčíme a Duše

Zřejmě nejznámější studio produkující výhradně animované filmy připravuje dva originální snímky, které zpracovávají téma smrti. Frčíme bude především bavit, zatímco Duše se diváky pokusí rozplakat. Hlasy hlavním rolím propujčili Chris Pratt, Tom Holland, Octavia Spencer či Jamie Foxx.

Studio Pixar je známé jako průkopník animovaného filmu. Poprvé se Pixar proslavil Příběhem hraček, který v roce 1995 ukázal, jak dalece pokročil vývoj 3D animace, a čeho je s ní možné dosáhnout v audiovizuálním produktu. Od té doby si studio vybudovalo neotřesitelnou pozici továrny na originální animované snímky, mezi něž patří například Ratatouille, WALL-E či Rebelka.

Kromě filmů s unikátním námětem studio pokračovalo také v úspěšných franšízách (Auta, Úžasňákovi), z nichž poslední – údajně už opravdu poslední – čtvrtý díl Příběhu hraček vydělal od červnové premiéry přes miliardu dolarů (boxofficemojo.com). Inu, kdo umí, umí.

V současnosti Pixar dokončuje dvojici filmů, které se dočkají premiéry během první poloviny příštího roku. Nejprve do kin dorazí road movie Frčíme, jež se odehrává ve fantaskním světě, který si vypůjčuje mnoho prvků ze současného urbanizovaného světa. Snímek tak částečně nepřímo odpovídá na otázku, jak by mohl vypadat náš svět, kdyby nebyl obydlen lidmi, ale pouze postavičkami z naší fantazie.

Hlavní zápletka sleduje příběh dvou elfích bratrů Iana a Barleyho, kteří se pomocí kouzelné hole pokouší oživit zesnulého otce. To se jim povede pouze napůl – a to doslova. Proto se vydávají na cestu, aby našli poslední zbytky magie a alespoň na chvíli otce oživili.

Menšího bratra Iana namluvil lehce neurotický Tom Holland a Barleymu propůjčil svůj hlas Chris Pratt. Můžeme se tedy těšit na interakci starých známých z Marvellovského universa. Matku obou bratrů, Laurel, namluvila Julia Louis-Dreyfus a role Mantichory se ujala Octavia Spencer, držitelka Oscara za nejlepší vedlejší roli. Scénář a režii si vzal na starost Don Scanlon, který již režíroval Univerzitu pro příšerky, a jako člen kreativního týmu se podílel na většině posledních filmech studia Pixar. Frčíme by mělo dorazit do českých kin 6. března.

Druhý připravovaný film, Duše, by se měl na stříbrném plátně objevit 19. června. Snímek Duše byl překvapením, protože nikdo nečekal, že Pixar uvede dva originální filmy během jednoho roku.

Hlavním hrdinou je Joe Gardner, středoškolský učitel hudby žijící v New Yorku, jehož snem bylo stát se jazzovým pianistou. Pomalu semu začíná jeho sen plnit, když náhle nešťastnou náhodou zemře. Po smrti se probouzí na tajuplném místě jako duše, který se musí připravit na návrat do skutečného světa.

Nosná premisa filmu je jednoduchá – každý člověk má duši, která je svým způsobem nesmrtelná, a po naší smrti se musí opět připravit na návrat. K tomu slouží místo nazvané „You Seminar“, kterým musí každá duše úspěšně projít, aby se mohla navrátit zpět. Zde získává své vášně a záliby, jež bude v novém těle naplňovat.

Hlas Joa Gardnera patří Jamiemu Foxxovi, který si dabování animáků vyzkoušel už u konkurence ve filmech Rio a Rio 2. Hudbu napsal jazzový hudebník Jon Batiste a Atticus Ross společně s Trentem Reznorem, jež jsou známí jako frontmani skupiny Nine Inch Nails.

Film Duše se podobně jako Frčíme snaží vypořádat s naší vlastní smrtelností a je chvályhodné, že se autoři pokoušejí zpřístupnit toto mnohdy tabuizované téma i dětem. Zatím to vypadá, že se můžeme těšit na další emoční lubrikant jakým bylo Vzhůru do oblak, takže si v červnu do kina nezapomeňte přibalit kapesníky.

Onward (2020)

Premiéra: 6. března 2020

Režije: Dan Scanlon

Scénář: Dan Scanlon

Hudba: Jeff Danna, Mychael Danna

Hrají (hlasy): Tom Holland, Chris Pratt, Julia Louis-Dreyfus, John Ratzenberger, Octavia Spencer

USA / animovaný / komedie / rodinný / fantasy

Soul (2020)

Premiéra:

Režije: Pete Docter, Kemp Powers 

Scénář: Pete Docter, Mike Jones, Kemp Powers 

Hudba: Jonathan Batiste, Trent Reznor, Atticus Ross 

Hrají (hlasy): Jamie Foxx, Tina Fey, Daveed Diggs, John Ratzenberger

USA / animovaný / komedie / rodinný / fantasy / hudební

Související

Film

RECENZE: Frčíme. Do magického světa bez magie, kterou je potřeba opět objevit

Může se zdát, že se Pixar zaseknul v koloběhu rozvíjení zaběhnutých značek, ale když už se pustil do originálního snímku, tak ve dvou ze tří případů z toho byla cena akademie. Frčíme je zářným příkladem, že to ve studiu stále umí. Navíc podobně jako V hlavě, i tentokrát je snímek prošpikovaný mnohými cennými ponaučeními, a to nejen pro děti.

Více souvisejících

Pixar Animation Studios Walt Disney animovaný film Film "Duše" Film "Frčíme" Jamie Foxx Chris Pratt Tom Holland komedie Falcon (filmová distribuční společnost)

Aktuálně se děje

před 38 minutami

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 3 hodinami

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 8 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

před 15 hodinami

před 21 hodinami

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy