RECENZE: Roberts a Clooney nabídnou v komedii Vstupenka do ráje to, co diváci čekají. Nic víc

S příchodem prvních podzimních dní dorazila do kin odpočinková komedie ze slunného Bali, která dává vzpomenout na letní dovolenou a slunečné pláže. Cílovým publikem jsou především ženy, a to zejména ty, které si pamatují hvězdná léta obou protagonistů. Dokáže snímek nabídnout něco více než osvědčené šablony?

Bývalí manželé Julia Roberts se Georgem Clooneym vydávají na Bali zabránit dceři v tom, aby si vzala svou letní lásku. Sami si tak trochu kompenzují vlastní nerozvážnost, neboť jejich vztah začal rovněž jako letní romance, ale po několika letech zjistili, že spolu nemohou žít. Od té doby se snaží vzájemně vyhýbat, protože jejich setkání vedou většinou k hádce.

Tvůrce snímku mají své publikum přečtené do nejmenších detailů. Ostřílený scénárista a nyní i režisér Ol Parker, má již na svém kontě řadu komedií. Namátkou lze zmínit například Báječný hotel Marigold, Teď a tady či pokračování muzikálu Mamma Mia! Je to tedy autor, který ví, na jaké diváky cílí.

A přesně tak Vstupenka do ráje vypadá. Jednoduchý přímočarý snímek, který se záměrně vyhýbá závažným tématům, jenž ve správnou chvíli dokáže být vtipný, jindy zase nasadí trochu romantický tón, a to vše v hezkých tropických kulisách.

Asi největším problémem snímku je jeho předvídatelnost. Pokud jste viděli více než deset romantických komedií, tak již od úvodních titulků tušíte, jak to všechno dopadne. A film Vás nevyvede z omylu. Bez sebemenšího zaváhání se snímek drží zavedených koncepcí a šablon, a žádného pokusu o invenci se nedočkáte. Ale dost možná je to přesně to, co diváci očekávají.

Velkou otázkou je, proč se Oscary ověnčené duo protagonistů rozhodlo právě pro tento projekt. Je sice pravdou, že kariéry obou herců se již posunuly do fáze, kdy o ně již není takový zájem, ale přesto si většinou dokázali vždy vybrat takové projekty, jež dokázaly vyčnívat nad šedý průměr.

Ono se o tomto snímku píše poměrně těžko, protože na něm není moc k pochválení, ale zároveň mu není možné vytknout nic zásadního. Všichni ví, co mají na place dělat, ale zároveň se nikdo nepředře. Skoro se zdá, že si všichni udělali hezkou dovolenou, a tak mimochodem natočili snímek, o němž věděli, že se u něj moc nenadřou, ale zároveň v kinech nepropadne.

Celkově lze říct, že Vstupenka do ráje nabízí všem přesně to, co od snímku diváci očekávají. Že všechno dobře dopadne víme již od prvních minut, takže se není potřeba o nic strachovat a můžeme si bezostyšně užít pošťuchování mezi oběma bývalými partnery. K tomu připočtěte hezké kulisy tropického ostrova, správně načasované vtípky a romantické chvilky a dostáváme se k průměrné romantické komedii, z níž cílová skupina bude odcházet převážní spokojena a nikoho dalšího nebude snímek zajímat.

Celkové hodnocení: 55 %

Ticket to Paradise (2022)

Hrají: Julia Roberts, George Clooney, Billie Lourd, Kaitlyn Dever, Lucas Bravo, Maxime Bouttier

Režie: Ol Parker

Scénář: Daniel Pipski

Kamera: Ole Bratt Birkeland

USA / 104 min / komedie, romantický

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.
Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze filmy Kina komedie CinemArt George Clooney Julia Robertsová film Vstupenka do ráje

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 55 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy