RECENZE: Noví Vlastníci? Mimořádná událost je nadprůměrné konverzační komedie

Režisér a scenárista Jiří Havelka se před několika lety zapsal do povědomí širší veřejnosti úspěšnou komedií Vlastníci. Mimořádná událost staví na podobném rámci, v němž je určitý počet lidí nucen trávit čas v omezeném prostoru. Stačí slušný scénář, cílevědomá režie a solidní herecké výkony k novému hitu?

Motoráček projíždí poklidně krajinou a cestující v poklidu klábosí. Nikdo netuší, že se brzy vše změní. Po nečekané zastávce se totiž vlak dává do pohybu, zatímco strojvůdce nevěřícně zírá zvenčí. Cestující však ještě chvíli nemají ponětí o tom, že se jsou nyní na cestě bez mašinfíry.

Nicméně netrvá to dlouho a podezřelý pohyb motorového vozu upoutá jejich pozornost, načež se doslova probourají do obou kabin pro strojvedoucí. K jejich úděsu zjišťují, že vlak nikdo neřídí a oni cestují takříkajíc vlastní vahou – tedy pouhou silou gravitace.

Herecké obsazení je i tentokrát velmi silné, díky čemuž funguje i scénář, který je postavený zejména na dialozích. Velmi brzy si však divák uvědomuje, že jednotlivé postavy jsou spíše plochými karikaturami, jež mají své jasně definované role.

Ano, podobnou strukturu postav měli i Vlastníci (2019), ale tentokrát se zdá, že hloubka postav je ještě více redukována. Ono srovnávání s Havelkovým předchozím filmem je na místě, protože Mimořádná událost vychází z podobného rámcového konceptu. Oproti Vlastníkům je však přímočařejší a nezanechává na konci hořkou pachuť, která je způsobena vědomím, že dané postavy jsou ve své podstatě až nepříjemně skutečné. Odlehčenějšímu přijetí pomáhá také určitá iracionalita dané situace, která diváka drží trochu více stranou, než je tomu v případě Vlastníků.

Scénář je opět silnou stránkou snímku a je vidět, že herecký ansámbl si své role náležitě užívá. Opět je však patrná určitá divadelní stylizace a zejména práce s prostorem. To není nutně špatně, protože to snímku dává pocit určité odlišnosti a originality v kontextu ostatních českých komedií, které jsou většinou pojaté velmi zaměnitelným způsobem.

Vizuálně se pak nejedná o žádné překvapení, ale zároveň nesklouzáváme k častému nešvaru české kinematografie v podobě seriálově laciného vizuálu. To se tentokrát nekoná, a tak se na Mimořádnou událost i celkem pěkně dívá.

Celkově je Mimořádná událost nadprůměrnou českou komedií, která dokáže zaujmout o něco širší publikum než Vlastníci, zejména díky přímočařejšímu scénáři, jenž tentokrát postrádá hořký podtext. Karikaturní postavy jsou poměrně zábavné, ale docela rychle se okoukají a pátrání po hlubší psychologii je marné. Dokážu si však představit, že tento snímek bude mít kladné přijetí u většího počtu diváků než Vlastníci, protože je přístupnější a zejména prvoplánově vtipnější. Na druhou stranu, ani solidní herecké výkony, slušný scénář, ani dobrá režie nedokážou Mimořádnou událost dotlačit nad předchozí snímek. Pořád se však jedná o solidní jednohubku, která bude slavit druhou vlnu úspěchů v letních kinech.

Celkové hodnocení: 68 %

Mimořádná událost (2022)

Hrají: Jana Plodková, Igor Chmela, Jenovéfa Boková, Jaroslav Plesl, Alois Švehlík, Ctirad Götz, Tereza Marečková, Václav Kopta, Marie Ludvíková, Robert Mikluš, Václav Vašák, Fedir Kis, Daniel Horečný, Oliver Vyskočil, Magdaléna Sidonová, Agáta Červinková, Milan Koritják

Režie: Jiří Havelka

Scénář: Jiří Havelka, David Dvořák

Kamera: Martin Štěpánek

Hudba: Martin Hůla

Česko / 103 min / komedie

Související

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze filmy Kina české filmy komedie Jiří Havelka Jana Plodková Igor Chmela (herec) Jenovéfa Boková (herečka) Jaroslav Plesl (herec) Vlaky CinemArt film "Mimořádná událost"

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy