RECENZE: Pohádka O léčivé vodě není žádným zázrakem, diváky však neurazí

Vánoce jsou svátky klidu a míru, ale také zázraků. Jedním takovým je léčivá voda, která je uvedena v názvu sobotní premiérové pohádky. Diváky sice rozhodně neurazí, zároveň ale s největší pravděpodobností nebudou mít nutkání se k ní v budoucnu vracet.

Premiéra třetí letošní vánoční pohádky O léčivé vodě byla pro televizní diváky velkou neznámou, protože vznikla v koprodukci se slovenskou kinematografií. Už při pohledu na tvůrce a obsazení bylo zřejmé, že právě naši východní sousedé hráli při jejím vzniku prim.

Bez českých herců se ovšem tvůrci úplně neobešli, Lindu Rybovou možná v narážce na její jméno obsadili do role Paní vod a pramenů z vodní říše, jejíž dějová linka se protíná s tou hlavní kolem princezny Hanky, která jednoho dne těžce onemocní.

Nadpřirozená vodní bytost ke krásné mladé dámě naštěstí chová sympatie a věnuje králi Jurajovi pramen léčivé vody, ale varuje ho před jeho možným zneužitím. Pokud právě v tomhle místě tušíte místo pro hlavní zápletky, máte pochopitelně pravdu. Co jiného, než boj dobra se zlem, také od tohoto žánru čekat.

V jiných ohledech se ale filmaři bezpochyby snažili být originální. Poměrně odvážné od nich bylo, když do scénáře zakomponovali zmínku, že by se nemělo věřit pohádkám. Sami se ale pochopitelně snažili vzbudit u dětských diváků opačný dojem.

Nepochybně jim k tomu pomáhaly nádherné kulisy i kostýmy, bez kterých se zdařilá pohádka neobejde. Pro české diváky pak bylo nejspíš zařazeno do scénáře taneční číslo pod taktovkou vítěze StarDance Marka Zelinky.

Zatímco tanečník se na obrazovce jen mihl, představitelé hlavních postav ukázali, že hrát umí. Přesto se nejde ubránit dojmu, že pohádce chyběl opravdu výrazný herecký výkon, ačkoliv Zuzana Kanócz v záporné roli krásné Henriety rozhodně nezklamala.

Starším divákům také mohlo připadat poněkud zbytečné, že byli do českého znění předabováni slovenští herci. Mladší děti, kterým je snímek určen, by však mohli mít problém porozumět jazyku našich sousedů. Proto šlo o krok naprosto logický, který není třeba tvůrcům vytýkat.

Pohádka O léčivé vodě sama o sobě žádným zázrakem není, i když tato tekutina je ve filmu pochopitelně dokáže. Divákům pravděpodobně neutkví v paměti natolik, aby se k ní v následujících letech vraceli, to ale nemění nic na tom, že jde o řemeslně dobře zvládnutého zástupce žánru.

Hodnocení: 50 %

O léčivé vodě

Slovensko / Česko, 90 minut, 2020

Režie: Ján Sebechlebský

Scénář: Michal Pusztay, Ján Sebechlebský

Hrají: Darija Pavlovičová, Marián Mitaš, Jakub Spišák, Attila Mokos, Linda Rybová, Juraj Kemka, Juraj Hrčka, Zuzana Kanócz, Petr Vaněk, Rebeka Poláková, Marián Labuda ml., Marek Zelinka a další

Související

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

Více souvisejících

recenze film O léčivé vodě Česká televize Pohádky

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy