RECENZE: Prvok, Šampón, Tečka a Karel přináší krizi středního věku a vynikající obsazení

Čtyři kamarádi ze školy se sejdou na srazu a zjistí, že ani jeden z nich nežije život jaký by chtěl žít. Ukázková krize středního věku. Tak vznikne šílená hra, která je nutí dostávat se do absurdních situací, při plnění zadaných úkolů.

Režiséra a scénáristu této komedie možná znáte z divadelního prostředí, jež je hlavním těžištěm práce Patrika Hartla. Scénář snímku Prvok, Šampón, Tečka a Karel napsal podle svého vlastního knižního bestselleru. Není náhodou, že autor sám je podobného věku jako čtveřice hlavních hrdinů.

Prvok (Martin Pechlát) má rodinu, čtvrté dítě na cestě, ale v práci nic moc. Šampón (David Švehlík) režisér, jehož kariéra zamrzla v houšti béčkových seriálů a své problémy řeší románky. Tečka (Hynek Čermák) je bývalý voják, ale po návratu z mise se zabydlel na policejní akademii, která mu už notně leze krkem. A na závěr je tu Karel (Martin Hofmann), ředitel firmy a na venek úspěšný člověk, ovšem jak už to tak bývá, není všechno zlato co se třpytí.

Již na první pohled je vidno, že si Hartl sehnal špičkové obsazení. Navíc jejich role jim skvěle sedí, jak charakterově, tak z hlediska jejich fyzické konstituce. K tomu můžeme připojit řadu kameo roliček pro různé známé osobnosti a herce a máme zde luxusní ansámbl herců, který u filmů poslední doby nemá příliš obdoby.

Ovšem ani špičkoví herci nedokážou zachránit vše. Předně, scénář je explicitní ukázkou šovinismu a přehledem mužských stereotypů o ženách. Sami muži však také nejsou ušetření, neboť spadají přesně do těch škatulek, které tak nějak nepodmíněně má většina z nás. Před třiceti či čtyřiceti lety by to nebyl žádný problém, ale je pravda, že jednotlivé škatulky podléhají v současné době značné nivelizaci a jednotlivé hranice se postupně rozpouštějí. Proto tento snímek působí trochu jako fragment doby minulé, jejímž prizmatem je pohlíženo na současný svět.

Na druhou stranu, jedná se o poměrně autentickou ilustraci myšlení mnohých čtyřicátníků, kteří se generačně pohybují právě na rozmezí mezi starým a novým. A jistým alegorickým způsobem toto rozmezí odpovídá také krizi středního věku, v níž se jedinec vypořádává s vlastním životem, a především s tím, kam směřovat v budoucnu.

Naši hrdinové se snaží restartovat bláznivou hrou, v níž musí plnit úkoly. Ovšem vše troskotá na dramaturgické neschopnosti udržet tvar epizodického vyprávění, které je nutným důsledkem snahy sledovat všechny aktéry. To by samo o sobě nevadilo, ale snímek se až překvapivě zdržuje u nedůležitých témat, které nikam nevedou, zatímco důležité momenty jakoby přechází bez většího povšimnutí.

Silnou stránkou snímku je jasný a čitelný autorský rukopis, čtveřice výborných herců v hlavních rolích, kterým sekundují špičková jména v malých roličkách. Hlavní problém snímku tkví v neschopnosti propojit jednotlivé epizody, které v knižní formě fungují, ale jak již to tak bývá, ve filmovém vyprávění je velmi těžké udržet tempo jednotlivých linií. Rozhodně se však jedná o jednu z těch lepších českých komedií, která v letním kině rozhodně ostudu neudělá.

Celkové hodnocení: 65 %

Prvok, Šampón, Tečka a Karel (2021)

Hrají: Martin Pechlát, David Švehlík, Hynek Čermák, Martin Hofmann, Daniela Kolářová, Kristýna Boková, Jana Kolesárová, Petra Polnišová, Barbora Poláková, Radek Jiříček, Martina Hekerová, Antonín Mašek, Hana Vagnerová, Begum Burian, Zuzana Norisová, Tomáš Maštalír a další.

Režie: Patrik Hartl

Předloha: Patrik Hartl (kniha)

Scénář: Patrik Hartl

Kamera: Tomáš Sysel

Hudba: Marek Doubrava

Česko / 118 min / komedie

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.
Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze komedie Patrik Hartl české filmy Hynek Čermák (herec) Martin Hofmann Bontonfilm film Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy