RECENZE: Puberťáci se chtějí stát hudebními hvězdami aneb Metaloví lordi

Iron Maiden, Metallica, Anthrax či Panthera – ikony metalové hudební scény se staly inspirací pro mnoho začínajících muzikantů a nejinak tomu je i u dvojice outsiderů ve snímku Metaloví lordi. Zábavné hudební drama je prošpikováno známými riffy, a zatímco opěvuje nejznámější metalové kapely, tak hned vzápětí si z nich utahuje.

Hunter (Adrian Greensmith) a Kevin (Jaeden Martell) jsou středoškolští studenti, kteří moc nezapadají do kolektivu. Hunter má navíc problémy se svým otcem, s nímž není schopen navázat vztah poté, co je jeho matka opustila. Svou frustraci si tak vybíjí především hudebně, ale poté, co se stane terčem šikany, tak neváhá a rozhodne se oplácet stejnou mincí.

Ústřední postavou příběhu je však Kevin, který rovněž nemůže nikam zapadnout a v kapele s Hunterem hraje na bicí. Jelikož nemůže cvičit doma, tak cvičí ve škole, kde se potkává s Emily (Isis Hainsworth), jež hraje na čelo. Kevin s Hunterem hledají do své kapely basáka, a tak Kevina napadne, že osloví Emily. To se však Hunterovi nelíbí a dlouho ji odmítá do kapely přijmout, mezitím to však začne mezi Emily a Kevinem jiskřit.

Na úvod je nutné přiznat, že snímek od D. B. Weisse, scenáristy hry o trůny, stojí na zcela zřejmých šablonách, které nedokážou ničím překvapit. Pár dílčích zápletek je sice postaveno dobře, ale jako celek je snímek dost předvídatelný. Scénář zpracovává klasické archetypy outsiderů, kteří nezapadají do společnosti a z počátku nezapadají ani k sobě. Postupně si však sobě nacházejí cestu a jednotlivé rozepře jsou vyřešeny.

Pokud bychom si odmysleli aranžmá snímku do metalových reálií, jedná se o klasické komediální drama o dospívání náctiletých, hledání sama sebe a definování se ve svém soukromém životě i v rámci kolektivu.

Hudební stránka je velmi dobře poskládaná a každou chvíli z reproduktorů duní nějaký známý metalový riff. Často je i rytmus děje uzpůsoben rytmu soundtracku, což je příjemným oživením v podstatě konverzačního snímku. Potěší také kamea několik známých frontmanů, které jsou občas zábavná, jindy lehce trapná, ale jsou rozhodně ku prospěchu.

Co se však snímku příliš nedaří, je prokreslení metalové kultury. Sice se dočkáme i méně známých metalových skupin, ale vnitřní psychologie rockerů je oploštěna na pouhé floskule. Ty se často opírají spíše o předsudky společnosti, než že by se zakládaly na jejich skutečné povaze. V tomto směru se jedná o promarněnou příležitost, protože místo byť jen letmé edukace širší společnosti dochází k pouhému opakování zarytých předsudků.

Vizuální stránku si Netflix opět pohlídal, takže celý snímek je hezky nasnímaný a v tomto směru mu není moc co vytknout. Soundtrack je hodně výrazný, ale diváky, kteří metal příliš nemusí, bude od snímku spíše odrazovat. Obecně jde asi říct, že publikum holdující tvrdé muzice bude z Metalových lordů lehce nadšeno, zatímco diváci preferující jiné hudební žánry bude snímek hodnotit spíše střídměji. Celkově jde však o docela zábavný snímek, který je možná více dramatem než komedií. Závažná témata v něm příliš nejsou a tak jde spíše o pohodovou exkurzi do osobního života náctiletých metalistů, která nikoho neurazí, ale zároveň příliš nenadchne.

Celkové hodnocení: 60 %

Metal Lords (2022)

Hrají: Joe Manganiello, Jaeden Martell, Brett Gelman, Sufe Bradshaw, Katie O'Grady, Isis Hainsworth, Teddy Van Ee, Joseph Bertót, Michelle Mao

Režie: Peter Sollett

Scénář: D.B. Weiss

Kamera: Anette Haellmigk

Hudba: Ramin Djawadi

USA / 97 min / drama, komedie, hudební

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.
Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze filmy Netflix metal Metallica filmy Metaloví lordi Skupina Iron Maiden Hudba drama komedie

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy