RECENZE: Schumacher aneb portrét jedinečné osobnosti Formule 1

Snímek zachycuje nejdůležitější momenty kariéry i osobního života jednoho z nejlepších pilotů Formule 1 v historii. Schumacher byl nejen vynikající závodník, ale také příjemná lidská osobnost, kterou nehoda změnila k nepoznání. Nechybí počátek kariéry, raketový vzestup, smrt Ayrtona Senny či kontroverzní události s Damonem Hillem.

Další z řady sportovních dokumentů z produkce streamovací společnosti Netflix, který se tentokrát věnuje osobnosti Michaela Schumachera, jednoho z nejlepších pilotů a sedminásobný mistr světa Formule 1. Ten v roce 2013 utrpěl vážnou nehodu na lyžích, při níž ve sněhu trefil kámen, který jej vymrštil do vzduchu. Bohužel při nekoordinovaném pádu trefil hlavou do dalšího balvanu. Zranění, která utrpěl, jej nejprve upoutala na lůžko, nicméně podle skoupých informací, jež jsou dostupné, by měl se svým okolím komunikovat.

Ovšem, kdo od dokumentu čeká nahlédnutí za téměř neprostupnou oponu, kterou okolo Schumiho postavila, ten zůstane zklamán. Nic takového se nekoná. Snímek je důstojným portrétem osobnosti světového motorsportu, která odhaluje nejen detaily z jeho závodní kariéry, ale také jeho lidskou povahu.

Dokument se věnuje začátkům jeho kariery na motokárách. Následuje rychlý vzestup a první start ve Formuli 1. Nechybí ani osudový okamžik, který ukončil život legendárního Ayrtona Senny, či napjaté události s Damonem Hillem nebo s jeho největším rivalem Mikou Häkkinenem. A samozřejmě, přítomny jsou také těžké začátky u Ferrari, které předcházely zisku pěti titulů v řadě.

Autorům snímku se podařilo zachytit několik různých podob Michaela Schumachera. V osobním životě byl skromný a snažil se svou rodinou trávit maximum možného času. V kontrastu s tím však stojí jeho neskutečná profesionalita, kdy přicházel do práce mezi prvními a odcházel mezi posledními. Nejedná se však pouze o nekritickou oslavu ikony motorsportu. Autoři poukazují také na jeho chyby a vlastnosti, kvůli nimž jej mnozí jeho kolegové nechápali. Kritická nota je velmi vítaným prvkem, protože ukazuje Schumachera v trochu jiném světle. Odhaluje, že byl také jenom člověk, i když disponoval některými výjimečnými kvalitami.

Ale člověk se nemůže ubránit dojmu, že z dostupné látky by bylo možné vytěžit mnohem víc. Některé kontroverzní události jsou v vynechány, jiné jsou zase uvedeny pouze ve zkratce. Snímek se pak v podstatě vůbec nevěnuje událostem, které se v daném období staly v zákulisí Formule 1, s výjimkou těch, jež se přímo dotýkaly Schumachera. Oproti dokumentu Senna se tak jedná skutečně pouze o portrét osobnosti, či spíše přehled nejdůležitějších okamžiků jeho kariéry a života, zatímco Senna byl i průřezem do dobového zákulisí a určitým mementem minulé doby. Schumacher je naopak precizně zacílen na hlavního hrdinu a nikam neodbíhá.

Dokument Schumacher je především věnován fanouškům fenomenálního závodníka a královny motorsportu. Náhodného diváka pak může oslovit rozbor osobnostních rysů člověka, který v určitých aspektech vynikal nad ostatní, ale zároveň byl kvůli nim těžce pochopitelný; s čímž kontrastuje jeho laskavá povaha v osobním životě.

Celkové hodnocení: 75 %

Schumacher (2021)

Hrají: Michael Schumacher (a.z.), Sebastian Vettel, Mika Häkkinen, David Coulthard, Bernie Ecclestone

Režie: Hans-Bruno Kammertöns, Michael Wech

Scénář: Hans-Bruno Kammertöns, Michael Wech

Německo / 112 / dokumentární, životopisný

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.
Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze Netflix Michael Schumacher Formule 1 dokument filmy Ferrari mercedes Ayrton Senna Bernie Ecclestone Mick Schumacher

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy