RECENZE: Srdce na dlani je bezbolestná romantická komedie o lásce v každém věku

Scenárista a režisér Martin Horský se do povědomí dostal snímky Bezva ženská na krku, a hlavně kladně přijatou romantickou komedií Ženy v běhu. I tentokrát se mu podařilo sehnat solidní herecké obsazení v čele s Boleslavem Polívkou, Matoušem Rumlem a Eliškou Balzarovou. Těšit se tak můžete na příjemnou podívanou, která neurazí ale ani nenadchne.

Jozef (Boleslav Polívka) je vdovec, který žije ve dvougeneračním domě spolu se synem Karelem (Vladimír Polívka). Oba herce pojí stejné rodinné pouto také ve skutečnosti. Karel je upoutaný na invalidní vozík, jelikož v mládí holdoval adrenalinovému volnému lezení, tedy lezení bez jištění, jež se mu stalo osudným a po nehodě zůstal ochrnutý na dolní končetiny.

Záhy se do jejich domu přistěhuje i Karlova sestra Anička (Jana Pidrmanová), která načapala svého manžela (Petr Vaněk) při nevěře. Kdo by čekal v jeho loži cizí ženu bude zklamán, protože již upoutávka odhaluje, že se neřesti účastnil soused, pan Králík (Hynek Čermák). Proto se mimochodem v patnácti minutách dočkáme několika narážek na roztomilé zvířátko s dlouhýma ušima, ale bohužel, příliš úrodné půdy pro poměrně okaté vtípky se v hledišti nenašlo.

Aby to nebylo tak jednoduché, tak do sousedního domu se z cizina vrací Pavel (Matouš Ruml). A jak se říká, stará láska nerezaví a Pavel se začne snažit obnovit zpřetrhané pouto s Aničkou. K tomu všemu se ještě občas přimotá Aniččin syn Honzík, který s dětskou naivitou komentuje dění či občas řekne něco, co mělo zůstat skryto.

Abychom rozehrání prvního dějství dovedli do zamýšleného obrazu, doplňme ještě, že Jozef se ve svém věku čerstvého penzisty začne ucházet o Marušku (Eliška Balzarová), Karlovi se zase zalíbí Honzíkova učitelka ze školky Eliška (Kristýna Svarinská) a Honzík se zase zakouká do spolužačky ze školky Evičky.

Pokud se Vám zdá, že je toho nějak hodně, tak ano, máte pravdu. Jedná se o klasickou síť vztahů, které značí mnoho nápadů, ale neschopnost je subsumovat do sevřené dějové linie. V podstatě se zde odehrávají tři samostatné příběhy, které spolu příliš nesouvisejí a žijí si tak trochu vlastním životem. Skoro by se dalo říct, že se jedná o tři epizody z nějakého volného seriálu na téma láska.

Nicméně po produkční stránce se podařilo udržet řídký steh dostatečně silnou nití, takže se jednotlivé linie nedrolí a celý snímek funguje poměrně obstojně. Minimálně tedy v kontextu tuzemské tvorby. Snímek jde divákům hodně naproti a hodně se snaží tvářit, že se jedná o oddechovku, v níž v podstatě neexistují antagonisté a všichni jsou strašně v pohodě a fajn.

Světě div se, ono to funguje. Ale právě absence nějakého výrazného protivenství hodně oslabuje vyústění jednotlivých příběhů, přitom scénář má dost míst na to, aby se tnulo do živého. Bohužel tyto místa zůstaly nevyužitá.

Mírným zklamáním je kamera, která moc nevybočuje ze zaběhnutých standardů. Naštěstí se postprodukce vyvarovala pastelových barviček, takže snímek působí relativně civilně, a tak nějak uvěřitelně.

Samostatnou kapitolou jsou de facto cameo role Hynka Čermáka, Marka Taclíka, Jaromíra Noska, Pavly Tomicové a Jaroslavy Kretschmerové. Na jednu stranu je to sympatický pokus, který však ukazuje, jak si s tím tuzemská produkce neumí poradit. Tady je rozhodně prostor ke zlepšení.

Srdce na dlani je nekonfliktní odpočinková romantická komedie, která se snaží zalíbit maximu diváků. Paradoxně absence výraznějšího konfliktu je to, co snímek postrádá, protože není to ani dost komedie. Na druhou stranu, filmu je těžké něco explicitně vytknout. Herecké výkony, i vzhledem k solidnímu obsazení, jsou odpovídající látce scénáře. Je zkrátka příjemný oddechový snímek, který nemá ambice řešit nějaké společenské, dilemata a po jeho shlédnutí budete z hlediště odcházet s příjemným pocitem. Dá se tak říct, že zadání bylo splněno, ale nic navíc nečekejte.

Celkové hodnocení: 60 %

Hrají: Vladimír Polívka, Eliška Balzerová, Matouš Ruml, Jana Pidrmanová, Boleslav Polívka, Kristína Svarinská, Veronika Khek Kubařová, Petr Vaněk, Hynek Čermák, Jaroslava Kretschmerová, Pavla Tomicová, Marek Taclík, Jaromír Nosek

Režie: Martin Horský

Scénář: Martin Horský

Kamera: Jan Drnek

Česko / 95 min / komedie

Související

Více souvisejících

recenze Kina filmy komedie české filmy film "Srdce na dlani" Martin Horský (režisér scénarista) Matouš Ruml (herec) Anna Polívková Boleslav Polívka Hynek Čermák (herec) CinemArt

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy