RECENZE: Čtvrtá série Stranger Things je ukázkou precizní scenáristické práce

Jedna z největších událostí roku na streamovací platformě Netflix se opět dočkala velmi kladného přijetí kritiků i veřejnosti. Se stárnoucími dětskými hrdiny sice mizí kouzlo dětské naivity, ale zato se komplikují vztahy mladých hrdinů, kteří se musí postavit další hrozbě, jež tentokrát může zničit celý svět.

Bratrská dvojice tvůrců Matta a Rosse Duffera opět předvádí krásnou scénáristickou studii, jak psát seriály. Vezmete základní fungující ingredience, zohledníte psychologický vývoj dospívajících hrdinů a připravíte jim nového protivníka, který je více než rovnocenným. A nemusíte být ani kdo ví jak originální, jen musíte mít shlédnout dost snímků z žánru, který chcete obsáhnout a vhodně vytáhnout fungující koncepce. Pak už jen stačí vše vhodně spojit do jednoho fungujícího celku.

Že to není tak jednoduché, o tom se přesvědčilo mnoho tvůrců, ale bratři Dufferové ani napočtvrté nezaváhali a servírují poctivou podívanou s prvky hororu, dramatu, thrilleru i komedie. Silnou inspirací pro hlavního záporáka Vecnu se tentokrát stala Noční můra z Elm Street – ale nic více neprozradíme, protože jedním z hlavních devíz seriálu je precizní dávkování informací. Z nich si divák spolu s protagonisty postupně skládá celou skládačku. Přestože obrysy si dokážeme představit již po prvních dílech, tvůrcům se podařilo ukrýt několik zásadních odhalení, jež si ponechali do posledních třech dílů.

Samotný děj se tentokrát dělí do třech samostatných linií, které se očekávaně propojí v závěru řady. První dějová linie se točí okolo El (Millie Bobby Brown), druhá sleduje Willa (Noah Schnapp) a Mika (Finn Wolfhard) a třetí diváka zavede až do Ruska, kde se Joyce (Winona Ryder) vydává zachránit Hoopera (David Harbour).

Příjemným překvapením jsou nové postav. Eddie (Joseph Quinn) potěší zejména fanoušky metalu, jestliže se jim podaří zkousnout poměrně charakteristický archetyp metalisty, který se v poslední době objevil v seriálech a filmech. Robin (Maya Hawke) pak do série přináší LGBT+ element, který je v současné době moderním, zejména pak v amerických produkcích.

Chemie hereckého ansámblu funguje i tentokrát skvěle, což je vidět hlavně u mladých herců, jejichž dialogy mají patřičný náboj. Dvojsečně působí jen linie s Joyce a Hooperem, která pro samotný děj nepřináší nic důležitého, ale zato divákům dopřává několik soubojů s demogorgy.

Vizuální stránka je opět na vysoké úrovni a společně s výborným soundtrackem dělají ze seriálu událost, která se téměř dokáže vyrovnat Hře o trůny. Stranger Things pak jasně vedou v popkulturním zásahu. Bratři Dufferové totiž použili skladbu Running Up That Hill od Kate Bush, která díky tomu po 44 letech opět obsazuje první příčky hitparád. Malého nakopnutí se dočkala i Metallica, jejichž Master Of Puppets zase kraluje v rockovém žebříčku iTunes.

Seriál Stranger Things je bezesporu jedním z nejvlivnějších seriálů současnosti, což potvrzují divácké ohlasy. Čtvrtá řada se opět drží vysoko nad průměrem a těží zejména z dobře postaveného scénáře. Na něm se hodně podepisuje obeznámenost autorů se zpracovávanou látkou, což je patrné tehdy, kdy se v seriálu objevují drobné odkazy na známá díla či otevřeně přiznané inspirace. Pozitivní však je, že Stranger Things nepůsobí jako neoriginální slepenec již viděného, ale tvůrcům se daří přinést do známých šablon určitý element aktualizace a oživení, takže výsledný produkt působí svěže a prolíná se jím příjemný nostalgická patina. Čtvrtou sérii tak můžeme jedině doporučit.

Celkové hodnocení: 85 %

Stranger Things (4. sezóna. 2022)

Hrají: David Harbour, Winona Ryder, Millie Bobby Brown, Finn Wolfhard, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Natalia Dyer, Charlie Heaton, Joe Keery, Noah Schnapp, Sadie Sink, Amybeth McNulty, Myles Truitt, Regina Ting Chen a další.

Tvůrci: Matt Duffer, Ross Duffer

Režie: Matt Duffer, Ross Duffer, Shawn Levy, Nimród Antal

Scénář: Matt Duffer, Ross Duffer, Paul Dichter, Kate Trefry, a další.

Kamera: Caleb Heymann, Brett Jutkiewicz, Lachlan Milne

Hudba: Kyle Dixon, Michael Stein

USA / 63–150 min (13 h 2 min) / drama, fantasy, horor, mysteriózní, sci-fi, thriller

Související

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze seriály tv seriály Netflix horor Seriál Stranger Things sci-fi fantasy

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 25 minutami

před 26 minutami

před 50 minutami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 4 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 7 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

Česko našlo způsob, jak využít peníze ze slovenské sbírky na munici, řekl Fiala

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy