RECENZE: Střídavka pohřbívá zajímavý námět pod hromadou zkratek, klišé a šablon

Dobře obsazená romantická komedie slibovala neokoukané téma střídavé péče o děti, ale záhy se ukáže, že jde jen o jinak zarámovanou klasickou českou komedii. Nechybí typicky buranské charaktery, lechtivé pomrkávání ani pseudochlapácké honění ega. Střídavka tak sice nenadchne, ani neurazí a cílová skupina bude spokojena.

Honza (Martin Hofmann) čeká dítě se Zuzanou (Kristína Svarinská), ale zároveň má dvě děti se svou bývalou ženou Adélou (Jitka Čvančarová), které bude mít nově ve střídavé péči. Adéla se mezitím provdala za Roberta (Jiří Vyorál), který již má dvě děti s Katkou (Anna Polívková), jež se doposud nedokázala smířit s tím, že se s ní Robert rozešel.

Záhy se ukazuje, že sladit střídavou péči mezi třemi rodinami je téměř nadlidský úkol, takže Honza navrhne, že si udělají týdenní rozvrh. A tím v podstatě téma střídavé péče končí. Dojde ještě na několik hlášek od dětí, pár trapných situací, a to je vše. Zhruba od poloviny snímku se totiž těžiště děje přelévá v klasické vztahové pnutí mezi Honzou a Zuzanou, která se chce vdát, ale „natvrdlý“ Honza se k ničemu nemá. Je škoda, že scénář uteče od poměrně zajímavě rozehraného konceptu k celkem ohrané zápletce, která se navíc vyřeší mávnutím kouzelného proutku.

Tím se dostáváme ke scénáři, jenž trpí zbytečnými zkratkami, zatímco upřednostňuje komediální prvky, což je typický nešvar českých komedií. Dialogy povětšinou fungují, ale na několika místech působí kostrbatě a strojeně. S tím se vážou také snahy vyprodukovat dramatické momenty mezi jednotlivými postavami, které v rámci předchozího děje působí nekonzistentně, což podrývá jejich důvěryhodnost.

Problematická je také kamera, která často využívá televizní postupy a občas zazlobí i střih, jenž je v několika místech trochu nesmyslný. Obecně vizuál odpovídá spíše dobře pojatému televiznímu filmu, jež produkci určené pro stříbrná plátna.

Snímek tak nad vodou drží slušné herecké výkony. Především Jitka Čvančarová jako ostřílená mamina působí přirozeně. Jiná písnička je to však s Martinem Hofmannem, který hlavně v úvodu snímku zbytečně přehrává a celý charakter tak zpočátku působí lehce jako karikatura. Postupně se však uklidní a do celkového konceptu relativně dobře zapadne.

Celkově jde o průměrnou českou romantickou komedii, v níž vlastně o nic nejde a všichni předem tušíme, že všechno dobře dopadne. Vzhledem k rozumné stopáži snímek vcelku svižně uteče a zbytečně z něj nevystupuje bezvýznamná stafáž, bez níž se ale neobejde. Střídavka je tak snímkem, který nikoho neurazí, cílová skupina bude spokojena. Alespoň, pokud jde soudit dle reakcí v sále. A nikoho dalšího snímek nejspíše zajímat nebude.

Celkové hodnocení: 50 %

Střídavka (2022)

Hrají: Jitka Čvančarová, Martin Hofmann, Anna Polívková, Eva Holubová, Kristína Svarinská, Jiří Vyorálek, Halka Jeřábek Třešňáková, Tomáš Dalecký, Sára Lutovská, Jan Antonín Verner, Amálie Stella Hamzová, Barbora Dragounová

Režie: Petr Nikolaev

Scénář: Lucie Konečná

Kamera: Viktor Smutný

Česko / 88 min / komedie

Související

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze Kina filmy české filmy komedie film Střídavka Jitka Čvančarová Martin Hofmann Anna Polívková Eva Holubová Bontonfilm

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy