RECENZE: Tajemství staré bambitky 2 je dobrá televizní pohádka, ale na kino nemá

Pokračování úspěšné televizní pohádky se místo televizních obrazovek představilo rovnou na stříbrném plátně. Do svých rolí se vrátil Ondřej Vetchý, Tomáš Klus či Miroslav Vladyka s Jiřím Lábusem. Kvalitní obsazení však není zárukou kvalitního snímku, což se odrazilo také na rozporuplných reakcích.

Loupežník Karaba (Ondřej Vetchý) již dávno odložil svou bambitku na piedestal v královských komnatách, kde není vládne jeho dcera Anička (Kamila Janovičová) společně s dobrotivým ale trochu natvrdlým králem Jakubem (Tomáš Klus). Ovšem zlo bylo v království zažehnáno, zlotřilí rádcové Lorenc (Jiří Lábus) a Ferenc (Miroslav Vladyka) byli vyhnáni a hlavní těžiště nového příběhu království převážně opouští.

Rozběhnout nový příběh lásky s králem a královnou by jistě u diváků příliš nefungovalo. Nuže je potřeba se poohlédnout jinde. Jaká to náhoda, že ve vedlejším království vládne naivní a osamocená královna Jůlie (Veronika Khek Kubařová) a zrovna do tohoto království se vydali naši lotři z prvního dílu. Královna zmáhaná vládou si doposud nenašla ženicha, neboť před ní všichni prchnuli, protože je extrémně nešikovná a svou nešikovností způsobuje trable a zranění všem ve svém okolí. Jenže to našim filištínům nevadí vetřou se do královniny přízně, jenže ta záhy zjistí, že Lorenc a Ferenc nejsou dobrými rádci.

Příběh je plný náhodně se objevujících zvratů a událostí, které občas působí vynuceně, jako nástroj posunu děje. Za zmínku stojí zcela nerealistická cesta královny v sudu, do nějž spadne u nějakého známého včelaře. A v tomto sudu prosím, se dokutálí až do sousedního království. Zde samozřejmě narazí na dobře známého Karabu a hle, máme zde nový příběh lásky, jak se chudý hrnčíř králem stal.

Scénář Evžena Gogela, jež má na svědomí například Kameňáky, je obecně slabším místem pohádky, protože ve velmi nevyváženém duchu střídá potrhlé situace s vážně míněnými. Občas sice tento mix může fungovat, ale v tomto případě tomu tak rozhodně není.

Oproti předchozímu dílu se příliš nepovedly ani písničky, které jsou snad až na jednu výjimku do snímku naroubovány velmi násilně. Text některých je naprosto infantilní a jejich existence ve snímku je naprosto zbytečná, nicméně motivace je jasná – děti si je budou broukat.

Produkční kvality pak balancují na hraně televizní a filmové produkce, ale kostýmy vypadají celkem slušně, snad s výjimkou plastového brnění hradní stráže. Kamera je celkem neurážející a některé záběry jsou i docela promyšlené, nicméně je jich spíše méně než že by dominovaly. Ale obecně vzato se nad vizuálním stylem dá přimhouřit oko, protože jako celek docela funguje.

Pohádka Tajemství staré bambitky 2 se hodnotí velmi těžce. Především cílová skupina diváků je ze zcela jiné věkové kategorie a tam si dokážu představit, že pohádka bude fungovat. Ale starší diváci by o tom, co se v ní děje, neměli příliš přemýšlet, protože brzy prohlédnou nelogičnost některých událostí a jejich generické propojení. Pokud by se jednalo o televizní produkci, tak bychom asi dali opatrný palec nahoru, ale snímek si zjevně kladl větší ambice a v jejich naplnění mírně selhává, nicméně se nejedná o žádnou katastrofu. Ostatně, tržby v kinech po třech týdnech dosahují více než 34 miliónů korun a pohádku již vidělo přes 230 tisíc diváků, takže divácký úspěch je zdá se zaručen.

Celkové hodnocení: 50 %

Tajemství staré bambitky 2 (2022)

Hrají: Tomáš Klus, Kamila Janovičová, Ondřej Vetchý, Miroslav Vladyka, Jiří Lábus, Veronika Khek Kubařová, Petr Štěpánek, Otmar Brancuzský, Markéta Plánková, Václav Noid Bárta, Dita Zábranská, Vladimír Polák, Valentýna Bečková

Režie: Ivo Macharáček

Scénář: Evžen Gogela

Kamera: Jan Kvasnička

Hudba: Václav Noid Bárta

Česko / 104 min / pohádka

Související

Dwayne Johnson ve filmu Black Adam.

RECENZE: Dwayne Johnson se jako Black Adam zmůže jen na prázdné fráze a pěsti

Black Adam byl prezentován jako inovativní superhrdinský snímek, který ukáže budoucí cestu DCEU. Místo toho však odhalil bezradnost produkčního týmu, jenž nedokáže vymyslet smysluplný příběh, natož vesmír. To jen ukazuje, jak v této disciplíně zaostávají za Marvelem. Snímek nabídne jen prázdné dialogy a spoustu bitek, jimiž maskuje duševní prázdnotu.

Více souvisejících

Kina recenze filmy Pohádky české filmy film Tajemství staré bambitky 2 komedie Bioscop Česká televize

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

Írán popřel zprávy o útoku Izraele. Za výbuchy stály drony z vnitrozemí

Íránská média v pátek popřela tvrzení o napadení země ze zahraničí. Reagují tak na zprávy amerických médií o izraelském nočním útoku na Írán. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy