Týdenní výhled filmů: Epochální western, olympijský dokument a kořeny Tichého místa

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí pět premiérové tituly v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Navrací se Kevin Costner, napínavá série, Netflix zase uvádí českou novinku, necelé tři měsíce po premiéře v kinech.

Česká kina za sebou mají v co do počtu návštěvnosti nejhorší týden v tomto tisíciletí, pokud samozřejmě pomineme covidovou pauzu. Přišlo do nich pouze 48 tisíc platících. Tento týden má v zásobě prequel série Tiché místo, na kterou u nás v součtu přišlo okolo 100 tisíc diváků. Tiché místo: První den nás zavede přímo na počátek katastrofy, kdy vládu nad světem převzal obří hmyz, před nímž se lidé mohou skrýt pouze tehdy, když jsou absolutně potichu. Původní režisér série John Krasinski přenechal režii Michaelu Sarnoskimu, jenž natočil například meditativní rozpravu o hledání lanýžů Pig. Rozkresluje apokalypticky laděný rušný New York a představuje nové protagonisty, jež dohromady svede osud.

Dánský režisér Michael Noer, stojící například za remakem vězeňského Motýlka nebo nekompromisní rodinnou freskou Před mrazem, natočil naléhavé drama pohrávající si s detektivním žánrem Birthday Girl. Příběh odehrávající se na plavbě zaoceánské výletní lodi předkládá příběh matky, která se rozhodla vzít spravedlnost do vlastních rukou. Původní oslava dceřiných 18. narozenin se mění v noční můru, jelikož ji během plavby někdo údajně znásilnil. Vše navíc komplikuje fakt, že na mezinárodních vodách nepanují žádná pravidla. Matka v podání severské hvězdy Trine Dyrholm jde pátrat na vlastní pěst. Dynamicky střižený a nesvázaně snímaný titul buduje napětí v rytmu neonů a pomalu se zažírající atmosféry.

Francouzská akční komedie Rychle a nemožně je pak svéráznou evropskou odpovědí na zajeté americké akční série. Protagonistou je lehce neohrabaný a nešikovný policista, jehož babičku unese mexický kartel. Začíná závod s časem, kdy musí za krátkou dobu doručit tučné výkupné. Vydává se na zběsilou cestu napříč světem, zatímco se z něj stává nefalšovaný akční hrdina. Autorský dokument japonsko-české režisérky Haruna Honcoop Olympijský mezičas zkoumá odkaz Olympiád v Pekingu, Tokiu a Paříži. Zmíněná města prestižní sportovní akci již zažila a v současnosti se připravují na další ročníky. Esejisticky laděný tvar pátrá po tom, jaký mají sportovní hry vliv na tamní obyvatelstvo, jakou prestiž státu přinášejí a především, co se s mamutími a drahými stavbami děje po jejich uplynutí.

Na plátna se jako režisér po více než 20 letech vrací Kevin Costner. A vrací se ve velkém stylu, s epochálním westernem Horizont: Americká sága, který má být pouze první částí rozsáhlé filmové ságy revizitující mýtus divokého západu a westernového žánru. Autorský a nákladný projekt realizoval především díky popularitě seriálu Yellowstone. Na první pohled riskantní oživení zlatého a v posledních letech zaprášeného žánru staromilského střihu se odehrává během americké občanské války. Costner kombinuje proplétá individuální osudy postav s širokým záběrem běhu dějin. Dává důraz na nádhernou americkou přírodu, vztah k původním obyvatelům a poctivé řemeslo, připomínající časy klasického Hollywoodu.

Právě se přehrává: Horizont: Americká sága - trailer

Horizont: Americká sága - trailer Video: YouTube

Novinky na VOD

Na Apple TV+ přichází komorní drama z loňského festivalu v Sundance Fancy Dance. V čele s na Oscara nominovanou LIly Gladstone přináší křehký příběh z rezervace původního amerického obyvatelstva. Řeší rodinná traumata, přetrvávající kolonizační útlak a osobní pochyby. Svůj celovečerní debut režisérka Erica Tremblay vystavěla jako kombinaci poetiky amerického nezávislého filmu a žánrové kinematografie. Akademicky suverénní a staromilský snímek Papežův zákon, který byl tento rok v kinech, se dostává i na VOD, konkrétně KVIFF.TV. Italský matador Marco Bellocchio čerpá ze skutečného případu, kdy papežova církev unesla židovského chlapce. Mapuje společenské změny a ambivalenci obou znepřátelených světů.

Na Amazon Prime pak nově najdete dokumentární portrét legendární zpěvačky Já jsem: Céline Dion. Ten intimní perspektivou zkoumá každodenní život zpěvačky a především boj se zákeřnou nemocí. Vyzdvihuje sílu lidského ducha a především inspirativní hudbu, jež nejen portrétované zpěvačce pomáhá překonat životní propady. National Geographic pod hlavičkou Disney+ uvedlo očekávaný dokument Masakr sekty: Ten den v Jonestownu, odkrývající podrobnosti jednoho z nejstrašnějších masakrů novodobé historie.

Necelé tři měsíce od premiéry na Netflix přichází i temné psychologické drama s kriminální zápletkou Smršť. Snímek žánrového režiséra Petera Bebjaka s Aňou Geislerovou a Tomášem Maštalírem v ústředních rolích manželského páru, vypráví příběh o manželské krizi, do jejíhož rozplétání zasáhne temný a vražedný případ. Vlajkovou lodí tohoto týdne bude pro platformu romantická komedie Rodinná aféra. Herecký trojlístek ve složení Joey King, Zac Efron a Nicole Kidman rozehrává odlehčenou hru, v jejímž centru stojí agentka starající se o manýristického herce. A aby toho nebylo málo, zmíněný macho začne randit s její mámou. Etablovaný tvůrce filmových romancí Richard LaGravenese se k režii vrací po 10 letech.

Související

Více souvisejících

filmy Horizont: Americká sága (film) Kevin Costner Kina Netflix

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 57 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Ukrajina čelila masivním ruským útokům. Terčem byly výškové budovy i Kyjev, zemřel mladý chlapec

Útok balistickou raketou na ukrajinské město Dnipro, k němuž došlo v noci na pondělí, si vyžádal zranění sedmi lidí včetně 15letého chlapce, uvedl v pondělí gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak. Rusové také podle serveru Ukrajinska pravda odpálili dvě řízené střely Iskander-K směrem na Kyjev, obě však byly zničeny ukrajinskou protivzdušnou obranou.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

německá policie v akci

Člen AfD pokousal na sjezdu demonstranta

Německá policie vyšetřuje incident, ke kterému došlo v sobotu ve městě Essen, kde delegát pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD) pokousal demonstranta do nohy s tím, že jednal v sebeobraně. Uvedl to deník Bild.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Čína, ilustrační fotografie

„Neexistuje místo, které ho nepociťuje“. Expert pro EZ vysvětlil, jak Čína prosazuje svůj vliv

Čínský vliv ve světě dlouhodobě narůstá. Peking je hlavním partnerem pro 120 zemí světa a nabízí jim alternativu pro Západ – podle experta osloveného serverem EuroZprávy.cz těží hlavně z toho, že „není jeho součástí“. Programový ředitel Středoevropského institutu asijských studií (CEIAS) a odborný asistent na Univerzitě Palackého v Olomouci Richard Turcsányi pro EuroZprávy.cz přiblížil, že čínská ekonomika vůbec nepřestala růst – jak se občas vedou dohady. Zároveň ale není jisté, zda vůbec někdy dožene Spojené státy. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Marine Le Penová

Le Penová je vítězkou prvního kola voleb ve Francii, vyplývá z odhadů

První kolo předčasných parlamentních voleb ve Francii skončilo podle očekávání, vyplývá z odhadů. Vítězství totiž přisuzují Národnímu sdružení (RN) Marine Le Penové, které podle povolebních průzkumů získalo 34 procent hlasů. Volby vyhlásil francouzský prezident Emmanuel Macron v reakci na výsledky červnových voleb do Evropského parlamentu. 

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Divoký zápas pod rozbouřeným nebem zvládli Němci a přes Dány postoupili do čtvrtfinále

Domácí reprezentace bude nadále dělat radost svou účastí na fotbalovém Euru německým fanouškům. Po divokém osmifinále, které bylo poznamenáno nečekanou pětadvacetiminutovou pauzou kvůli bleskům s kroupami a vodopády deště, ale také častými vstupy videosystému VAR, který neuznal dva góly (po jednom na obou stranách), ale zase přisoudil Němcům penaltu po Andersenově ruce. Tu následně proměnil Havertz, po chybném rozhodnutí gólmana Schmeichela pak po úniku zvýšil na 2:0 Musiala a dvougólový náskok si už Němci dokázali pohlídat.

včera

Válka na Ukrajině: Rusové tvrdí, že o víkendu dobyli další dvě obce

Moskva se během posledního víkendu pochlubila dalšími územními zisky na Ukrajině. Ruské ministerstvo obrany v neděli oznámilo, že armáda dobyla další dvě obce v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy