RECENZE: Zombíci a machři po deseti letech. Neztratil druhý Zombieland šmrnc jedničky?

RECENZE – Na některé věci je lepší nespěchat? Uplynulo dlouhých deset let a diváci se konečně dočkali pokračování možná maličko překvapivého komediálního hitu o jedné malé milé zombie apokalypse, která svede dohromady čtveřici nesourodých hrdinů a udělá z nich rodinu. Rodinu, která se po zdánlivě idylické dekádě postapokalyptického soužití dostane do ohrožení.

Little Rock (Abigail Breslin) totiž frnkne s muzikantem a zbytku týmu tak nezbývá než vyrazit na další road trip. Na cestě se zbylá trojice seznámí nejprve s barbínkou Madison (Zoey Deutch) a později i drsnou Nevadou (Rosario Dawson). První z nich se napůl nabourá do už tak rozviklaného vztahu Columbuse (Jesse Eisenberg) a Wichity (Emma Stone), ta druhá naprosto učaruje Tallahasemu (Woody Harrelson). Love Is In The Air chtělo by se povzdechnout, na druhou stranu kdo by po deseti letech v izolaci nezatoužil po lásce?

Rána jistoty, stojí v podtitulu filmu. V kombinaci s dějem, osvědčenými herci i tvůrčím týmem a zachováním formy vyprávění to zní trochu cynicky a trochu jako varování. A ano, děj druhého Zombielandu není nijak originální, postavy jsou klišovité karikatury a vrátí se všechny osvědčené lahůdky jako soubor pravidel pro přežití, cena pro zombie zabíjačku týdne i Tallahasseho patentní hlášky. Na druhou stranu dvakrát do stejné řeky nevstoupíš právě proto, že když už ne řeka, změníš se alespoň ty.

Proto pokračování natočená po dlouhé době většinou nefungují – změnila se doba, změnilo se obecenstvo a změnili se tvůrci, kteří už tak nejsou schopní navázat na svůj původní styl a místo toho se zaměří na nostalgii a vzpomínání na to, jak se jim to kdysi povedlo. To v případě Rubena Fleischera a jeho týmu naštěstí neplatí. Jistě, odkazuje se tu a pomrkává do kamery možná víc, než by bylo zdrávo, na druhou stranu nový Zombieland působí jako nový Zombieland, a ne jako neživý pomník jedničce.

Postavy, které milujete, tu pořád jsou a chovají se jako o deset let starší verze sebe sama. Humor neztratil nic ze své hravosti, údernosti a morbidity. A mix rockových pecek, vykřičené grafiky a zvracejících zombíků, které hrdina semele kombajnem, se snad ani omrzet nemůže (maximálně z něho můžete vyrůst, to už ale není vina filmu jako takového).

Tím nejlepším, co pokračování přinese, ale není návrat staré party, nýbrž přidání blonďaté Madison. Karikatura naivní blbky by v roce 2019 snad už ani fungovat neměla, říkáte si nejspíš. Zejména díky její představitelce Zoey Deutch ale jde o suverénně nejzábavnější postavu filmu, která si pro sebe krade jednu scénu za druhou.

Zombieland nebyl a nikdy nebude převratné filmové dílo. Jde zkrátka o hravou komedii se srdcem (doslova) na dlani, která vám dá přesně to, co od ní čekáte. Koho nebavila jednička, ten ať radši zůstane doma. Pro ostatní platí Columbusovo pravidlo č. 32: Užívejte si maličkosti.

 Celkové hodnocení: 75 %

Zombieland: Double tap (2019)

Hrají: Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Emma Stone, Abigail Breslin, Zoey Deutch, Rosario Dawson a další

Režie: Ruben Fleischer

Scénář: Rhett Reese, Paul Wernick, Dave Callaham

Kamera: Jung-hoon Jung

Hudba: David Sardy

USA / 97 minut / akční, komedie, horor

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Více souvisejících

recenze film Zombieland: Rána jistoty zombie Woody Harrelson Emma Stone (herečka) Jesse Eisenberg komedie

Aktuálně se děje

před 38 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 1 hodinou

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 2 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy