Film Přání k narozeninám má oficiální trailer, do kin vstoupí v lednu

Rodinná komedie Přání k narozeninám nepřipomíná loňský snímek Přání Ježíškovi náhodou. Stojí za ním stejní tvůrci i část herců. Příběh se tentokrát točí kolem jedné narozeninové oslavy, představí v hlavních rolích Veroniku Khek Kubařovou, Matěje Hádka, Evu Holubovou nebo Jaroslava Duška, a do kin vstoupí 19. ledna 2023.

„Náš film je v první řadě rodinnou komedií. Je příjemná, tak trochu romantická, tak trochu dobrodružná, tak trochu road movie, chvilkami i smutná… Prostě od všeho trochu. Jako v životě. Nechybí v ní napětí ani dynamika, ale také dojemné lidské momenty vycházející ze vzájemných vztahů jednotlivých postav,“ vysvětlil scenárista, střihač a producent snímku Adam Dvořák.

Příběh se odehrává během jedné narozeninové oslavy. Matka rodiny Líba chystá s manželem Arnoštem, bývalým policistou, oslavu svých narozenin. A jako každý rok si velmi zakládá na tom, že je celá rodina pohromadě. Jenže její syn Petr se rozhodne poprvé v životě neslavit s rodinou, vymluvit se na nemoc a odjet do Paříže. Jeho plány ale přeruší nečekaný příchod celé rodiny. Ve snaze zachránit situaci poprosí Petr kamarádku Veroniku, aby několik hodin hrála jeho přítelkyni. V tu chvíli začne kolotoč nedorozumění, výmluv, omylů a napětí. Petrova rodina postupně zjišťuje, že není všechno tak, jak se tváří. Každý z rodiny má svou teorii, čímž vznikne téměř detektivní zápletka. Každý se snaží zjistit, kdo je kdo, a kdo má s kým vztah. A do toho všeho se ztratí obě Veroničiny děti…

Scénář filmu napsal Adam Dvořák společně s režisérkou Martou Ferencovou. „Stejně jako předchozí Přání Ježíškovi bude tenhle film o přáních, která mají snad všichni. Každý si přece něco přeje. To je, kromě stejného týmu a několika herců, hlavní spojující prvek obou snímků. Do scénáře se dostaly vlastní zážitky Marty Ferencové i moje,“ osvětlil Dvořák. „Rozhodně to ale nejsou dva filmy jako série a ani na sebe volně nenavazují,“ dodal.

Scénář, který přináší situace, v nichž se jednotlivé postavy dostávají až do téměř absurdních situací, vycházel z reálných příběhů. „Skoro všechny role jsme psali dopředu na míru většině herců. Proto má hodně postav i vlastní civilní jména. Později jsem si uvědomila, jak obrovská výhoda to byla. Už při čtených zkouškách se do postav rychle dostali, perfektně k sobě ladili. Rodiny nebo dvojice vznikly naprosto přirozeně a automaticky, herecky i lidsky byli na jedné vlně. Mám z téhle „skládačky“ opravdu velkou radost,“ svěřila se režisérka a scenáristka snímku Marta Ferencová.

V hlavních rolích se ve filmu objeví Eva Holubová, Jaroslav Dušek, Jaroslav Plesl, Veronika Khek Kubařová, Simona Babčáková, Matěj Hádek, Igor Orozovič, David Švehlík a Tomáš Klus. Přání k narozeninám produkuje společnost Movie Adama Dvořáka, premiéru bude mít 19. ledna 2023 a distributorem je společnost Bioscop. 

Související

Film Přání k narozeninám

Film Přání k narozeninám se natáčel i na velmi frekventovaných místech

Komedie slovenské režisérky Marty Ferencové Přání k narozeninám se natáčela na několika místech, nejzajímavější ale bylo určitě Václavské náměstí, které se pro účely filmování málokdo odváží vyblokovat. A ještě přímo v turistické sezoně, uprostřed léta. Producent filmu Adam Dvořák z toho zrovna dvakrát nadšený nebyl, ale jak s úsměvem říká: Co jsem mohl dělat, když si nejrušnějším náměstí v republice vybrala režisérka a kameraman.

Více souvisejících

film Přání k narozeninám

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy