RECENZE | Přání k narozeninám má bláznivou zápletku. I díky skvělým hercům ji ukočírovalo

Divák nebude ve valné většině případů tak náročný jako recenzent, ale i ten by měl jisté věci respektovat, například pravidla žánru. Pak je možné konstatovat, že Přání k narozeninám je velmi vydařenou rodinnou crazy komedií, která se navíc opírá o skvělé herecké výkony.

"Je to rodinná a tak trochu bláznivá komedie," říkala o svém filmu s předstihem režisérka a spoluautorka scénáře Marta Ferencová. Role prý psala na tělo jednotlivým hercům a na konečném výsledku je to vidět.

Pro komedii navíc společně s Adamem Dvořákem přišli se zajímavou zápletkou. Lída v podání Evy Holubové si rok co rok přeje, aby se na její narozeninové oslavě sešla celá rodina, jenže jeden z jejích členů, Petr (Igor Orozovič), má už několik let velké tajemství. Právě kvůli němu se tentokrát rozhodne odvolat svou účast na oslavě, se kterou ale nakonec přijíždí ostatní členové rodiny za ním. A zábava může vypuknout naplno…

Petr se totiž rozhodne dál hrát se svými nejbližšími hru, která se ale čím dál více vymyká kontrole. Po pravdě se jako první rozhodne pátrat jeho otec, bývalý policista, kterého hraje Jaroslav Dušek. Mimochodem, scéna se strážci zákona je tou, která asi nejvíce splňuje prvky crazy komedie.

Nakonec sledujeme hned několik dějových linek, které se navzájem proplétají, a tušíme, že tajemství už Petrovi nemůže dlouho vydržet. Odhalení pravdy ale neustále komplikuje zmatek, který do celé záležitosti vnáší jednotlivé postavy.

Především díky skvělým hereckým výkonům jejich představitelů se ale divák v nastalém zmatku neztrácí a stíhá fascinovaně a pobaveně sledovat velké finále, které přináší šťastný konec. Kromě Holubové s Duškem, osvědčené dvojice už od dob Pelíšků, a Orozoviče excelují před kamerou Simona Babčáková, Matěj Hádek, Veronika Khek Kubařová, David Švehlík, Jaroslav Plesl a Tomáš Klus. 

Přání k narozeninám má ambice stát se diváckým hitem úvodních měsíců letošního roku a nepochybně i šanci je naplnit. Není přitom pochyb o tom, že i díky výše uvedeným hereckým jménům lidé do kin ve velkém přijdou.

Hodnocení: 65 %

Přání k narozeninám

Hrají: Eva Holubová, Jaroslav Dušek, Veronika Khek Kubařová, Tomáš Klus, Igor Orozovič, Jaroslav Plesl, Matěj Hádek, Simona Babčáková , David Švehlík a další

Režie: Marta Ferencová

Scénář: Adam Dvořák, Marta Ferencová

Česko, 2022, 93 min, komedie

Související

Film Přání k narozeninám

Film Přání k narozeninám se natáčel i na velmi frekventovaných místech

Komedie slovenské režisérky Marty Ferencové Přání k narozeninám se natáčela na několika místech, nejzajímavější ale bylo určitě Václavské náměstí, které se pro účely filmování málokdo odváží vyblokovat. A ještě přímo v turistické sezoně, uprostřed léta. Producent filmu Adam Dvořák z toho zrovna dvakrát nadšený nebyl, ale jak s úsměvem říká: Co jsem mohl dělat, když si nejrušnějším náměstí v republice vybrala režisérka a kameraman.
Film Přání k narozeninám

Holubová s Duškem opět spolu, tentokrát ve filmu Přání k narozeninám + VIDEO

Před téměř čtvrt stoletím tvořili milenecký pár učitelů v kultovních Pelíšcích, ale nebyl to jejich první společný film. Už od 80. let mohli diváci vidět Evu Holubovou a Jaroslava Duška  i v jiných snímcích. Jejich zatím posledním společným dílem je po Přání Ježíškovi film Přání k narozeninám, kde opět hrají pár.

Více souvisejících

film Přání k narozeninám recenze Eva Holubová Jaroslav Dušek (herec) Matěj Hádek Tomáš Klus Veronika Kubařová Igor Orozovič (herec) Simona Babčáková Jaroslav Plesl (herec)

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Rusko vyslalo na Ukrajinu další rakety a drony. 26 jich armáda sestřelila

V noci na čtvrtek ukrajinská armáda zneškodnila 26 dronů, které útočily na pozice ruských sil. Uvedl to podle serveru Ukrajinska pravda velitel ukrajinských vzdušných sil Mykola Oleščuk.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy