Michael Jackson - je tomu přesně rok, co zemřel

Los Angeles - Legendární zpěvák Michael Jackson se během svého života dostal na úplný vrchol slávy, ale i na okraj společnosti: muž, který dal tanci měsíční chůzi, byl souzen za zneužívání malého chlapce. Od Jacksonovy náhlé smrti uplyne v pátek přesně rok.

Americký popový zpěvák a skladatel Michael Jackson se narodil 29. srpna 1958 v Gary ve státě Indiana. Do světa showbyznysu se dostal už jako dítě, když se v roce 1964 přidal ke svým sourozencům a společně vytvořili formaci zvanou The Jackson 5. První společnou desku vydali v roce 1969, v Michaelových 12 letech. Ten se ale stále více začínal věnovat sólové kariéře a s bratry vystoupil naposledy v roce 1984.

Svou první sólovou desku Off the Wall vydal Michael Jackson roku 1979. V roce 1982 následovalo dnes již legendární album Thriller, které se stalo nejprodávanějším albem zpěvákovy kariéry. Následovala alba Bad, Dangerous, History, Blood on the Dance Floor a Invincible

Jackson se proslavil nejen hudbou, ale zároveň svou touhou po změně vizáže a své tmavé pleti, kvůli níž podstoupil řadu plastických operací, které však většinou popíral. Poprvé se do rukou plastických chirurgů dostal v roce 1979, když si zlomil nos. Ten mu lékaři upravili, ovšem v roce 1984 si nechal noc opravit znovu. Roku 1987 si zase nechal vytvořit dolíček na bradě. Jackson údajně trpěl onemocněním kůže, při kterém dochází k výpadkům pigmentu a jež se projevuje bílými skvrnami. Tyto skvrny se Jackson snažil zakrýt tmavým makeupem, který zhruba roku 1986 změnil na světlý.

Jackson byl dvakrát ženatý. Poprvé s dcerou Elvise Presleyho Lisou Marií Presleyovou a podruhé se zdravotní sestrou Debbie Roweovou, se kterou měl dvě děti. Jackson však měl ještě jednoho potomka, jehož matku se mu před veřejností podařilo zamlčet.

Jacksonova kariéra, kterou začal jako šestiletý chlapec, byla přerušena v roce 2003, kdy byl obviněn ze zneužívání čtrnáctiletého chlapce. Čtyřměsíční soud v roce 2005 ho v plném rozsahu zprostil viny, od té doby ale žil v ústraní.

Michael Jackson zemřel 25. června v Los Angeles na zástavu srdce. Jeho smrt podle patologické zprávy zapříčinilo anestetikum propofol, které užíval proti nespavosti.

Zpěvák během své kariéry prodal více než 750 milionů hudebních nosičů, za něž získal 13 cen Grammy. Jeho Thriller z roku 1982 je dosud nejprodávanějším albem všech dob.

Má hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy.

Související

Taylor Swiftová

American Music Awards ovládla Taylor Swift, z trůnu sesadila Michaela Jacksona

Americká zpěvačka Taylor Swiftová získala při udílení hudebních cen American Music Awards (AMA) šest ocenění, včetně ceny pro umělce roku. Překonala tím dosavadního držitele nejvyššího počtu těchto trofejí, krále popu Michaela Jacksona. Devětadvacetiletá umělkyně, která předávání AMA opanovala i v loňském roce, byla také vyznamenána čestnou cenou pro umělce desetiletí.

Více souvisejících

Michael Jackson

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Cristiano Ronaldo

Euro 2024: Hašek by rád porazil Ronalda, portugalskému kouči Martínezovi se styl Čechů líbí

Očekávaný vstup do fotbalového Eura z pohledu české fotbalové reprezentace se blíží, jelikož už v úterý večer od 21:00 nastoupí v Lipsku do duelu proti Portugalsku. Tedy proti týmu, který je pasován mezi největší favority celého turnaje. Z české strany vyšlo najevo, že jsou všichni hráči zdravotně v pořádku, i kapitán Tomáše Součka, jenž měl problémy s nohou a úlevy na trénincích. Portugalský stratég  Roberto Martínez českou reprezentaci nehodlá nikterak podceňovat.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Palestina

Palestina míří ke kolapsu. Vznikne druhá Gaza, varují Norové

Palestinská samospráva by se mohla v nadcházejících měsících rozpadnout, uvedl v pondělí norský ministr zahraničí Espen Barth Eide. Důvodem je údajně nedostatek finančních prostředků, pokračující násilí a skutečnost, že půl milionu Palestinců nesmí pracovat v Izraeli, uvedl server CNN.

před 3 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Slováci příkladným srdnatým výkonem a týmovou bojovností udolali Belgii 1:0

V rámci letošního fotbalového Eura v Německu se zrodilo první velké překvapení a postarali se o něj Slováci, když udolali favorizované Belgičany 1:0 zásluhou gólu Ivana Schranze ze 7. minuty po hrubé chybě v belgické obraně. Slovákům navíc vedle srdnatého výkonu a týmové bojovnosti přálo i štěstí, když hned dvě branky Romela Lukaka nebyly uznány po zásahu VARu. Nejprve kvůli ofsajdu, poté kvůli hraní rukou. Na belgické straně byla vidět spousta špatných rozhodnutí v klíčových momentech.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Filip Turek

Turek by měl Starostům poděkovat za kampaň, kterou pro něj odvedli, říká politický konzultant pro EZ

Politický konzultant a stratég Karel Komínek ze společnosti IPM Consultning a zakladatel Institutu politického marketingu v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vysvětlil, proč ve volbách do Evropského parlamentu uspěla koalice Přísahy a Motoristů. Podle něj by měl lídr kandidátky Filip Turek poděkovat hnutí STAN za kampaň, kterou pro něj odvedl. „Tím, že na něj začali reagovat z pozice strany, která sedí ve vládě, legitimizovali pozici pana Turka coby vyzyvatele a dodali mu tolik potřebnou relevanci a dosah,“ říká.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Princezna Kate je zpět a řekla: Dělám pokroky, ale ...jsou dobré a špatné dny

Tradiční vojenská přehlídka Trooping the Colour, která se koná od 17. století, je pro Brity oslavou narozenin panovníka a celé monarchie. Největší pozornost byla věnována princezně Kate, která se poprvé od oznámení své diagnózy objevila na veřejnosti.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy