RECENZE: Mamma Mia - Kasovní trhák po česku

RECENZE - 2. 10. proběhlo v Kongresovém centru Praha představení Mamma Mia poprvé s Adélou Gondíkovou v roli „notorické nevěsty“ Tanyi. EuroZprávy.cz nechyběly u slavnostní premiéry.

Nově obsazená Tanya na sebe přitáhla veškerou pozornost, ať se ostatní herci snažili sebevíc. Konkurovat ji mohla snad jen hojně fotografovaná Ivana Andrlová v hledišti. Role sarkastické, třikrát rozvedené milionářky byla pro Gondíkovou jako ušitá. Charakter její postavy krásně doplňovaly vhodně zvolené kostýmy, hned na začátku se ukázala v květinovém overalu a červených lodičkách na vysokých podpatcích. Při svatebním obřadu, kdy v minišatech s leopardím vzorem sváděla mladičkého faráře, přebila svým vzhledem i nevěstu.

Ještě před samotným zahájením celé akce se v okolí sálu potulovalo několik polonahých prodavačů muzikálového merche (kromě kalhot měli jen motýlka u krku a manžety), kteří působili jako předzvěst toho, co se zanedlouho bude odehrávat na jevišti.

Člověk se nedokáže ubránit srovnávání české verze muzikálu s filmovým hitem s Meryl Streep a Piercem Brosnanem z roku 2008. Ovlivnění českých tvůrců americkým hitem je bohužel znát skoro v každé scéně. Když pominu totožné džínové lacláče, které má na sobě postava Donny ve filmové i muzikálové verzi, zamrzelo mě, že si scénáristi nedali práci s alespoň lehkou úpravou replik tak, aby nebyly jako odrecitované z filmu. Jediné, co se v divadelní verzi radikálně změnilo, je to, že písně skupiny ABBA jsou až na Waterloo kompletně přeložené do češtiny. Překlady jsou docela povedené, především u písně Sleeping Through My Fingers.

Přibylo také pár nových písniček, které ve filmu nezazněly, třeba Knowing Me, Knowing You či The Name Of The Game, které do děje příběhu dobře zapadly. Ozvučení některých písní bylo však až příliš hlasité, hlavně při The Winner Takes It All by to bylo moc i pro fanoušky punkrocku. Možná i díky zvukařům nebylo některým hercům při zpěvu místy rozumět. Snad jako vůbec nejlepší zpěvák se z celé sestavy ukázal Jiří Langmajer v roli Sama. Dobře vyslovuje a má překvapivě velice příjemný hlas, na rozdíl od téměř nesnesitelného Pierce Brosnana.

Potenciál má také hlas Michaela Foreta v roli Skye, který už svůj talent prokázal dříve v hudební soutěži Česko hledá SuperStar. Krásná párová choreografie se ukázala u písně Voulez Vous, do které byly zakomponovány i tradiční řecké skupinové tance. Vydařené byly černé kostýmy řeckého sboru a také kulisy, např. řeckého pravoslavného kostela při svatební scéně. Poněkud zvláštní byla scéna se zelenofialovými mimozemšťany a ženichem v bílé róbě se závojem, která se ukázala být Sophiiným snem.

Své role se dobře zhostil představitel Harryho Pavel Vítek, který se projevil jako o něco mužnější Colin Firth. Z „Hlavoubušila" se proměnil na „hustýho bejka", který umí hýbat pánví jako legendární Elvis. Jako nejslabší bych hodnotila výkon představitelky Sophie Petry Vraspírové, která stejně jako její afektovaná filmová předchůdkyně Amanda Seyfried působila nepřirozeně. Petřino rozhazování rukama nepříznivý dojem jen umocnilo. Pro hlavní roli není tato mladá herečka evidentně ještě připravená. Hezký byl však její výrok o třech potenciálních tatíncích: „Dárci spermií maj' jméno."

Celkové hodnocení: 65 %

MAMMA MIAHrají: Adéla Gondíková, Jiří Langmajer, Daniela Šinkorová, Pavel Vítek, Petr Kolář, Olga Lounová, Michael Foret, Petra VraspírováDélka představení: 150 minut včetně přestávky

Související

muzikál Mamma Mia! (MdB)

RECENZE: Světoznámý muzikál Mamma Mia! dorazil do Brna: Kdo umí, ten umí…

RECENZE - Světový muzikál, vytvořený ze známých písní skupiny ABBA, který vidělo v 440 městech vice než 60 milionů diváků, si našel cestu i na Hudební scénu Městského divadla v Brně. Poprvé u nás zaznělo toto dílo oblíbené všemi generacemi, v pražském Kongresovém centru na Vánoce v roce 2014. Poprvé v Brně zněla MAMMA MIA minulý týden, na Hudební scéně Městského divadla.
Oblíbený muzikál Mamma Mia! končí, a uvede derniéru na Silvestra

Oblíbený muzikál Mamma Mia! končí, a uvede derniéru na Silvestra

Praha - Muzikál Mamma Mia!, který v Praze dosud vidělo více než 210.000 diváků, odehraje slavnostní derniéru na Silvestra, 31. prosince 2016. "Licence nám končí poslední den v roce, a tak se s představením rozloučíme," uvedla producentka Renata Štupáková ze společnosti Dark Style Agency.

Více souvisejících

muzikál Mamma Mia! Adéla Gondíková recenze

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Americké jednotky v Iráku a Sýrii se staly terčem několika útoků

Americké jednotky v Iráku a Sýrii byly za méně než 24 hodin vystaveny dvěma samostatným útokům, uvedly v pondělí irácké bezpečnostní zdroje a představitelé USA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy