Před 33 lety zemřel Elvis Presley

Praha - V pondělí uplyne 33 let od smrti amerického zpěváka a herce Elvise Presleyho. Někteří fanoušci však o úmrtí svého krále rock'n'rollu stále nejsou přesvědčeni.

Elvis Aaron Presley se narodil 8. ledna 1935 v Tupelu v americkém státě Mississippi. Jeho bratr-dvojče se narodilo mrtvé. V Presleyho třinácti letech se rodina přestěhovala do Memphisu ve státě Tennessee.

Své první skladby Presley nahrál v roce 1953, podle legendy mělo jít o dárek pro matku. Jeho kariéra začala nabírat na obrátkách v roce 1955, kdy přešel k nahrávací společnosti RCA Records a začal se objevovat v televizi. Jeho prvním singlem u RCA byl "Heartbreak Hotel" vydaný v lednu 1956, který se stává číslem jedna amerických hitparád. Již v roce 1956 se objevil v pořadu Ed Sullivan Show, který o osm let později rozpoutal obrovské šílenství kolem Beatles.

Ve své hudbě Presley mísil prvky černošského spirituálu, blues a country a dodnes zůstává nejvýznamnější postavou amerického rock'n'rollu. Během své více než dvacetileté kariéry překonal nespočet rekordů v prodeji nahrávek a návštěvnosti koncertů. Více než sto jeho singlů se dostalo ve Spojených státech do TOP 40 nejprodávanějších skladeb a 17 singlů se vyšplhalo až na vrchol. Do současnosti se prodala více než miliarda jeho alb a Presley se stal nejprodávanějším sólovým umělcem v historii.

Nominován byl celkem na 14 cen Grammy, tři ocenění skutečně získal. Již v 36 letech byl oceněn za celoživotní přínos hudbě. Kromě toho byl uveden do čtyř hudebních síní slávy.

V roce natočil 1956 svůj první film "Love Me Tender". Nejúspěšnějšími filmy jeho herecké filmografie jsou "Jailhouse Rock" z roku 1957 a o rok později natočený "King Creole".

V roce 1957 má Presley narukovat do armády, dostává ale odklad, aby mohl dokončit film. V roce 1958 je umístěn na americkou základnu v německém Friedbergu, kde se seznamuje se svou budoucí manželkou, tehdy jen čtrnáctiletou Priscillou Beaulieuovou. V březnu roku 1960 se vrací do Spojených států.

V 60. letech Presley točí především filmy a soundtracky, které však nejsou příliš úspěšné. Jeho kariéra stagnuje, zatímco na výsluní se drží Beatles. V roce 1969 se z filmového průmyslu vrací k hudbě a hned boduje skladbou "Suspicious Minds". Jako první na světě v roce 1973 realizuje koncert přenášený přes satelity "Aloha z Havaje", který sleduje přes 1,5 miliardy lidí po celém světě.

V roce 1979 se rozvádí, začíná přibírat na váze a experimentovat s drogami a léky. Stále však nahrává a koncertuje, jeho vystoupení jsou vyprodaná. Je jediným umělcem, kterému se podařilo vyprodat čtyři vystoupení po sobě v newyorské Madison Square Garden v červenci 1972.

Elvis Presley oficiálně zemřel na srdeční infarkt 16. srpna 1977 ve svém sídle Graceland v Memphisu. Bylo mu 44 let. Tělo našla na podlaze koupelny jeho snoubenka Ginger Aldenová. Podle jiné verze zemřel na předávkování drogami.

Graceland se v roce 1982 stal Presleyho muzeem a druhým nejnavštěvovanějším domem v USA – hned po tom Bílém.

Mnozí lidé však dodnes nevěří, že Presley zemřel a očekávají jeho návrat. Známý britský spisovatel fantasy Terry Pratchett se v knize "Dobrá znamení" napsané společně s Američanem Neilem Gaimanem přiklání k verzi, že král stále žije. Postava Smrtě v kvízu na výherním automatu správně odpovídá na všechny otázky, až se automat zeptá, kdy zemřel Elvis Presley. Smrť od slibně rozehrané hry odejde se slovy: "Na toho jsem nikdy nesáhl."

Elvis Presley patří k těm umělcům na světě, u nichž lidé používají jen křestní jméno. Jako kulturní ikona se objevuje v mnoha dílech. Ve filmu "Forrest Gump" z roku 1994 ho titulní hrdina handicapovaný protézami na nohou naučí slavné taneční pohyby.

Jediná Presleyho dcera Lisa Marie se v roce 1994 vdala za "krále popu" Michaela Jacksona. Jejich manželství vydrželo dva roky. Jacksonovo loňské úmrtí provázely podobné okolnosti jako smrt Elvise.

Související

Více souvisejících

Elvis Presley

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy