Kdo obdrží Anděly? Mezi favority patří Poláková, skupina Lucie a Kapitán Demo

Nejvíce nominací na hudební Ceny Anděl mají Bára Poláková, skupina Lucie a Kapitán Demo. Členové České hudební akademie (ČHA) je nominovali ve třech kategoriích. Po dvou nominacích mají Mandrage, Monkey Business a nováčci The Atavists, kteří se mohou stát objevem roku a zároveň bodovat ve staronové žánrové kategorii Rock. Skupina Povodí Ohře je adeptem na dva žánrové Anděly za rock a alternativu. Pořadatelé cen to dnes oznámili na setkání s novináři.

"Celkově pod dohledem státního notáře ve 14 kategoriích hlasovalo přes 350 akademiků. O vítězích v hlavních kategoriích rozhodlo 152 akademiků," uvedla ředitelka české pobočky Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI) Petra Žikovská.

Českou hudební akademii tvoří hudební odborníci z řad novinářů, dramaturgů, pořadatelů koncertů i samotných muzikantů, dosavadních držitelů Anděla. Nejstarší tuzemské odborné hudební ceny se budou předávat 5. března v pražském Foru Karlín v přímém přenosu České televize.

V prestižní kategorii Album se bude rozhodovat mezi nahrávkou Evolucie skupiny Lucie, deskou Bad Time For Gentlemen od Monkey Business a albem ZE.MĚ od Báry Polákové.

Novinkou letošních Andělů je kategorie Klasika, ve které získaly nominace Česká filharmonie, Epoque Quartet a Martinů Voices. Přehled nominovaných se nachází na www.ifpicr.cz.

Anděle se budou udělovat ve 14 kategoriích - album, skladba, skupina, sólový interpret, sólová interpretka, objev, videoklip, síň slávy, alternativa a elektronika, folk, jazz, klasika, rap a rock.

"Jména vystupujících na samotném ceremoniálu i na venkovním podiu zatím nebudeme zveřejňovat. Veškerá pozornost teď patří všem po zásluze nominovaným. Slíbit ale můžeme opět průřez hudebním děním loňského roku a zajímavá hudební spojení," sdělila k programu chystaného galavečera Lucie Hájková. "Konkrétní hudební čísla, moderátora a další chystané detaily budeme odhalovat postupně na webu a sociálních sítích," dodala.

V Radě České hudební akademie, která na podobu a pravidla Andělů dohlíží, znovu usedli také hudební producent Jan P. Muchow, publicista Josef Vlček, šéfka české pobočky IFPI Žikovská, kreativní producent České televize Jan Potměšil a nově také skladatel a kytarista Michal Pavlíček.

V loňských Cenách Anděl kapela J.A.R. proměnila tři ze čtyř nominací. Členové České hudební akademie jí přisoudili vítězství v prestižní kategorii Album roku (Eskalace dobra), stali se skupinou roku a jejich píseň Zhublas je skladbou roku. Neproměnili tak jedinou ze svých nominací kategorii Videoklip roku, ve které uspěla zpěvačka Barbora Poláková se singlem Po válce režisérů Jakuba Machaly a Jana Bárteka.

Skupina Mirai ze čtyř nominací proměnila jednu v kategorii Objev roku. V sólových kategoriích akademiky nejvíce zaujali David Stypka se svou písničkářskou deskou Neboj a zpěvačka Debbi s albem Break. Do Síně slávy akademie uvedla folkového písničkáře Vladimíra Mertu.

Související

Ceny Anděl, ilustrační fotografie.

Nominace Cen Anděl Coca-Cola 2023 odhalují letošní favority. Jsou jimi Viktor Sheen a November 2nd

Po druhém kole hlasování České hudební akademie je rozhodnuto o letošních nominovaných v Cenách Anděl Coca-Cola 2023. Jména nových držitelů sošek Anděla se šalmají budou oznámena na slavnostním ceremoniálu 30. března v pražském O2 universu a v přímém přenosu České televize a na YouTube. Večerem, na který je v prodeji i omezený počet vstupenek pro veřejnost, provedou Honza Dědek a Ivana „Fancy“ Kulhánková. 

Více souvisejících

Ceny Anděl Bára Poláková Skupina Lucie Hudba kultura

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy