Ceny Grammy budou v ženském stylu, nominacím ale vládne rapper Lamar

Opravdové fanoušky zejména populární hudby čeká z neděle na pondělí opět ponocování. V losangeleské hale Staples Center se budou v neděli večer místního času předávat ceny americké hudební akademie Grammy. S největším počtem nominací půjde na galavečer kalifornský rapper Kendrick Lamar, který má šanci získat osm pozlacených gramofonků. Mezi ohlášenými vystupujícími však převažují ženy a večerem bude provázet americká zpěvačka Alicia Keysová. Přímý přenos z 61. ročníku předávání nejprestižnějších hudebních cen světa slibuje od pondělních 02:00 SEČ mimo jiné program ČT art.

Jedenatřicetiletý Lamar má šanci večer ovládnout a získat mimo jiné trofeje za nejlepší album (Black Panther: The Album) a za nejlepší píseň roku. Konkurovat mu bude například 32letý kanadský zpěvák Drake, který může dostat ocenění v sedmi kategoriích.

Cenu za album roku vedle Lamara a Drakea (za album Scorpion) mohou za své aktuální hudební počiny obdržet také rapperka Cardi B za desku Invasion of Privacy, folková zpěvačka Brandi Carlileová s albem By the Way, I Forgive You, R&B zpěvačka H.E.R se stejnojmenným albem, zpěvák Post Malone za desku Beerbongs & Bentleys, zpěvačka a performerka Janelle Monáeová za dílo Dirty Computer a country hvězda Kacey Musgravesová za Golden Hour.

Osm umělců včetně Lamara, Drakea, Carlileové, Malonea či Cardi B má nominace i v kategorii nahrávka roku za jednotlivé písně.

Celkově by celou show měla pohánět především ženská energie. Rapperka Cardi B, jejíž hudba i osobní život se v posledních dvou letech staly neodmyslitelnou součástí popkultury, jde na Grammy nejen s nadějí proměnit v sošku některou z pěti nominací (včetně alba a nahrávky roku), ale i s jistotou, že se představí na pódiu se svou tvorbou.

HQ- Shawn backstage and at rehearsals at the #Musicares Person of the Year for the #GRAMMYs yesterday pic.twitter.com/i4om5Va7GT

— Shawn Mendes Photos (@ShawnM_HQ) 9. února 2019

Na 26letou Newyorčanku Cardi B, která je jednou z mála úspěšných ženských rapperek a také výrazným hlasem nového ženského sebeuvědomění, by se měla soustředit velká pozornost. "Cardi B je velmi silná žena, která má pod kontrolou svou kariéru. Je opravdu talentovaná, má co říct a je s ní zábava. Je jako závan čerstvého vzduchu," uvedla Melinda Newmanová z magazínu Billboard.

Diváci se mohou těšit také na vystoupení Miley Cyrusové, Janelle Monáeové, Camily Cabellové nebo brzy 75leté legendy Diany Rossové. Třiasedmdesátiletá legenda country Dolly Partonová na grammyovském pódiu vystoupí poprvé od roku 2001 a zazpívá písně ze svého nového alba Dumplin'. Její starší songy kromě toho zazpívají hvězdy jako Katy Perry nebo písničkářka Kacey Musgravesová.

Šestinásobná držitelka Grammy Lady Gaga by měla vystoupit s písní Shallow z filmu Zrodila se hvězda, která je nominována na Grammy i na Oscara.

Mužští interpreti však rozhodně nebyli ze slavnostní akce vykázáni. Ohlášena jsou vystoupení Rickyho Martina, rappera Travise Scotta nebo kapely Red Hot Chili Peppers.

Pořadatelé udělování cen Grammy jsou často obviňováni z přílišného upřednostňování bělochů a mužů. Letos by měli této kritice uniknout alespoň v kategorii nejlepší videoklip: všichni nominovaní jsou tmavé pleti a polovina z nich jsou ženy.

Ceny Grammy mají více než 80 kategorií a ocenění dostávají také interpreti jednotlivých hudebních žánrů včetně jazzu a vážné hudby. Loňský 60. ročník ovládl v lednu zpěvák Bruno Mars, který zvítězil celkem v šesti kategoriích; Lamar získal pět cen.

Související

Grammy 2023: Rekordmankou v historii hudebních cen Grammy se stala zpěvačka Beyonce, která na letošním slavnostním udílení cen v Los Angeles obdržela svůj 32. zlatý gramofon. Ikona R&B tak překonala 26 let starý rekord britského dirigenta maďarského původu George Soltiho, který jich za celou svou kariéru získal 31.

Hudební ceny Grammy ovládla Beyoncé, pokořila historický rekord

Rekordmankou v historii hudebních cen Grammy se stala jednačtyřicetiletá zpěvačka Beyoncé, která na letošním slavnostním udílení obdržela svůj 32. zlatý gramofonek. Ikona R&B tak překonala 26 let starý rekord britského dirigenta maďarského původu George Soltiho, který jich za celou svou kariéru získal 31. Zpěvák Harry Styles zvítězil v prestižní kategorii album roku, rapperka Lizzo získala ocenění za nahrávku roku. Objevem roku je Samara Joy a cenu za skladbu roku si odnesla 73letá bluesová zpěvačka Bonnie Raittová.

Více souvisejících

Grammy Kendrick Lamar (rapper) Hudba kultura Drake (rapper)

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy